Jantje huilt Jantje lacht

Waar ik eergister een toch wel vervelend bericht plaatste over een crowdfunding project, zo zijn er ook leuke berichten! We betalen uw investering eerder terug!

Een bericht over uw project
Het is en blijft altijd spannend. Er komt een update binnen over een specifiek project. Vaak betekend dat slecht nieuws. Er komen zo weinig berichten van crowdfunding projecten, dat het eigenlijk alleen maar de slechte berichten zijn die men moet communiceren. Dit zou wat mij betreft al heel anders kunnen zijn als de ondernemers wat vaker een berichtje rond sturen. Maargoed, tot zo ver mijn irritatie.

Aflossing project X
Een ruim jaar geleden heeft u geïnvesteerd in het aflossingsvrije project X. Dit project heeft een looptijd van anderhalf jaar. Zoals omschreven in de projectomschrijving van toen, wordt dit project afgelost zodra het appartement is verkocht. Dit zou volgens de planning in februari 2018 zijn. Echter, het appartement is al verkocht. Het project zal dus worden afgelost, inclusief de rente.

Daar wordt ik dan weer blij van
Het project wordt eerder afgelost! Inclusief de rente 🙂 Vooral de projecten die eerder aflossen inclusief de in de toekomst verschuldigde rente word ik heel blij van. Het komt er namelijk op neer dat mijn rentepercentage omhoog gaat.

Van 7,5 naar bijna 10 procent
Het was een project van anderhalf jaar met daarbij een bruto rentevergoeding van 7,5%. Bij een inleg van €200 zou dat na anderhalf jaar €22,36 rente opleveren. Daar gaat dan nog €1 af aan kosten, dus €21,36 netto opbrengst. Ondertussen heb ik dus dat fijne bericht ontvangen dat er na 13 maanden al wordt afgelost. De rente in euro’s blijft daarmee gelijk. Op jaarbasis gaat het netto rentepercentage opeens naar 9,85%! Dat krijg je normaal voor de behoorlijk risicovolle projecten.

Niet de eerste keer
Het is zeker niet de eerste keer dat een project vervroegd aflost. Soms gaat het om een paar maanden, soms om het grootste deel van de lening. Soms is dat heel fijn, soms baal ik er van. Dat heeft dan weer voornamelijk te maken met de boeterente.
Bij Funding Circle betaal je bijvoorbeeld geen boeterente bij eerder aflossen. Fijn voor de ondernemer, maar die is schijnbaar zo succesvol dat de lening eerder afgelost kan worden. Waarom mag ik dan niet een klein beetje van het succes meeprofiteren? Al is het maar een deel van de totaal nog uitstaande rente. Nu moet ik risico nemen en als het niet goed gaat kost het mij flink geld, maar als het beter gaat dan verwacht levert mij dat niks extra’s op. Dat vind ik dan best wel jammer…

Bij andere platforms zoals GeldvoorElkaar en SameninGeld is er van tevoren vastgesteld wat de boeterente is. Tegenwoordig is dat niet meer het volledige rentebedrag, maar een bepaald aantal termijnen of een percentage van het nog uitstaande bedrag. Vervroegd aflossen levert mij in dat geval dus gewoon sneller mijn geld op en verhoogt het rentepercentage. Ik zie dat altijd maar als een beloning voor het feit dat het beter ging dan verwacht.

Welke projecten lossen nou voornamelijk eerder af
Tegenwoordig kan ik al een selectie maken welke projecten kans hebben om eerder af te lossen. Dat zijn vaak kleine leningen van particulieren of eenmanszaken. Lang niet allemaal, maar vaak wil men na een tijdje dan van die lening afzijn . Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek oid. Dan is het hebben van een extra lening negatief voor het te verkrijgen hypotheek bedrag. Als de rente bij zulke projecten dan iets lager ligt, wil ik het dan alsnog overwegen om mee te nemen. De kans dat hij namelijk eerder aflost is gewoon aanwezig. Maximaal mogen ze dan 0,5% minder rente bieden. Helaas zijn deze projectjes wel erg schaars en zitten snel vol. Dat er in mijn portefuille nu al meerdere projecten dus vervroegd hebben afgelost is meer geluk dan wijsheid. Maar dan nog blijft het gewoon heel leuk 🙂

3 gedachten over “Jantje huilt Jantje lacht”

    • Het is ondertussen mijn 8e project dat vervroegd aflost (6x Gve, 2x SiG). Het is en blijft altijd een leuk bericht 🙂 Die andere €700 komen wel weer uit de andere renteopbrengsten.

      Beantwoorden
      • 8 al, das meer dan ik verwachte. Bij ons pas 1, maar die was uitgekocht omdat ie op 1 oor lag. Dus wij nog mazzel gehad! Sterkte in ieder geval.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.