Komt er dan weer een nieuwe crisis aan?

Je zal het wellicht al eerder op het nieuws voorbij hebben horen komen: de koersen op de beurs dalen. Nu komt dat toch wel voor. De beurs zal altijd op en neer gaan. Maar het begint wel zorgen te baren. Gaat er dan toch een crisis aankomen?

Speculatie

Allereerst: ik hou niet zo van speculeren. Het is je baseren op dingen die je niet weet. Hoe kan je daar dan iets over zeggen. Toch wijd ik hier vandaag een blog aan enkele speculaties. Natuurlijk weet ik niet of er een nieuwe crisis aankomt. Maar ik vind het wel heel interessant om te volgen. Zoals ik al eerder schreef wil ik nog niet op de beurs instappen. Er gaan al zoveel verhalen de rondes. Wat is dan waar en wat niet? Waar moet je van uit gaan en wat moet je negeren? Vandaag drie zaken die ik voorbij heb horen komen. Gaat het dan toch een crisis worden of stellen we ons alleen maar aan?

Huis niet verkocht

Een via via verhaal uit Amsterdam. Iets dat zelfs de makelaar deed zwijgen. Net na de korte beursval van vorige week, kwam er een huis te koop. In Amsterdam. En eigenlijk maakt het in Amsterdam niet zo heel veel uit of het een bouwval is of niet. Het maakt niet uit of je veel vraagt of te veel vraagt. Je komt wel van dat huis af. Zeker in de oververhitte markt van Amsterdam is het niet zo moeilijk. Het is momenteel eerder regel dan uitzondering dat je op de eerste dag van het open huis al één of meerdere biedingen krijgt. Maar je raadt het al: die kwam er niet. Geen enkel bod na een dag met vele kijkers. Zelfs de makelaar was verbaasd dat niemand een bod had uitgebracht. Gaat dit dan toch een voorteken zijn dat de verhitte huizenmarkt toch een beetje gaat afkoelen?

Ze gaan voor oorlog

Een tweede verhaal. Helaas iets minder leuk. Het gaat over onze grote vriend Donald Trump. Want waar gaat dat nou naar toe. Regeren door tweets eruit te gooien heeft nog nooit iemand meegemaakt. En toch doet hij het. Maar hij doet nog veel meer. Hij drijft zaken tot het uiterste. Het aller uiterste. Dat moet gewoon een keer misgaan. Op dit moment is China de klos. Grote importheffingen die erg slecht uitpakken voor een van de grootste exportlanden van de wereld. Dat gaat zo heen en weer over de hele wereld (want recent was het nog Europa). Op dit moment is men bezig een echte handelsoorlog te veroorzaken.

Een stap verder

Maar blijft het bij een handelsoorlog? Op dit moment gaat de ijzerindustrie in Amerika als een gek. Er blijft flink in geïnvesteerd worden door onder andere de overheid. Zou het dan wellicht gaan naar een echte oorlog? Volgens sommigen geen gekke gedachte. Het zou in het perfecte plaatje passen dat er extra geïnvesteerd wordt in de ijzerindustrie, er meer wapens en munitie geproduceerd kunnen worden en vervolgens daadwerkelijk een oorlog uit kan breken. Of is deze stap verder toch wat (te) ver gezocht?

Handelaren doen een gok op de toekomst

Een iets logische redenatie vond ik  eergisteren in Trouw. In dit artikel om precies te zijn. De redenatie: op dit moment merken we nog helemaal niet zoveel van slechte beurzen of een mogelijke crisis die eraan zit te komen. De groeicijfers van bedrijven zijn tenslotte nog stabiel en op hoog niveau. Maar de beurs is echter geen directe weerspiegeling van de economie. Groeicijfers komen pas achteraf, net zoals de winst. Wat handelaren proberen te doen is een voorspelling te doen en vooruit te kijken. Beurzen lopen dus eigenlijk vooruit op de economie. Dat het nu dus op de beurzen slechter gaat, kan daadwerkelijk een voorbode zijn van een nieuwe crisis die eraan komt.

