Het maximale verlies en de maximale winst

Vandaag , zo vlak voor het weekend, een interessante gedachte. Vele mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid zweren bij ETF’s. Trackers die een groep aandelen volgt. Ze kopen ze en houden ze net zo lang aan tot het echt nodig is om wat te verkopen. Omdat het toch om aandelen gaat, zal er ook direct een groep zijn die zorgen uit: “maar wat als het minder waard wordt”. Maar hoeveel is je verlies dan? En nog een interessantere vraag: hoeveel winst kan je hebben.

Hoe handel jij op de beurs?

Er zijn grofweg twee soorten mensen te onderscheiden die op de beurs handelen. Als eerste: mensen die proberen te kopen als de waarde laag is en te verkopen als het hoog is. Zij proberen op korte termijn winsten te halen door de volatiliteit van de beurs. Ze proberen eigenlijk van de beurs te winnen.
Daarnaast heb je mensen die aandelen kopen en er niets meer mee doen. Die wachten gewoon en vertrouwen erop dat de beurs op de lange termijn meer waard wordt.

Winst en verlies

Ik zal je alvast één garantie geven. De beurs gaat op en neer. Er zal dus altijd een moment zijn dat je aandelen meer waard zijn, maar er zal ook een moment zijn dat je aandelen minder waard zijn. Aandelen gaan op en neer en de waarde is dan ook nooit een vast bedrag.

Door actief te handelen op de beurs, probeer je de winsten te maximaliseren. Het vervelende is, is dat wel heel erg goed moet gaan. Gemiddeld groeit de beurs met een paar procent per jaar. Echter kost actief handelen ook geld. De transactie die uitgevoerd wordt, kost geld en gaat dus direct van je rendement af. Wil jij dus met actief handelen het beter doen dan de beurs over het algemeen? Dan zal je veel hogere winsten moeten behalen dan het gemiddelde om ook nog eens de bijkomende kosten te compenseren.

Verlies

Waar iedereen altijd bang voor is, is verlies lijden. Je houdt minder over dan dat je er in hebt gestopt. Zonde, want daar heb je hard voor gewerkt. Maar wat is dan het maximale verlies? Op de beurs is dat heel simpel: je kan nooit meer verliezen dan het geld dat je hebt geïnvesteerd. Als je aandelen in een bedrijf hebt gekocht en het bedrijf gaat failliet, dan ben je al het geld kwijt. 100% verlies.
Heb je geïnvesteerd in trackers, dan kan je ook alles kwijtraken. 100% verlies. De kans dat dit echter gebeurd is behoorlijk klein. De grotere ETF’s hebben namelijk vele grote bedrijven in zich. Bijvoorbeeld de S&P 500. Die bevat de 500 grootste bedrijven in Amerika. De kans dat deze tracker een 100% verlies heeft, is minimaal. Heel Amerika zou dan in één keer van de aarde weggeveegd moeten worden. Geloof mij: als dat gebeurd, heb je wel wat anders aan je hoofd dan jouw aandelen.

Winst

Aan de andere kant zit natuurlijk de winst. En wat blijkt: er zit in potentie geen maximum waarde aan een aandeel. Ze kunnen dus doorgroeien tot in de oneindigheid. Nu is dat wellicht wat te optimistisch, maar het zegt wel iets. Waar je verlies gemaximaliseerd wordt tot 100%, kan de winst eenvoudig over de 100%. die kan zelfs naar de 1000%. Nu is dit bij een enkel aandeel van een bedrijf zeker mogelijk, maar de kans is vrij klein dat juist dat ene bedrijf 1000% meer waard wordt. Echter is dit bij een tracker veel aannemelijker. Om weer terug te gaan naar de S&P 500: die bevat de 500 grootste bedrijven van Amerika. Wordt de nummer 501 groter dan 500, dan worden deze omgewisseld. Kijk je dan naar het verleden, dan zijn er grote verliezen geweest. De waarde van de tracker kon zomaar 30% of 40% minder waard zijn als gevolg van een crisis. Het is echter nog nooit voorgekomen dat deze daling permanent was. De beurs heeft zich altijd weer hersteld. Het belangrijkste daarbij is dat je het vooral de tijd gunt. Soms duurt het gewoon 8 of 9 jaar voordat de beurs weer op het oude niveau zit.

Nadelen van crowdfunding

Nu zit ik zelf erg veel in de crowdfunding. Ik vind het heel leuk om te doen en het levert leuk op. Maar bovenstaande is wel direct een nadeel van crowdfunding. Je verlies kan net zo groot zijn: 100%. Echter is de winst gemaximaliseerd. Op een project kan je nooit meer dan een x-bedrag winst hebben. Hoewel het dus zeker een aantal voordelen heeft, is er dus ook een degelijk nadeel. Voor mij een extra reden om toch binnenkort ook in trackers te gaan investeren.

 

5 gedachten over “Het maximale verlies en de maximale winst”

    • Leuk artikel! Het nadeel van de losse aandelen is echter wel dat je al jouw geld op een heel beperkt aantal paarden wet. Dat brengt flinke risico’s met zich mee. Daarnaast heb je ook te maken met aanschafkosten van de aandelen en trackers. Die zie ik niet terug in je berekening. Dat zou ook nog een groot verschil kunnen maken, want een aantal ETF’s kan je via bijvoorbeeld DeGiro gratis aanschaffen.
      Een laatste punt voor mij is een persoonlijke reden om niet in losse aandelen te beleggen: Ik mag het niet van mijn werkgever. Omdat wij mogelijk insider information kunnen hebben bij een bepaald aantal bedrijven, mogen wij niet in die bedrijven handelen. Omdat het simpelweg teveel uitzoekwerk is welke dat nu precies zijn (en het aanbod verschilt nog wel eens) ga ik daar niet eens energie in stoppen. Want naast de controle die ik doe vanuit mijn werk, moet ik ook tijd en moeite stoppen in de analyse van het bedrijf. Iets dat bij ETF’s niet hoeft.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.