Hoe ziet mijn treinreis er over 20 jaar uit?

Ik zit dagelijks in de trein. En wanneer ik dan niet naar mijn scherm aan het staren ben om mijn blog te schrijven, kijk ik graag naar buiten. Naar de weiden die er heerlijk groen bijliggen. Op sommigen lopen koeien, op andere weer tulpenbollen en nog anderen worden weer voor andere doeleinden gebruikt. Maar is dat over een paar jaar nog steeds zo? Heb ik dan nog steeds zoveel groen uitzicht? Of is het eerder zwart?
Nederland groeit. We hebben steeds meer inwoners en daarmee hebben we ook steeds meer behoefte aan diensten en producten. Bijvoorbeeld onze vraag naar energie groeit enorm. Daarbij hebben we ook nog eens te maken met klimaatveranderingen en aardbevingen. Kortom: We hebben steeds meer energie nodig, maar de manier waarop we het nu opwekken is dermate schadelijk dat we naar alternatieve bronnen moeten kijken.

Groene grasvelden
Er zijn natuurlijk meerdere opties die je kan onderzoeken. Hoe gaan we aan onze energie behoefte voldoen? Windenergie? Aardwarmte? Biogas? Of gaan we gebruik maken van al die groene grasvelden die ik onderweg tegenkom? Bouwen we onze landbouwgrond om tot zonneakkers? er zijn namelijk genoeg boeren die maar wat graag hun akkergrond beschikbaar stellen.

Boeren willen wel
Boeren in Nederland staan bijna te springen. Voortzetting van hun bedrijf vereist hoge investeringen om aan de regelgeving te voldoen. Daarom denken ze er wel eens over om hun bedrijf te stoppen. Anderen bereiken de pensioenleeftijd, maar hebben geen opvolging. En dan heb je opeens vele hectares grond over… Zo’n zonnepark levert het nodige op, is goed voor het milieu en is veel minder arbeidsintensief dan een agrarisch bedrijf.

10% is nodig
Volgens berekeningen is het nodig dat 10% van onze landbouwgrond wordt omgebouwd tot zonneakkers om te kunnen voldoen aan onze zonne energie doelstellingen in 2050. Er moet dus zeker nog het nodige gebeuren. Veel grond zal worden omgevormd tot zonneakkers. Vaak is dit ook een goede oplossing om de grond van een vuilstort te hergebruiken. Ook slechte landbouwgrond of braakliggend terrein kunnen prima gebruikt worden om zonnepanelen op te plaatsen.

Land wordt opgekocht
Het gebeurd nu al dat projectontwikkelaars goedkope grond opkopen. Niet om een nieuwe woonwijk erop te laten verrijzen, maar om in de toekomst daar zonnepanelen te plaatsen. De grond is nu tenslotte lekker goedkoop en zal in de toekomst hard nodig zijn om energie op te kunnen wekken. Dit kan in de toekomst ook best nog wel een uitdaging worden. Boeren kunnen tenslotte steeds minder goed een geschikt stuk land vinden. Ook boeren die nu de grond pachten hebben een onzekere toekomst. Waarom zou de eigenaar tenslotte niet zelf een zonneakker gaan exploiteren.

En mijn treinreis…?
Die zie ik voorlopig nog door grote groene landschappen rijden. Hij rijdt namelijk is west Nederland waar de grond vaak een stuk duurder is dan in bijvoorbeeld Groningen of Limburg. Ik verwacht dan ook dat vooral daar de zonneakkers zullen verschijnen. Persoonlijk hoop ik daar ook nog bij dat wij Nederlanders daar zodanig slim mee om kunnen gaan, dat we er wereldwijde bekendheid mee krijgen. Zo zijn we goed met water en kunnen wij in ons kleine landje heel veel voor elkaar boksen met beperkte ruimte. Daar zie ik voor ons echt nog kansen liggen.

1 gedachte over “Hoe ziet mijn treinreis er over 20 jaar uit?”

  1. In Duitsland zie je dit al veel meer. Honderden meters tot wel kilometers grasland langs de snelwegen die vol liggen met zonnepanelen. Op goede dagen wekken ze meer zonne-energie op dan er in het hele land aan elektriciteit gebruikt kan worden. Daar zie ik voor Nederland inderdaad ook nog wel een kans. Zeker in het oosten en noorden, waar zoveel grond nu onbenut wordt, zou dit een ideale oplossing zijn. Ik zou daar zelfs nog wel in willen investeren ook.

    Wat ook zal helpen is als alle daken vol komen te liggen met panelen. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft meer ruimte voor panelen dan nodig is om die woning van energie te voorzien. Zeker met de gang naar het gasloos bouwen zie ik dat op termijn ook de verwarming elektrisch gaat worden, opgewekt door zonnepanelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.