Even stilstaan

Af en toe heb ik echt een hekel aan Facebook! Maar soms, heel soms, word je wel eens herinnerd aan iets dat je eerder gepost hebt. Zo’n “weet je nog” berichtje. En ik weet nu al dat de kans groot is dat ik vandaag weer zo’n herinnering krijg. Even stilstaan bij wat je in het verleden hebt gepost. Even stilstaan bij een berichtje dat ging over letterlijk stilstaan.

Het is vandaag 4 mei. De Nationale dodenherdenking. Wat mij betreft heel belangrijk om eens per jaar stil te staan bij alle slachtoffers van oorlogen nu en in het verleden. Een moment waarin we even stilstaan. Letterlijk.

Mijn facebookpost
Twee jaar geleden postte ik dit op mijn facebook: “Respect voor de NS! Op alle borden staat nu +5 minuten en alle treinen hebben extra vertraging, maar alle treinreizigers hebben wel even 2 minuten (letterlijk) stil gestaan bij 4 en 5 mei.”
Het was een wonderlijk iets. Zittende in de trein. Overal was al aangegeven dat er om 8 uur twee minuten stilte in achte genomen zou worden. En inderdaad. Even voor achten minderde de trein vaart. We gingen twee minuten stilstaan bij de oorlogsslachtoffers. Letterlijk.

Geld
Dat we twee minuten stilstaan is een heel mooi gebaar, maar voor vele ondernemers toch ook een grote kostenpost. Op 4 mei gaan bijvoorbeeld alle winkels om 19:00 al dicht. Dat hoeft normaal geen probleem te zijn, maar dat is dit jaar toch anders. Er was namelijk een flinke discussie in Rotterdam. Daar was sinds 2013 een verordening actief waarin het mogelijk werd voor winkeliers om op de avond van dodenherdenking toch open te zijn na 19:00 uur. Een flinke discussie was geboren.

Kosten versus baten
Een hele avond gesloten is tenslotte ook een veel grotere kostenpost dan twee minuten dicht gaan. Dat was namelijk het nieuwe plan. Men zou de winkelduren even voor achten sluiten en even na achten weer opendoen. En de plaatselijke verordening maakte dat mogelijk. Daarbij werd er wel op 4 mei stilgestaan, dus de essentie van de dodenherdenking was er nog steeds. Maar is dit dan ook daadwerkelijke het doel van de twee minuten stilte die wij in acht nemen. Dat we die twee minuten niet shoppen, of is het meer…?

De fout
Toch besefte het college in Rotterdam dat er een fout was begaan. Dit kwam nu voor het eerst aan de orde, omdat er sinds de invoering van de nieuwe verordening geen koopavond op 4 mei meer was geweest. Maar toch, juist in Rotterdam is het zo belangrijk dat men de gruweldaden van de oorlog herdenkt en alle slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Daar is men toch ook achter gekomen en heeft de uitzondering weer teruggedraaid. Ook in Rotterdam zal er geen koopavond zijn en zullen de winkels hun deuren om 19:00 uur sluiten. Wat mij betreft wel zo netjes.

Even stilstaan en morgen de vrede vieren
Die twee minuten zal ook ik weer even stilstaan. Stilstaan bij alles wat er in het verleden heeft plaatsgevonden en wat nog steeds ver van het veilige Nederland plaatsvind. Even, slechts twee minuten, stilstaan bij hoe goed we het wel niet hebben.
Morgen is het van hele andere orde. Morgen vieren we de vrede. Door heel het land zijn gratis festivals. Wat mij betreft is het zeker de moeite om daar een bezoekje aan te brengen. De vrede mag tenslotte ook gevierd worden. Zeker als je een beetje op de kleintjes wil letten zijn dit erg toegankelijke festivals om naar toe te gaan. De entree is gratis en overal staat de zon op het programma. Wat wil je nog meer 😉

Wil je meer lezen over de koopavond in Rotterdam? Lees dan de aankondiging en de afmelding.

3 gedachten over “Even stilstaan”

  1. Als de helft van de winkels dichtgaat lopen ze inkomsten mis, maar het blijft vreemd dat winkels inkomsten missen als ze collectief eerder dichtgaan. Dan gaan mensen toch gewoon eerder winkelen? Of de dag erna? Iedereen kan zijn geld toch maar een keer uitgeven? Of ben ik te nuchter voor deze economie?

    Beantwoorden
    • Ik denk dat het ook te maken heeft met dat er dan geen publiek is in de winkelstraat. Vaak worden tijdens het winkelen de impuls aankopen gedaan of doet men nog een drankje. Dat zijn wel inkomsten die de winkeliers mislopen. Je kan tenslotte alles op het internet krijgen en een kop koffie thuis gaat ook prima. Verder denk ik niet dat er gemiddeld net zoveel nagedacht wordt over een uitgave als dat wij doen. Men koopt gewoon wat men ziet en graag wil hebben. Heeft het winkelende publiek een avond niets gezien, zullen ze dat geld ook niet uitgeven.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.