Besparen op de kerstkaarten

Ik had het afgelopen vrijdag al over de tradities in de Decembermaand en hoe je deze het beste door kan komen. Vandaag zo’n praktische tip: Kerstzegels. Nog steeds versturen heel veel mensen een kerstkaartje naar familie en vrienden. Ben je nou iemand die het een behoorlijk dure traditie vindt, maar de kerstkaart nog niet weg wil bezuinigen? Dan krijg je vandaag 5 tips om te besparen op de kerstkaarten!

Besparen op kerstkaarten

Kerstkaarten zijn heel leuk hoor. Maar we moeten ons ook even beseffen: na een maand worden ze weer weggegooid. Kerstkaarten zijn vaak leuk om even op te hangen, maar daarna verliezen ze snel hun waarde en verdwijnen ze samen met alle andere kerstspullen. Ga er dus ook vanuit dat die kaarten uiteindelijk bij het afval terecht gaan komen. Natuurlijk mag je op zoek naar die perfecte kaart en dat ene leuke plaatje. Maar zorg ervoor dat je niet tientallen euro’s kwijt bent voor een paar leuke kaarten. Vaak heb je op markten of in drogisterijen ook hele leuke kaarten voor een paar euro. De boodschap “fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar” is tenslotte exact hetzelfde. Let er ook op bij het kopen van kerstkaarten dat er geen “gelukkig 2019” op staat. Ongebruikte kaarten kan je namelijk het jaar erop niet gebruiken 😉

Kerstzegels

De allereerste besparing die je al door kan voeren is door gebruik te maken van kerstzegels. Speciale postzegels die iets goedkoper zijn, maar alleen gebruikt kunnen worden tussen 5 november en 5 januari. Per gebruikte zegel bespaar je 5 cent. Geen enorme bedragen, maargoed, alles is meegenomen 😉

Besparen op kerstzegels

De ergernis van bijna iedereen: postzegels worden steeds duurder. Daarnaast gaan kerstzegels alleen per 20 zegels en kosten €15,60. Best vervelend als je maar een paar kaarten wilt versturen… Maargoed, ook op kerstzegels kan je besparen. Namelijk door een beetje in de toekomst te kijken. Tegenwoordig zijn postzegels onbeperkt houdbaar zodra er een “1” op staat. Echter betaal je dit jaar €0,78 per zegel en wordt dat volgend jaar waarschijnlijk wel weer ietsje meer. Verstuur je nou jaarlijks een aantal kerstkaarten, dan kan het al lonen om nu wat meer kerstzegels in te slaan. Zodra de prijs hoger wordt, heb jij die verhoging direct al uitgespaard.

Besparen op kerstzegels (2)

Tegenwoordig is er ook een alternatief voor kerstzegels. Of nou, niet perse voor kerstzegels. Eerder een alternatief voor PostNL. Er zijn in Nederland namelijk meerdere postbezorgers. Zo is er ook de bezorger SANDD. Zij verzorgen ook maar al te graag jouw kerstpost. Kosten: €10 voor een velletje van 20 zegels. Dat is €0,28 goedkoper dan een kerstzegel van PostNL. Het verschil? De voorwaarden. Let er bij SANDD even op dat je jouw post niet in de oranje brievenbus mag doen, maar naar een SANDD postpunt moet brengen. Dat zijn er veel minder dan PostNL heeft. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld alle Blokkers en Etos winkels.
Een tweede nadeel is dat SANDD niet 5 dagen per week bezorgt, maar slechts 2 dagen per week. Je moet dus uiterlijk op 19 december om 12.00 jouw post bij een postpunt hebben afgeleverd, om het op tijd bij de ontvanger te krijgen. Voor jou dus iets minder voorbereidingstijd. Maargoed, het scheelt je toch mooi €0,28 per verstuurde kerstkaart!

Geen kerstzegels

De grootste besparing die je natuurlijk kan doen, is op je fiets stappen en zelf de kerstkaarten rond gaan brengen bij alle adressen bij jou in de buurt. Natuurlijk duurt het iets langer, maar het is zeker de moeite waard als je op een middagje 20 kerstkaarten kan bezorgen. Daarmee bespaar je toch tenminste €10,00! Zeker als de kinderen zich op een gegeven moment vervelen, is dit een hele leuke activiteit om met de kinderen op pad te gaan. Neem er een middag de tijd voor en ga ondertussen op speeltuinen jacht 😉 Gewoon omdat het kan. Dan heb je EN geld bespaard En een leuke middag met de kinderen. Wat wil je nou nog meer 🙂

4 gedachten over “Besparen op de kerstkaarten”

  • Scherp! Ik had in mijn hoofd dat ook bedacht, maar het is niet in de blog terecht gekomen. Wellicht komt het ook nog eens omdat ik ben opgegroeid in een dorp waar bijna de hele familie op fietsafstand woonde 😉
   Voor jou is SANDD dan natuurlijk wel het perfecte alternatief!

   Beantwoorden
 1. De Sandd neemt zeker de tijd hahaha de kerstkaarten van vorig jaar zijn nog steeds onderweg!! – wij hebben ze gepost voor mijn moeder en nooit ergens aangekomen.
  Zelf stuur ik sinds 4 jr geen kerstkaarten meer, tenminste 3 personen krijgen ze nog en verder niet.. dat verplichte gedoe ben ik gewoon zat, stuur liever spontaan naar iemand een kaartje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.