Bubbel

Wat ik vooral als redenatie gebruik is de bubbel. Al jarenlang stijgen de koersen enorm. In de afgelopen jaren zijn alle huizen weer enorm in waarde gestegen en blijft alles maar meer, groter, mooier en beter worden. Maar dat zal een keer stoppen. Ik heb het idee dat op dit moment het plafond (bijna) bereikt moet zijn. Onderbouwen kan ik het niet, maar we zijn de afgelopen twee jaar zo hard gegroeid, dat het wel een keer mis moet gaan. Zeker als je bedenkt dat vele grote banken eigenlijk helemaal niet zoveel hebben geleerd van de vorige crisis. Daarnaast wordt al heel lang de rente kunstmatig laag gehouden en raakt het opkoopprogramma van schulden door de Europese Centrale Bank ook langzaam uitgewerkt. Allemaal tekenen dat de economie nog iets te kunstmatig goed wordt gehouden. Een situatie die niet veel langer meer houdbaar lijkt en dus uiteindelijk zal uitmonden in een nieuwe crisis.

Nee, ik heb zeker niet veel verstand van de economie op dit niveau, maar ik zie toch wel een crisis aankomen.

6 gedachten over “Komt er dan weer een nieuwe crisis aan?”

  1. Pittig blogje hoor. Ik weet niet of het zo’n vaart zal lopen. Zeker in de huizenwereld zijn de regels flink aangescherpt. Eigen geld mee, max hypotheek op 100% en verscherping van de HRA enzo. Heel anders dan in 2006-2007 toen we bijv nog 6x een bruto jaarsalaris konden krijgen als hypotheek en ik het held voor onze verbouwing zo op mn rekening gestort kreeg. Je hoopt toch dat we er een beetje wat van leren he 🙂

    Beantwoorden
    • Ik hoop ook zeker dat de banken ervan geleerd hebben en inderdaad zijn de nodige regels voor consumenten aangescherpt. In Nederland tenminste. Hoe het in het buitenland zit weet ik niet. Daarbij krijg je op dit moment ook een hypotheek ter waarde van het huis. Maar in de huidige markt is het aannemelijk dat de huizen ook een keer minder waard gaan worden. Dan staat je huis alsnog onder water. Niets aan de hand als je er prima zit en de lasten kan betalen, maar wat als je er alsnog uitmoet. Ook hebben vele banken belangen in het buitenland. Hoe het daar allemaal gaat durf ik niet te zeggen, maar het brengt wel risico’s met zich mee.
      Ach, de tijd zal het leren 🙂

      Beantwoorden
  2. Ik denk dat je gelijk hebt, en dat er een crisis aan zit te komen. Maar wanneer die komt, dat is de vraag. De beurzen doen het in oktober tot nu toe inderdaad slecht. De S&P 500 is zo’n 10% gedaald. Aan de andere kant, dat gebeurde in februari ook. En daarna schoten aandelen weer als een raket naar boven.

    Fundamenteel lijkt het nog redelijk goed te gaan in de economie. Op de handelsoorlog van Trump na, draaien bedrijven recordwinsten, is de werkeloosheid laag, en is het consumentenvertrouwen erg goed. Vooralsnog geen redenen dus om je zorgen te maken denk ik.

    Beantwoorden
  3. Waarom moet een bubbel altijd knappen? Hij kan ook langzaam leeglopen.

    Een teruggang wordt dan geen crisis maar een recessie zoals we er al zoveel gehad hebben in de geschiedenis. Of in een positiever geval blijft het bij een groeivertraging.

    Zomaar een gedacht hoor. Maar het hoeft niet altijd slecht af te lopen.

    Ik blijft in ieder geval vrolijk doorgaan met beleggen in aandelen.

    Beantwoorden
    • Het is inderdaad niet gezegd dat hij moet knappen. Maar zelfs wanneer hij langzaam leegloopt merken we toch zeker wel een daling op de markten etc. Doorgaan beleggen kan inderdaad prima, zolang je de aandelen maar aankoopt voor de lange termijn. Je moet ze niet verkopen omdat ze opeens 20% minder waard zijn en je de schade wil beperken.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.