Is het nog wel van deze tijd?

Hoera! Weekend 🙂 En wat voor eentje: er stond helemaal niets op de planning. Heerlijk! Nou, helemaal niets… Dat is ook niet helemaal waar. Onze lokale nieuwswebsite liet ons weten dat er en boekenbeurs in de buurt was. Nu was ik nog nooit naar een boekenbeurs geweest, maar er staan nog wel wat titels op de leeslijst. Ook mijn vriendin werd erdoor getriggerd en had de kortingsbonnen alvast uitgeprint. Kortom: gisteren zijn we naar een boekenbeurs geweest!

Een evenementenhal vol

De locatie waar de beurs was, was de lokale evenementenhal. Omdat ik nog nooit naar een boekenbeurs was geweest, wist ik ook niet zo goed wat ik moest verwachten. Een grote hal vol boeken en honderden mensen? Bij aankomst was de parkeerplaats behoorlijk leeg, dus de grote hoeveelheid mensen werd al uit het plaatje geschrapt. Voor de rest kwam het redelijk overeen. Hele lange tafels met duizenden boeken. Of beter gezegd: duizenden titels. Van elk boek lagen er al snel 30, dus ik denk dat we al snel praten over honderdduizenden boeken. Behoorlijk overweldigend (zie de foto hierboven).

Waar doen ze het van?

Natuurlijk is het leuk om al die boeken te bekijken, maar wat mij bovenal intrigeerde, was het winstmodel hiervan. Ik gok dat er zo’n 150 bezoekers waren. Behoorlijk veel zou je zeggen, maar eigenlijk valt het natuurlijk best tegen als je zo’n gigantische ruimte hebt. Verder liep er zo’n 15 man personeel en waren alle boeken goedkoop. Of beter gezegd: spotgoedkoop. Er waren slechts enkele titels die de normale verkoopprijs hadden. Verder waren vrijwel alle boeken minder dan €10. Voor ons als bezoeker natuurlijk enorm aantrekkelijk, maar waar kan zo’n onderneming dan nog de winst uithalen. Het gaat om een vierdaagse beurs plus nog eens een paar dagen op en afbouwen. Zouden ze dan echt zoveel omzet hebben dat dit winst oplevert?

Al 35 jaar een succes

Op de website is te lezen dat het concept al 35 jaar een succes is. Goede inkoop en scherpe verkoop. En als ik dit dan verder ga beredeneren, snap ik ook langzaam aan wel hoe het verdienmodel in elkaar zit. En het lijkt te werken. Als je al 35 jaar dit concept aanhoudt, dan zal het goed werken. Maar hoe steekt het dan in elkaar?

Scherpe inkoop

Dat is natuurlijk een open deur, maar het komt er wel op neer. Het viel mij op dat de titels die er lagen al wat ouder zijn. Leuk als je het boek nog niet gelezen hebt, maar voor de fans van bepaalde schrijvers zijn het ‘oude’ boeken. Dat scheelt dan ook weer in de inkoop. Daarbij geven ze zelf aan dat de boeken vaak een wat oudere druk zijn. kortom: restpartijen. Het wordt opgekocht door dit bedrijf en daardoor wordt er door verschillende partijen geld bespaard. De uitgever hoeft de oude druk niet te laten vernietigen (want dit kost vaak ook veel geld) en het bedrijf dat de beurs organiseert heeft een hele goedkope inkoop. Prima deal dus!

Lage kosten

Daarnaast moeten de kosten laag gehouden worden. En ik denk dat je hier ook erg slim op in kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan het moment van huren van zo’n evenementenhal. Als zo’n hal leeg staat, kost het geld. Boeken ze op het laatste moment alsnog die hal, dan zal dat wel weer geld schelen op de huurprijs. Daarnaast waren alle medewerkers die er liepen uitzendkrachten. Helemaal niets mis mee, maar daardoor is het wel enorm schaalbaar. Je hebt direct voor een paar dagen wat mensen en je bent er ook weer direct vanaf. Geen extra kosten die niet gemaakt hoeven worden. Heel slim dus.

