Nerd humor die duur is uitgevallen

De Nerd. De Nerd wordt beschouwd als iemand van wie de interesse voor wetenschap, boeken, spellen, stripverhalen, computers, films, verzamelingen of noem maar op, afwijken van de rest. De rest als in iedereen die ‘normaal’ doet en een normale dosis interesse heeft. De interessegebieden waar een Nerd zich voor interesseert, worden als zeer specifiek en soms wel als niche beschouwd door de rest. Daarbij krijgt men de status Nerd pas, als deze persoon ook nog eens extreem veel tijd besteed aan deze zeer specifieke onderwerpen. Veel meer tijd dan de rest doet. Een Nerd was vroeger vooral een eenling die maar raar deed, maar gelukkig is daar met de komst van de Big Bang Theory verandering in gekomen. Iedereen durft tegenwoordig ook wel een beetje nerderig te zijn. De rest begrijpt tegenwoordig ook dat ze niet altijd de humor zullen snappen, maar als de grap eenmaal wordt uitgelegd, kunnen ze de humor wel waarderen. Vandaag zo’n humor moment. Een dure voor de nerd welteverstaan.

Ik voel mij wel een beetje nerd…

Want ja, laat ik maar eerlijk zijn, ook ik kan mij gerust uren verdiepen in een gave technologie. Ik ben gefasineerd door techniek en geniet ervan als ik ongestoord artikelen kan lezen die misschien wel totaal geen toegevoegde waarde hebben voor je algemene kennis. Zo ben ik uren bezig geweest om mijn eigen Excel administratie te optimaliseren. Vond ik het heel leuk om mijn eigen computer samen te stellen en in elkaar te zetten en vind ik het geweldig om altijd even te kijken of iets nou logisch is gedaan, of dat het slimmer kon. Ja, ook ik beschouw mijzelf als nerd. De (dure) grap die dus is uitgehaald kon ik wel waarderen. Dat hij zo duur uit zou vallen had ook ik niet durven dromen.

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan met deze nerd?

Deze Amerikaanse nerd kreeg namelijk de keuze: welk kenteken wil je hebben? En in de VS heeft men tot op zekere hoogte de keuze om zelf een nummerbord te kiezen. Hij ging voor NULL. Op zich heel onschuldig. Het doet niemand kwaad en richt geen schade aan. Zo dacht hij tenminste.

Wat betekend NULL voor een nerd?

Null klinkt als 0, niets of ‘ ‘. En toch zijn dit voor een nerd drie verschillende waarden. ‘0’ is het cijfer 0. Onderaan de balans zou het verschil 0 moeten zijn. In een database is 0 dus echt een waarde die gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in een kassasysteem waar iets gratis weggegeven wordt, maar wel gescand moet worden. Daar wordt 0 gebruikt. Dan heb je vervolgens ‘ ‘. Een spatie, niks of helemaal leeg. Dat klopt, maar daarbij moet wel gezegd worden dat het hier gaat om een ingevulde leegte. Als een spatie of een bewuste keuze om dat veld leeg te laten lijken. Maar in werkelijkheid is het dus wel een waarde. Bijvoorbeeld die spatie.
NULL als laatste is als een cel in een database die ECHT leeg is. Er staat totaal niets in en is compleet leeg. Welliswaar zodanig dat dit door de computer als leeg is aangemerkt. Dat wordt in databases aangemerkt als NULL. En daar ging het bij deze nerd dan ook goed mis.

Amerikaanse dienders die onbewust een boete uitschreven aan deze nerd

Want, zo moeten Amerikaanse dienders bij het uitschrijven van een boete, ook het kenteken opgeven. Gewoon met pen en papier of hun computertje. Maar dat veld is voor hen niet verplicht. En omdat er dan niets ingevuld wordt, zet de computer dit in de database op NULL. Zien jullie de relatie al?

NULL is niet gelijk aan “NULL”

Waarschijnlijk is er dan toch ook nog eens iets handmatigs misgegaan. Want, waar je een kenteken in kan vullen, komt daar de tekst “NULL” te staan. Dit is echter iets anders dan die digitale NULL, die daadwerkelijk leeg is. Het verschil is dus een lege cel tegen een cel waarin NULL staat. Hoe of wat dit nou precies mis heeft kunnen gaan weet ik niet. Ik verwacht dat er iemand een verkeerde zoekopdracht heeft gedaan. Dat er per ongeluk is gezocht op de tekst “NULL”, maar dat de computer de lege cellen ook terug heeft gegeven. In ieder geval is het uiteindelijk zo gelopen dat deze man de eigenaar is geworden van alle auto’s zonder kenteken (volgens de computer dan). Waar dus niets ingevuld staat.

En dan komen de boetes

De volgende fout komt erbij: het veld voor het kenteken kan leeg gelaten worden. En dus kwam het meerdere malen voor dat er boetes waren uitgeschreven op auto’s zonder kenteken. Jazeker, het is mogelijk… Maar omdat deze auto (want elke auto heeft een uniek kenteken, dus zou er ook maar één auto zonder kenteken zijn). En door al die foutjes en logische statements bij elkaar heeft deze beste nerd alle boetes gekregen waar geen kenteken genoteerd stond. In totaal voor ruim $12.000. Balen. Zo wordt een onschuldige grap toch wel een duur geintje…

Wil je weten hoe het verder is afgelopen? Klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.