(Preventief) vervangen

Ik heb pas net een huis, maar ik moet er nu al over na gaan denken. Het vervangen/onderhouden van mijn eigendom. Afgelopen week had ik de eerste VvE vergadering en daar heb ik weer een hoop geleerd. Maar wat is nou wijsheid?Naar aanloop van de vergadering kreeg ik een mail over het vervangen van het glas. Ik dacht het hele huis, maar het bleek alleen om de achterkant te gaan. Per appartement zouden de kosten €2200 excl BTW zijn. Pfoe, duur geintje en hier schrok ik wel weer even van. Nu heb ik vrijwel overal dubbelglas, dus begon ik al te twijfelen: Hoe lang gaat dubbel glas mee? En moet ik dit preventief vervangen? Gelukkig bleek tijdens de vergadering dat dit niet het geval is. Het gaat vooral om het vervangen van het enkel glas. Nu heb ik geloof ik nog twee kleine ruitjes enkel glas, dus twijfel ik een beetje (enorm). Het grootste gedeelte is al dubbelglas omdat het zonnescherm van de bovenburen de oude eigenaren van mijn appartement eerder al verplichte om nieuw glas te laten zetten (lees: het zonnescherm van de bovenburen kwam naar beneden lazeren, dwars door de ruiten heen).
Ik kijk het even aan, maar denk dat ik het aan mij voorbij laat gaan. Ik heb zeker geen last van kou of veel vocht (die twee raampjes zijn wel vochtig, maar dat is logisch) en ik ben bang dat ik er naar verhouding erg veel voor moet betalen.
En daarbij: het geld is ook wel een beetje op…

De CV preventief vervangen…
Als je iets niet wilt, is het in de kou zitten. Nu is mijn CV pas 6 jaar oud, dus verwacht ik voorlopig nog geen problemen. En toch ben ik al na aan het denken over vervanging. Het probleem is namelijk dat er nog een VR-ketel hangt. Prima ding en werkt best, maar op diezelfde plek kan ik niet zomaar een HR ketel hangen. Er zit namelijk geen aansluiting op het riool. Nu zit de cv installatie in een kast in de keuken, dus riool is niet heel ver weg, maar vraagt wel wat werk bij vervanging.

En nu meteen het volgende: de keuken is ook niet meer de nieuwste… Ik zit er dus aan te denken om, over een paar jaar, mijn keuken en CV-ketel in één keer te vervangen. Duur geintje, maar dan heb je wel meteen al het werk in één keer gedaan. En in dit geval zou ik dan inderdaad mijn CV-ketel preventief vervangen. Een andere optie is om wel al een riool pijpje aan te laten leggen, zonder vervanging van de ketel. De aansluiting HR-ketel-proof maken laat maar zeggen…

Ach, het werk t nu allemaal nog prima. Eerst maar even hard sparen, dan zien wel over een paar jaar wel hoe we het echt aan gaan pakken.

3 gedachten over “(Preventief) vervangen”

 1. Het glas aan de achterzijde is van de VVE. Daar is geld voor. Daar betaal je maandelijks aan.

  Ik heb een overzicht in excel voor langjarig onderhoud. Cv ketel 1 x 15 jaar
  Jaarlijks onderhoud cv
  Schilderwerk.
  Je badkamer.
  Je keuken.

  Vereniging eigen huis gaat uit van €300 per maand. In jouw geval met een VVE moet je ruim berekenen wat je buiten het VVE deel zelf wilt moet onderhouden.
  Niemand wil meer een keuken badkamer van 30 jaar oud. Reserveren dus.
  Ik kom aan €4000 per jaar en iedere keer is de pot leeg. Maar ik heb geen VVE en ik heb twee linker handen. Ik haat iedere keer hetzelfde doen, dus….. altijd en eeuwig durend onderhoud.

  Succes.

  Beantwoorden
 2. Het klopt inderdaad dat in beginsel het glas aan de achterkant voor de VvE is. het probleem is echter dat de pot hier niet vol genoeg voor is, omdat ook de standleidingen vervangen moeten worden (met asbest en beginnende lekkage). Dat heeft prioriteit en wordt als eerste betaald uit de pot. Als het glas ook vervangen moet worden, moet er een extra bijdrage komen van de bewoners. Aangezien er twee van de acht al dubbel glas hebben, hebben die natuurlijk niet zo’n zin in een extra bijdragen + dat er een bewoner niet zo happig is op extra kosten. Zelfs de normale bijdrage wordt al te hoog gevonden. Vandaar dat het nu vanuit eigen initiatief ondernomen gaat worden…

  Beantwoorden
  • Jammer geen actieve VVE. Ik was in een ver verleden ook in een appartement gehuisvest. De vraag is of deze twee leden vooraf toestemming kregen. Zo ja, dan pech. Zo niet, dan alsnog meebetalen.

   Onderhoud is altijd duurder dan gedacht. Het kost tijd energie en het is altijd gedoe. Het houdt je continue bezig die akkefietjes. Ik ben er zat van.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.