Ik sta in de top 3!!

Nu ik welgeteld een maand officieel klant ben van de ING, werd ik gebeld door de beste bank. “Goedendag meneer, aan onze klanten bieden wij een financieel fit gesprek aan. Daarin kijken we naar uw financiële situatie, plannen, verwachtingen en mogelijke verbeterpunten”. Nu vond ik vooraf al wel dat ik mijn financiën behoorlijk op orde heb, maar wellicht dat ik nog wat nieuws kan leren. Zulke aanbiedingen pak ik dan ook graag met beide handen aan.

Voorbereiding
Bij de mailuitnodiging zat een invulformulier met het verzoek: wilt u dit ter voorbereiding van uw financieel fit gesprek invullen. Als ik mij dan opgeef voor zo’n gesprek, wil ik het ook wel graag goed doen. Dus heb ik een half uurtje besteed aan het invullen van vragen over verschillende onderwerpen. “Grip op je uitgaven”, “jouw buffer”, “sparen, investeren of extra aflossen” en ook “later” kwamen aan bod. Nu heb ik het denk ik redelijk op orde. Ik weet waar ik op dit moment sta en waar ik op dit moment heen wil. En dat alles lukt nog eens aardig ook!

“U heeft hem ook daadwerkelijk ingevuld!?!”
Schijnbaar is het al bijzonder dat je een dergelijke vragenlijst invult… Vreemd al zeg ik het zelf. Er wordt om gevraagd en er wordt jou een gratis financieel adviesgesprek aangeboden. Dan ga je daar toch ook een beetje voor…? Maar schijnbaar vult slechts zo’n 10% tot 15% de vragenlijst ook daadwerkelijk in. Onze adviseur was dus redelijk verbaasd dat ik hem überhaupt al in had gevuld. Maar, nu nog kijken of ik het goed had gedaan.

“Weet u toevallig:…
…Uw pensioenleeftijd? De huidige waarde van uw hypotheek? Uw bruto en netto inkomen? hoeveel spaargeld u heeft?” Die vragen kon ik eigenlijk alleen maar beantwoorden met”eehm, ja…” Uiteindelijk kreeg ik na het inzichtelijk maken van de vragen al een compliment dat ik goed op de hoogte ben van mijn huidige situatie. Ik heb (weliswaar bewust) veel risico met mijn crowdfunding en ook mijn berekening hoe ik eerder wil gaan stoppen met werken vond hij interessant. Zo had hij het nog nooit bedacht of beredeneerd.  Hij gaf dan ook simpelweg toe dat ik inderdaad mijn financiën goed op orde heb.

Maar waarom ga je dan naar zo’n gesprek?
Het is altijd goed om je dan af te vragen: heb ik wel wat aan zo’n gesprek. Het is tenslotte zonde om ergens heen te gaan als je er niks aan hebt. Gelukkig was dat ook het geval! Wij zijn tenslotte recent gaan samenwonen, dus is er in mijn situatie best wel het een en ander veranderd. Zo hebben ik en mijn vriendin ook onze plannen doorgesproken. Wat willen we graag, waar gaan we naartoe, wat als situaties en waar moeten we verder nog aan denken bij het samenwonen. Voor zowel mij als mijn vriendin erg goed om het daar allemaal eens over te hebben. Ook heb ik het gehad over de spreiding van mijn investeringen. Nu zit alles in crowdfunding, maar uiteindelijk wil ik ook naar bijvoorbeeld de beurs om daar te investeren. Hoe kan ik dat het beste aanpakken en welke mogelijkheden zijn er allemaal.

In de top drie!
Al met al was het dus een heel fijn gesprek. We hebben de volle anderhalf uur nodig gehad om over al deze zaken te spreken en ook ik heb weer nieuwe tips, ideeën en kennis opgedaan. Een zeer positief en productief gesprek dus! Onze financieel adviseur, die al een aantal jaren actief is in zijn vak, gaf ook aan dat ik wat “financieel op orde” betreft toch zeker wel in de top 3 zit van de gesprekken die hij tot nu heeft gevoerd met mensen van mijn leeftijd. Er is een goed overzicht. De keuzes die zijn gemaakt (hoewel die keuze soms anders dan een ander zou doen) zijn in ieder geval bewust en weloverwogen gemaakt.

Om tafel met jouw adviseur?
Soms kan het heel prettig zijn om eens met iemand anders om tafel te zitten en jouw financieen door te spreken. Van in ieder geval ING en ABN weet ik dat er gesprekken zoals deze worden gevoerd. Een gratis gesprek waar er eens naar jouw financiën wordt gekeken.  Onder het genot van een kop koffie krijg je tips hoe je jouw financiële situatie kan verbeteren in welk opzicht dan ook (administratief, grip op de uitgaven, betere spaarplannen etc.). Natuurlijk zijn deze gesprekken altijd wat gekleurd en probeert men hun eigen producten ook te verkopen, maar als je daar doorheen weet te prikken zijn gesprekken als deze zeker een aanrader. Neem dus vooral ook eens contact op met jouw bank om zo’n gesprek aan te vragen. Daar zijn ze tenslotte voor!

5 gedachten over “Ik sta in de top 3!!”

 1. Wauw, fijn dat het gesprek zo goed ging!

  Ik heb een zelfde gesprek met de Rabobank gevoerd, was verplicht toen we een verzekering wouden verlagen. Was echter totaal niet positief, ze snapte er vooral niks van.

  “Jullie willen de dekking van de overlijdensrisicoverzekering verlagen… dat zou zeker kunnen met jullie situatie. Maar waarom? Dan gaat je koopkracht als 1 overlijdt wel omlaag! Kijk: zoveel in geval X en zoveel in geval Y. Redt je dat wel met jullie uitgaven?” (ze ging er echt van uit dat wij 90% van inkomsten uitgaven).

  “Willen jullie misschien nog verbouwen? Dan kan je nog een extra lening krijgen!”
  Huh wat?! Nee!

  En zo ging het maar door :s

  Beantwoorden
  • Dat is inderdaad een hele vervelende ervaring. Wellicht omdat het ook verplicht was dat ze jullie op andere gedachten probeerde te brengen. En ook raar dat ze jullie een andere lening aan wilden smeren. Inderdaad niet fijn om aan terug te denken.

   Beantwoorden
 2. Ik wil dit altijd nog een keer doen, gewoon voor de lol en om te kijken of ze nog wat interessants te melden hebben. Ben alleen zo bang dat wij al meer financiele kennis hebben dan menig adviseur…..

  Beantwoorden
  • Gewoon doen! Hooguit komen jullie er heel snel achter dat het niks wordt en sta je met een half uur buiten. Juist omdat jullie al zo bewust zijn en een bepaalde visie hebben, kan het heel goed zijn dat zo’n adviseur net een andere visie heeft en daarmee je aan het denken zet. Zelfs dat aan het denken zetten zou voor mij al een reden zijn om erheen te gaan.

   Beantwoorden
 3. Ik heb het ooit gedaan, heb er nu geen behoefte meer aan. In het kort kwam het erop neer dat de ING wilde dat ik zou overstappen naar beheerd beleggen. Ik heb bedankt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.