Kost een brief versturen straks net zoveel als een euroknaller?

In 2020 krijgt PostNL de ruimte van de ACM om de prijzen weer flink te verhogen. Maximaal mogen de prijzen met 16,4% verhoogd worden. Een verhoging die jaarlijks noodzakelijk is om het bedrijf winstgevend te houden. We versturen tenslotte jaarlijks minder post, terwijl er wel een heel netwerk en bedrijf beschikbaar moet blijven. Maar wat gaat het straks mogelijk kosten om een brief te versturen? Hoe zit het met de concurrenten van PostNL en hoe kan je alsnog goedkoop post blijven versturen?

PostNL ging de beurs op

En toen… Tja, in 2006 ging PostNL, toen nog TNT, de beurs op. Hieronder staat een grafiekje dat ik vond met de postzegelprijzen van 2002 t/m 2016. Die zeggen genoeg lijkt mij. Op de huidige €0,87 voor een postzegel (een bedrag waar de grafiek op dit moment nog niet eens komt…) mag PostNL straks een verhoging van 16,4% toepassen. Dat komt neer op maximaal €1,01 voor een postzegel. Daarbij moet ook gezegd worden dat PostNL niet altijd gebruik maakt van die maximale ruimte, maar toch. Ze mogen de prijzen flink verhogen en dat ze hoger gaan worden weten we ook wel zeker.

Waarom geldt dit limiet alleen voor PostNL

Het klinkt misschien wat gek dat de ACM alleen een limiet oplegt voor PostNL. Dat komt echter door de monopoly positie die zij hebben. PostNL is namelijk de enige in Nederland die een volledig basispakket voor post en pakketten aanbiedt. Er zijn nog vele andere post en pakketdiensten, maar die leveren maar een deel van de services die PostNL ook biedt. Daarom hebben Van Straaten Post en Sandd bijvoorbeeld niet direct te maken met deze maximale verhoging.

Goedkoper post versturen bij de concurrenten

Als je iets te duur vindt, ga je naar de concurrentie. Ook in Nederland is dat mogelijk. Zo kan je ook een brief versturen met Sandd (hoewel die ook waarschijnlijk overgenomen gaan worden als dat alles wordt goedgekeurd). Bij Sandd kan je al postzegels kopen vanaf €0,60. Daarbij hebben zij wel veel minder punten waar je de post in kan leveren (de oranje brievenbussen mag je hier tenslotte niet voor gebruiken) en wordt de post maar 2x per week bezorgd. Een kaartje versturen en precies op je verjaardag aan laten komen zit daar dus niet meer bij. Al eerder heb ik Sandd genoemd voor de kerstpost. Hoewel de bezorging niet vlekkeloos was, is de prijs daar ook weer een beetje naar… Keuzes keuzes keuzes…

Postzegels met korting kopen

En waar mensen wel minder willen betalen, maar niet van bedrijf willen veranderen, springen andere bedrijven in dat gat. Er zijn namelijk tussenhandelaars die handelen in postzegels. Niet om jouw verzamelalbum compleet te maken, maar om andermans verzamelalbums door te verkopen. In gedeeltes dan welteverstaan. Ze kopen oude verzamelingen postzegels op en verkopen de ongestempelde zegels “tweedehands maar nooit gebruikt”. Postzegels kan je op die manier met 10% korting kopen. Voor PostNL natuurlijk wel een tegenvaller. Waar men normaal een verzameling postzegels aanlegde en daarmee eigenlijk een krediet verstrekte aan PostNL zonder dat die ooit terugbetaald hoefde te worden, gaat men daar nu aanspraak op maken. Die zegels zijn ooit verkocht en deels nog gewoon geldig. Alleen de zegels met een guldenbedrag erop zijn al een paar jaar niet meer te gebruiken.
Benieuwd? Zoek maar eens op “Postzegels met korting”.

Post is zo 19Flinstone

Tja, want is post dan nog wel van deze tijd. Natuurlijk is het heel leuk om een kaartje te versturen of te krijgen, maar in de tijd van email, telefoons en WhatsApp en vooral de snelheid die daarbij komt kijken, is het versturen van een kaartje misschien toch steeds iets meer achterhaalt. Want wie kijkt er nog netjes op de kalender wie er binnenkort jarig zijn en wie je dus een kaartje moet sturen? Ik niet meer… Mijn telefoon (agenda, Facebook of welke app dan ook) zegt keurig wie er vandaag jarig zijn. Ik kan ze direct een berichtje sturen of even een belletje doen. Het is tegenwoordig allemaal zo makkelijk geworden. Waarom dan nog moeilijk doen met een kaartje kopen, berichtje schrijven en het naar de brievenbus brengen, minimaal een dag van tevoren. Ja, post zal zeker blijven bestaan. Maar dan eerder in de vorm die de verschillende concurrenten nu aannemen. Niet meer een dagelijkse bezorging, zo efficiënt mogelijk en toekomstbestendig. Want wil PostNL met het huidige serviceniveau in de toekomst ook winstgevend zijn, dan zal het versturen van een kaartje straks meer kosten dan die ene euro. En dat allemaal, omdat wij perse een dagelijkse postbezorging willen hebben.

1 gedachte over “Kost een brief versturen straks net zoveel als een euroknaller?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.