Is een welkomstbonus de moeite waard?

“Krijg nu €10 cashback bij aankoop van een printer!” “Ontvang €20 wanneer u nu lid wordt.” “Een gratis tablet bij een jaarabonnement.” Bedrijven doen er behoorlijk wat aan om jou als klant binnen te halen. Je krijgt een cadeau of een cash welkomstbonus. Misschien ben je het eerste jaar dan niet zo heel winstgevend voor hen, maar het jaar erop verdienen ze het dubbel en dwars terug. Welkomstbonussen zijn er in alle soorten en maten. Maar dan vraag ik mij wel eens af: is het nou de moeite waard?

Kinderen zijn heel gevoelig voor de welkomstcadeau’s

Dat herken ik nog uit mijn eigen kindertijd. Want ja, die rugtas die je ergens bijkreeg was wel heel stoer. Of dat ene cadeau bij dat abonnement. Als kind zijnde heb je totaal geen besef van geld, maar als er staat dat je het er gratis bij krijgt, kost het tenslotte geen geld. Bedrijven proberen die kinderen lekker te maken, waardoor de ouders uiteindelijk overstag gaan om toch maar iets te kopen of een abonnement af te sluiten. Terwijl die cadeaus vaak echt niet zo heel veel voorstellen. Is het het waard? Ik heb eigenlijk geen idee.

De welkomstbonus bij een energiemaatschappij

Het grootste voorbeeld van de welkomstbonus is toch wel bij energiemaatschappijen. Want daar krijg je op jaarbasis elk jaar de mogelijkheid om over te stappen en weer een overstapbonus te innen. Omdat de concurrentie op die markt nogal hoog is, heeft het ook wel echt zin om elk jaar over te stappen. Want ga maar na. Elk jaar ontvang je al snel €100 terug. Terwijl als je niet overgestapt was, de energieprijzen bijna hetzelfde waren geweest en je dus duurder uitwas. Het overstappen van energiemaatschappij zelf kost nooit meer dan een uur werk. Dat is dan toch een uurloon van zo’n €100. Wat mij betreft is het overstappen dus zeker wel de moeite.

Overstappen van internetprovider

Nog zo eentje waar je een welkomstbonus krijgt. Hoewel de bonus niet heel hoog is, loont het zeker om aan het einde van de contractperiode even te kijken. Ook ik bel ze even op, om te kijken of ik een ‘blijf klant bonus’ kan krijgen. Want stap je over, krijg je al snel een half jaar €10 korting per maand. Overstappen kost iets meer werk, dus je bent iets langer ervoor bezig. Maar stel dat het twee uur werk is, komt dat toch neer op €30 per uur terugverdiend. Ook zeker de moeite waard. Er zit alleen één maar aan. Gebruik je namelijk het e-mail adres van je provider (bijvoorbeeld @ziggo.nl), dan zit er meer werk in. Je krijgt namelijk te maken met een ‘adreswijziging’. Een email-adreswijziging welteverstaan. Ik heb dat nu een paar keer gedaan en het is een ramp. Zie maar eens jouw oude mailadres uit iedereen z’n computer te krijgen. Beter kan je dan direct overstappen naar een email adres los van je internet aanbieder. Dan heb je ook nooit dat gezeur.

Aanmeldbonussen in de financiële markt

Wordt nu klant en ontvang €100 transactietegoed. Een aantal bekende brokers stunten hier regelmatig mee. Dan denk je €100 bonus, maar nee hoor. Je moet transacties uitvoeren en daar krijg je korting op. Natuurlijk best aantrekkelijk, maar er is een maar. Zo heb je ook brokers waar je gratis kan handelen of waar een deel van de aandelen / ETF’s gratis zijn te verhandelen. Dan kan je wel heel leuk €100 transactietegoed krijgen, maar er zijn genoeg alternatieven waar het goedkoper kan. Het klinkt dus heel aantrekkelijk, maar uiteindelijk valt dat dan toch wel tegen. Wat mij betreft niet de moeite waard.

Cash aanmeldbonus op de financiële markt

Als laatste heb ik mij recent aangemeld bij wat aanbieders van financiële producten. Zodra je was aangemeld, kreeg je tenslotte een cash bonus die je vrij kon besteden. Best wel een leuk vooruitzicht. Maar dan. Ik heb mij een paar dagen voor de deadline aangemeld waarna je in de molen van het aanmelden komt. En oef, ik krijg er nog de rillingen van. Ik moest mij, zoals bij elk ander financieel bedrijf, identificeren. Dat zou niet zo heel moeilijk moeten zijn. Maar dat dat proces een dag of twee in beslag neemt, erg slecht werkt en mij letterlijk uren van mijn tijd en de nodige frustratie heeft gekost. Daar had ik niet zo op gerekend. Uiteindelijk was ik door het hele proces te laat en had ik uiteindelijk ook geen bonus.

Is je aanmelden de moeite waard?

