Hoeveel is de beveiliging van je huis je waard?

Op braderieën en festiviteiten vind ik het nog wel eens leuk om mee te doen met een prijsvraag. Wie wil er tenslotte nou niet een nieuwe keuken, een cadeaucheque van €50 of gewoon de eer van de beste zijn winnen.
Het ‘nadeel’ daarvan is dat je dan altijd je mailadres of je telefoonnummer moet geven. Ze bellen je altijd op:”U heeft helaas niet gewonnen, maar ik heb wel een mooie andere aanbieding voor u!”. En over het algemeen ben ik toch niet geïnteresseerd, dus is het telefoongesprek al snel klaar. Maar deze keer was het anders…

Deze keer werd ik gebeld door een beveiligingsbedrijf. Ergens afgelopen zomer had ik mijn nummer gegeven en ik kon nu een gratis veiligheidscheck uit laten voeren. Omdat ik natuurlijk net verhuisd ben, vond ik dat wel eens prettig om uit te laten voeren. Wat zijn de zwakke punten in mijn huis, waar kan het verbeterd worden en wat kost het mij?

De analyse
De expert / verkoper die langskwam had zeker kennis van zaken. Kon snel zien wat voor hang en sluitwerk ik heb, waar inbrekers wel of niet binnen zouden komen en waar dus mijn zwakke punten zouden zitten. Ook de manieren van inbreken wist hij haarfijn uit te leggen en hij wist mij heel goed duidelijk te maken dat inbrekers tegenwoordig zelfs zonder schade binnenkomen.
Uiteindelijk maakte hij een grove schets van mijn appartement met daarin de zwakke punten. Een mooi overzicht en ik was het ook helemaal met hem eens. Ik heb zwakke punten en ik zou ze kunnen / moeten verbeteren.

De kosten
De eerste oplossing die hij aanbood, was een vijf-punts-sluiting. Vijf losse sloten die zelfs twee man met ieder een koevoet buiten de deur kunnen houden. Maarja, ook deze oplossing is met het slimmere inbrekerswerk open te krijgen en de brandweer is fel tegen deze optie: bij brand kom je er namelijk ook niet uit!
De echte oplossing was dus een centraal systeem met voornamelijk het alarm dat de inbreker snel weer naar buiten werkt. 110dB! Ik kreeg een voorbeeld van 70 dB te horen en dat was al zeker geen pretje, laat staan 110 dB. Daarmee is het gewoon al niet te doen om in te breken en je alarmeert meteen alle buren dat er ingebroken wordt. Om eerlijk te zijn, een oplossing die mij erg aansprak.

De prijs
Het vijf-punts-scharnier zou, per deur, €2500 gaan kosten. Ik heb drie deuren, dus dat geintje zou mij €7500 kosten.
De alarmoplossing was al een stuk goedkoper. Op de vier zwakke plaatsen een sensor. Kosten: €1400. Daarbij kon ook een abonnement afgesloten worden van €32 per maand om het geheel op een meldkamer aan te laten sluiten en  een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit was natuurlijk all in. Geen voorrijkosten, vervangkosten, onderhoudskosten etc.
“En wat is daarop uw eerste indruk?”

De echte verkoper
Ik prik er meestal wel doorheen. De verkooppraatjes. De verkoper begon eerst heel rustig te vragen naar mijn werkzaamheden, te vertellen over zijn ervaringen en de verhalen te vertellen van andere inbraken etc. Bij vragen naar inbraken in de buurt noemde hij ’toevallig’ de hoofdweg en de zijstraat van mijn eigen straat. En ook de gevolgen. Niet alleen de schade in je huis, maar ook de emotionele schade. Hij praatte dit grondig en behoorlijk constructief in mijn hoofd. Je wilt wel echt je huis beter beveiligen. Ook had hij een filmpje van het NOS journaal van een slotenmaker die een klopsleutel maakte. Een sleutel waarmee je, met een paar tikjes, elk slot open krijgt. Mechanische sloten zijn nou eenmaal niet heel veilig meer. Kortom, aan het einde van het gesprek wilde ik ook echt mijn huis veiliger maken. Mijn eerste indruk: dat wil ik ook!

Duur!
Maar toch… Ik schrok best van die prijs. De oplossing is heel mooi en ik snap dat dingen (veel) geld kosten. Maar €1400 voor een paar contactalarmen met een centrale unit erbij… Thanks but no… Ik vind het echt heel duur. Ik heb dit natuurlijk niet direct zo gezegd, maar zo denk ik er wel over.

Gunfactor
Daarnaast ben ik heel gevoelig voor de gunfactor. Ik gun het bedrijven vaak best als zijn hun best doen mij op een goede manier als klant te werven voor een redelijke prijs. Maar deze man sloeg de plank finaal mis.
De afspraak was dat hij er rond 1 uur zou zijn en dat het gesprek een uurtje zou duren. Ik had er een thuiswerkdag van gemaakt, zodat dit helemaal kon. Maar de beste man kwam pas 10 voor half 2 aan. Minpuntje. Er werden ook geen excuses aangeboden of iets dergelijks. Minpuntje twee. Ook werd er vanuit gegaan dat ik vol de tijd voor hem had, terwijl ik ook aangaf dat ik beperkt de tijd had, omdat ik aan het werk was. Minpuntje drie.
Vervolgens werd er een oude laptop opgestart (hij moest perse aan het stroom) om het NOS filmpje uit het jaar 19-flinstone te laten zien (Jeroen Pauw was nog een erg jonge nieuwslezer). Het opstarten duurde langer dan het filmpje. Vervolgens werd de laptop weggestopt en kwam er een map met een powerpoint op papier… Tja, heel leuk, maar zo kom je er niet meer.
Ik kan heel goed begrijpen dat dit voor oude mensen waarschijnlijk heel goed werkt, maar ik kreeg hier toch wel echt een “nee laat maar” gevoel bij.

Nee bedankt.
En dus ga ik de beste man over een week even bellen. “Ik vind het toch echt te duur….”
En ergens in de loop van het jaar zal ik vast wel even gaan kijken of ik m’n huis beter kan beveiligen, want stiekem had hij toch best goede punten, maar ik denk dat ik dat best goedkoper voor elkaar kan krijgen… €1400 is het mij in ieder geval niet waard.

De grootste grap
Voor alle IT-ers onder ons. Ik ging ook nog even naar de website. Helaas zijn ze vergeten een SSL-certificaat hiervoor aan te vragen, dus krijg ik de volgende melding op hun website:

Best grappig voor een beveiligingsbedrijf al zeg ik het zelf…

7 gedachten over “Hoeveel is de beveiliging van je huis je waard?”

  1. Die 5 punts vergrendeling is wel heel erg duur. Ik weet zeker dat dit goedkoper kan. En ook een alarmering kan veel goedkoper. Even verder zoeken is mijn advies.

    Beantwoorden
  2. Ik heb onze beveiliging zelf in elkaar geknutseld. Met betonijzer, houten balkjes op de juiste plaatsen en hele lange schroeven. Netjes afgelakt ziet het er ook nog eens goed uit. Paar lijmklemmen op de rollen van de garagedeur, etc. etc. Kost allemaal niks en werkt prima.

    Beantwoorden
  3. Bij mij is er weinig te halen, denk ik maar. Dat is een bijkomend voordeel van minimalisme: er is er gewoonweg niet veel. Ik zie men ook niet zo gauw een weefgetouw, kerstboom (opgeborgen, onder het bed) en bed meenemen. Daarnaast sleep ik het meeste van mijn electronica telkens mee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.