Maar dan de vraag uit de titel…

Is een boekenbeurs nog wel van deze tijd. Of wat ik mij eigenlijk nog meer afvroeg: zijn boeken nog wel van deze tijd. Waarschijnlijk zal je in eerste instantie “ja natuurlijk!” denken. Maar is dat wel zo? Er zijn namelijk zoveel alternatieven die een beter businessmodel hebben. Een boekenbeurs als deze is eigenlijk alleen maar mogelijk omdat uitgevers van boeken af willen. Oudere drukken of een tekort aan opslagruimte. Ga je echter naar e-boeken kijken, dan heb je dat hele probleem niet. Een e-boek is enkel een bestandje wat men kan downloaden en op een e-reader zetten. Nooit meer ruimtegebrek in het pakhuis. Daardoor kan je oudere titels ook veel langer aan blijven bieden en hoef je niet perse verschillende versies aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan groot letter varianten van boeken. Met een e-boek kan de lezer het lettertype zelf eenvoudig aanpassen.

Het boek zal nog wel even blijven

Hoewel het in de toekomst wel veel minder zal worden, denk ik dat het principe ‘boek’ nog wel even zal blijven. Maar laten we eerlijk zijn: wie heeft er thuis nu nog echt een boekenkast vol met boeken. Dat zijn tegenwoordig lang niet zoveel mensen als vroeger. Er zijn zoveel alternatieven. Tegenwoordig heeft televisie en social media een veel groter aanbod en daarmee ook een groter aandeel. In onze boekenkast staan dan ook alleen nog maar wat boeken die je wat vaker terug zal pakken. Het echte leesboek hebben we of geleend, of digitaal. Heel bewust proberen we ook dit boekenkast redelijk leeg te houden. In een extra stap naar minimalisme kan het echt geen kwaad om een boek dat je toch maar één keer leest, gewoon te lenen.

Hoeveel of hoe weinig boeken heb jij tegenwoordig nog in de kast?

 

6 gedachten over “Is het nog wel van deze tijd?”

 1. Vroeger ging ik er elk jaar heen, naar de grote beurs in Ahoy. Tegenwoordig nooit meer. Als er al een boek is, wat ik graag zou willen lezen haal ik het in de bieb of zet ik het op mijn ‘doorlopende verlanglijstje’ (zodat ik weet wat ik wil met Sint en Kerst enzo). Ik weet niet of het nog lang zal blijven bestaan, eerlijk gezegd.

  Beantwoorden
  • Dat heb ik dus ook een beetje. €20 voor een boek vind ik vaak ook best veel. Zeker aangezien je hem meestal maar één keer leest en hem dan in de kast zet. Wat mij betreft is de bibliotheek dan ook een hele goede oplossing 🙂

   Beantwoorden
 2. Heerlijk, lezen! En dan vooral uit een boek van papier, een e-book kan ik maar niet aan wennen. Toch valt het wel mee met de boeken die ik in de kast heb, veel verkoop ik weer door of geef ik cadeau.

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad een kwestie van wennen. Wellicht dat het scheelt dat ik mijn studieboeken al voor een deel van een scherm moest lezen. Ik ben er bijna mee grootgebracht…

   Beantwoorden
 3. Een dergelijke boekenbeurs heb ik nooit bezocht. In mijn (vorige) woonplaats, Amsterdam, heb ik wel meegemaakt dat af en toe bepaalde (leegstaande) winkelruimte (eind Kalverstraat) werd afgehuurd voor eenzelfde soort verkopen, heb er nooit iets gekocht, vond het niets.
  Wel ben ik van het (gebonden) boek, een paar van mijn favoriete (Nederlandse) uitgevers zijn Athenaeum, Van Oorschot en De Bezige Bij. Mijn boekerij is van een bescheiden omvang, momenteel ongeveer 1600 titels. Ik koop bewust, ook de parels (althans voor mij) in de ramsj. Heb niets tegen digitalisering, integendeel, doe het zelf ook. Scannen van foto’s, trouw- en overlijdenskaarten etc.
  Minder boeken nee! Sacraal karakter, wellicht. In mijn “werkhok” wordt ik o.a. omringd door boeken en dat maakt mij blij en gelukkig.

  Beantwoorden
  • Een groote mooie boekenkast kan inderdaad een hele mooie aanvulling zijn in huis. Echter is ons appartement daar veel te klein voor (en de boekenkast die we hebben niet stevig genoeg 😉 ). Voor ons dus vooral het digitale werk 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.