Leven vanuit de voorraad

Zoveel mensen en zoveel manieren van boodschappen doen. Wat voor een ben jij er? Doe je dagelijks de boodschappen of slechts één keer per week? Ga je alle winkels langs, kies je voor het gemak en haal je alles bij één winkel of laat je het lekker thuisbezorgen? En wat koop je dan zoal? Alles wat op is? Hetgene wat je gaat eten de komende week? Of heb je eigenlijk niet zoveel nodig en kan je gerust een heel weeshuis voeden. Enorme verschillen met elk voor- en nadelen. Ik sprak hier laatst ook met verschillende mensen over en kwam eigenlijk tot de volgende conclusie: ik leef uit mijn voorraad.

Wat eten we vandaag

Velen zullen voor het schap in de supermarkt staan: Wat wordt het vandaag? Bij het groenteschap ziet het er allemaal prima uit, maar eenmaal bij de kant-en-klaar maaltijden zie je toch weer die makkelijke bereiding om even snel te eten. Even snel iets in de magnetron om vervolgens eenvoudig de avond weer in te kunnen gaan. Ga je toch koken, heb je weer van alles nodig. Wat vlees, beetje aardappelen, misschien nog wat kruiden of wat extra’s. Of wordt het toch iets van pasta. Heb je nog wat in de kast, of toch maar een pak meenemen? Pastasaus erbij, dat moet wel genoeg zijn voor één keer. En op naar huis om alles klaar te maken.

Wat eet ik vandaag?

Als ik ga eten, gaat het net iets anders. Ik ga voor m’n koelkast staan en ga mij eens bedenken, wat kan ik klaarmaken met wat er voor m’n neus ligt. Die groente moet vandaag op, dus dat maakt de keuze al wat makkelijker. Dan nog iets van rijst erbij, wat vlees uit de vriezer en een lekkere jus erbij maken. Bijna dagelijks gaat het zo. Eens per week doe ik de boodschappen voor wat we de rest van de week gaan eten. Ik haal voor een paar dagen groente, wat vlees, vleeswaren en brood voor de komende week. Verder plan ik eigenlijk nooit precies wat ik ga eten. Het is voor mij dus net zo’n verrassing als voor iemand die in de supermarkt voor het schap staat.

Ik heb altijd teveel in huis

Zo, dat is eruit. Als je al onze etenswaren uit de kasten haalt, kan je zo een heel weeshuis voeden. Waarom? Omdat dat lekker makkelijk is! Ik hoef nooit ‘nee’ aan mijzelf te verkopen, omdat ik eigenlijk altijd wel alles in huis heb. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest en doe ik heel onbewust. Maar, doordat ik er laatst een gesprek over heb gehad, ben ik er wel over na gaan denken. Want hoe komt het nou dat het bij mij altijd zo goed uitkomt. Dat ik inderdaad gewoon genoeg in huis heb? Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk gewoon uit m’n voorraad leef.

Ik doe geen weekboodschappen, ik vul de voorraad aan

Een gekke gedachte, maar ook wel eentje waar ik mijzelf heel erg in kan vinden. Alle houdbare zaken zit bij ons in potten. Rijst, pasta en ga zo maar door. Als ik dan zie dat een pot rijst bijna leeg is, pak ik het pak rijst en vul ik die weer bij. Is bij dat vullen m’n pak rijst leeg, dan weet ik dat ik de volgende keer weer rijst mee moet nemen. En zo gaat het met enorm veel dingen. Houdbare zaken, kruiden, vlees voor in de vriezer en ga zo maar door. Op het moment dat ik het gebruik, weet ik eigenlijk dat ik de volgende keer het met de boodschappen het weer mee moet nemen. En zo kijk ik dan ook de folders door. Is het bijna op en moet ik het alvast meenemen om de voorraad weer aan te vullen? Net die stap “het is op” voor zijn. En juist door die stap voor te zijn, kan ik ook optimaal gebruik maken van alle aanbiedingen.