Gratis geld, wie wil dat nou niet? Maar reken het eens door. Hoeveel werk, tijd en moeite kost het om iets te realiseren. Raak je alleen maar gefrustreerd, of is het eenvoudig en makkelijk verdiend. €5 korting door het inschrijven op de nieuwsbrief is zo verdiend. Zeker als je toch al ging bestellen. Maar als je uiteindelijk twee uur bezig bent voor €10 korting, is het misschien niet eens meer zo echt de moeite. Dat betekend namelijk dat jij twee uur lang bezig bent en je er €5 per uur mee ‘verdient’. Ik kan me wel wat beters verzinnen om in die tijd te doen. Kortom: is het wel de moeite waard? Ontvang jij uiteindelijk wel een terechte beloning / bonus voor de moeite die jij ergens instopt. Natuurlijk, gratis geld is geld dat je anders niet had gehad. Maar toch denk ik dat ik soms leukere dingen met mijn tijd had kunnen doen. Dan maar geen welkomstbonus.

8 gedachten over “Is een welkomstbonus de moeite waard?”

 1. Bekende frustratie van die 20 euro welkomstbonus! Bij mij duurde het ook 2 dagen voordat mijn ID was goedgekeurd dus kon de laatste voorwaarde om de bonus te ontvangen ook pas te laat uitvoeren. Baal ik wel van. Ik had ook 20 euro in 20 minuten kunnen ‘verdienen in plaats van 2 dagen met frustratie. Pfff.

  Beantwoorden
 2. Mooie nuancering inderdaad. Ik logde een paar maanden geleden in op mijn energiedashboard – bij de aanbieder waar ik al heel tevreden over ben – en toen kreeg ik wat ‘blijf-bonussen’ in beeld, waarvan de hoogte afhankelijk was van de tijd dat ik me zou vastleggen. Het nieuwe jaarcontract leverde me weer 100 euro korting op. Twee keer klikken en geregeld, hoppakee… Heerlijk!

  Beantwoorden
 3. In NL stapten we elk jaar over van energiebedrijf en zorgverzekeraar. Dat leverde een aardig zakcentje op, vooral omdat ik daarvoor een eigen affiliate link gebruikte. Toch vind ik dit een perverse prikkel. Nutsvoorzieningen en zorg zijn niet bepaald ‘nice to haves’. Iedereen wil toch gewoon energie voor de laagste prijs? Waarom dan zoveel aanbieders waar je uit kunt kiezen en verschillende tarieven?

  In Hongarije waar we nu leven kennen ze deze fratsen niet. Er is hier één aanbieder van gas en elektra in het land en ook één zorgaanbieder. Deze staan onder staatstoezicht. Die bedrijven hebben geen winstmaximalisatie als doel, maar wel het zo goed en goedkoop mogelijk hun diensten aan te bieden aan de consument. Heerlijk simpel. En ook precies zoals het hoort vinden we. En dat het werkt bewijzen de prijzen. Elektra kost hier €0,12 per kWh en gas €0,32 per kuub. En voor zorgpremie betalen we op JAAR basis omgerekend €275,-…

  Ik ben daarom niet erg rouwig dat ik ik mijn jaarlijkse ‘welkomstbonus’ mis loop 😉

  Beantwoorden
 4. Een neveneffect van welkomstkadootjes is dat een aantal financiële bloggers dit als aanleiding zien om óók een affiliate link te publiceren. Dat is dan toch mooi weer gratis reclame voor de aanbieder. Ik vond het dan ook echt een verademing om jouw stukje te kunnen lezen zónder dit soort aanprijzingen. Dank daarvoor!!

  Beantwoorden
 5. Aanmeldbonussen zijn een sigaar uit eigen doos, of gaan ten koste van andere klanten.
  Marketing wordt ook door bestaande klanten betaald. Het is iets van de moderne economie.

  Beantwoorden
  • Helemaal eens. Het vervelende is wel dat de moderne economie het ook nog eens in stand houdt. Want als je niet overstapt, betaal jij mee aan de bonus van een ander. Daarom ben ik veel meer voor goede ‘blijf klant’ bonussen. Laat iemand maar inderdaad eens 3 jaar klant zijn voordat je de hoogste bonus krijgt.

   Beantwoorden
 6. Ik moest meteen hieraan denken: https://www.ad.nl/binnenland/miljoenen-nederlanders-stappen-nooit-over-en-betalen-zich-blauw-aan-energie-en-telecom~a997c39a/

  Het aantal mensen dat van zorgverzekering overstapt is al jaren stabiel rond 6%. Dat kost alleen al aan reclames in december 30 miljoen… Voor steeds dezelfde overstappers neem ik aan!

  Zelf kies ik een tussenweg. Geen cashbacks voor ‘kleine’ bedragen, wel voor €200 (een cameralens laatst). En electra, zorg etc eens in de 3-5 jaar overstappen of eerder als het echt loont.

  Beantwoorden
  • Je zal daar inderdaad een goede middenweg in moeten vinden. Voor kleine bedragen is het niet altijd de moeite. Maarja, als ik een nieuwe printer nodig heb en ik door een cashback optie een goedkopere optie erbij krijg, sta ik daar natuurlijk zeker voor open.
   Electra zou ik toch iets vaker naar kijken. Zeker bij éénjaars contracten is de bonus vaak al best aantrekkelijk

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.