De nadelen van een voorraad

Het grootste nadeel is dat een voorraad best wel wat ruimte in beslag neemt. Want laten we eerlijk zijn, een paar extra doosjes thee is toch behoorlijk wat kastvulling. Maargoed, ik heb gelukkig die kastruimte en ook onze berging is een goede opslagplaats voor bepaalde zaken. Bijvoorbeeld als het wasmiddel in een goede aanbieding is. Of je nu €9 of €2,50 voor een fles betaalt, vind ik nogal een verschil. Laat ik dan vooral wat extra flessen meenemen, zodat ik het tot de volgende aanbieding weer kan halen.
Een ander nadeel is dat je er mogelijk meer van gaat eten / gebruiken. Ik zal niet meer thee gaan drinken als er 4 extra doosjes in de kast staan. Maar ik kan mij indenken dat een extra zak chips, zak snoep of toch die lekkere koekjes het moeilijk maken. Let dus op dat je niet in die valkuil trapt. Voor je het weet heb je 10 kilo extra voorraad rond je middel zitten 😉

Ook beginnen met een voorraad aanleggen?

Het is lastig om direct een basisvoorraad aan te leggen. Dat kost tijd (en geld). In het begin zullen de boodschappen dus wellicht wat duur uitvallen. Maar begin gewoon eens. Als je een goede aanbieding ziet, neem er dan wat extra van mee. Vooral bij houdbare producten die je anders toch ook gebruikt, is dat heel goed te doen. Wasmiddel, thee/koffie, houdbare zaken en ga zo maar door. Begin ermee en kijk of het bevalt. Wat ik er vooral zo fijn aan vind is dat ik een stuk flexibeler ben met de boodschappen. Komen ze mij op dinsdag niet uit, kan ik het wel uitstellen tot donderdag of vrijdag. Zelfs al kan ik zaterdag pas weer naar de winkel, zal ik nog steeds geen honger lijden.

5 gedachten over “Leven vanuit de voorraad”

 1. Ik ben ook wel een voorraad-aanvuller. We hebben een paar vaste maaltijden in de week, er zijn altijd wel multifunctionele groenten in huis, en verder laat ik het vaak van de aanbiedingen afhangen welke gerechten we kiezen.

  Beantwoorden
 2. Je hebt helemaal gelijk, de meeste levensmiddelen zijn lang houdbaar en kun je dus lang vooruit al kopen. Zelf ga ik eens per 2 weken naar de supermarkt, en vul tussendoor de zuivel en groente aan. Ik heb voor 2 jaar aan afwastabletten liggen, ultra goedkoop gekocht:) Blikken zijn ook jaren houdbaar. Zie ik iets lekker goedkoops, en weet ik dat het vroeg of laat wel op raakt, dan is het van mij:)

  Kanttekening is wel dat dit voor de minima lastig is, die kunnen zo’n voorraad niet voorfinancieren terwijl het juist voor hen zo goed zou zijn om goedkoop in te kopen.

  Beantwoorden
 3. Wij zijn ook voorraad aanbiedingen aanvullers.
  Zo hebben we o.a. genoeg koffie en wc papier voor een jaar 😉
  Als het lang houdbaar is en in de aanbieding dan gaat er weer extra mee.
  Tussendoor alleen naar de supermarkt voor de verse producten.

  Beantwoorden
 4. Wij hebben altijd een flinke kast vol lang houdbaar voedsel. Om de zoveel tijd gaan we door de hele voorraad heen, om te kijken of er inmiddels iets over datum is. We zijn dol op oosters eten, dus er is daar veel van aanwezig. Gedroogde chinese champignons, duizend soorten noedels, blikken raar spul, etc.
  Onze koelkast zit ook altijd vol, maar ik laat koelkast/voorraadbeheer aan mijn vriendin over. Ook als dat betekent dat we voedsel verspillen. Ik kies mijn strijdtoneel, laten we maar zeggen. 🙂

  Beantwoorden
 5. We hebben basisspullen op voorraad, in de kast en de vriezer. We plannen voor een hele week wat we willen eten en bestellen onze boodschappen online. We gebruiken een vaste lijst en doen vrij weinig extra aankopen buiten die lijst en de benodigdheden voor de maaltijden. Ik kom niet zo vaak in de supermarkt en al helemaal niet vlak voor etenstijd omdat we dat dus al gepland hebben. Lijkt mij persoonlijk heel vervelend om vlak voor etenstijd nog te moeten bedenken wat er op tafel komt. We koken vaak meerder porties tegelijkertijd en vriezen dat in. Beetje rijst, puree, brood, pasta erbij, wat verse groente, salade en klaar is Kees. Doordeweeks kost het avondeten ons nooit langer dan een half uurtje om het op tafel te zetten. Wij houden van zo’n planning en aanpak, we wijken er natuurlijk wel eens vanaf, maar ook dan is het niet zo dat we dingen hoeven weg te gooien want dan schuift het door of de vriezer in!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.