Centenwerk

Drie cent… Bijna niets! Maar toch moet je het wel eens betalen. Of zelfs nog minder. €0,01. Waarom zijn zulke bedragen nou nodig om te betalen? De meeste vind ik overigens wel verklaarbaar. Alleen sommige zaken zou ik dus nooit voor betalen. Zelfs geen drie cent. Bekijk vooral mijn laatste voorbeeld!

€0,01
Misschien wel de meest bekende betalingen zijn de €0,01 betalingen. Dit kan zowel in de winkel als online via i-deal. Bij het afsluiten van een abonnement wil het bedrijf namelijk weten of de rekening wel daadwerkelijk van jou is. Door die ene cent te betalen, is dat geverifieerd. heel handig en relatief goedkoop.

€0,05
Is meestal de prijs die een bedrijf vraagt voor een plastic tasje. Sinds begin 2016 zijn bedrijven verplicht om in bijna alle situaties geld te vragen voor een plastic zakje. Dit was de maatregel om minder plastic tasjes te gaan gebruiken en daarmee het milieu te sparen. En dat heeft zeker effect gehad. Waar we normaal zo’n 3 miljard plastic tasjes per jaar gebruikte, gaf een jaar later 83% van de mensen aan dat ze zelf hun tas meenemen. Dat scheelt miljarden tasjes!! Sinds 2003 zijn overheden door heel Europa bezig om plastic tasjes onaantrekkelijk te maken. Ze belanden namelijk vaak in de natuur of zee. Met effect! Sinds 2010 (dus zo’n 7 jaar later) werden er al aanzienlijk minder plastic tasjes van de zeebodem rond het Verenigd Koninkrijk gehaald. En dan te bedenken dat de echte invoering om ervoor te betalen pas 5 jaar later in werking is gesteld in het Verenigd Koninkrijk. Dat zou dus nog een veel groter effect moeten hebben.

€0,01 – €0,10
Natuurlijk zijn er ook producten die gewoon niet veel kosten. één snoepje bij de Jamin bijvoorbeeld. Of dat ene plastic tasje. Maar, bij sommige bedrijven ben ik juist blij dat er zulke goedkope producten zijn. Bijvoorbeeld bij Bol.com. Wist je namelijk dat je onder de €20 verzendkosten moet betalen à €2,49. Zelfs als je iets voor €19,99 koopt, betaal je €2,49 verzendkosten. Gelukkig zijn daar ook de goedkope producten. Denk bijvoorbeeld aan een Russisch e-book van €0,02… Super goedkoop en je spaart er €2,47 mee uit. Wie wil dat nou niet! Heb jij ook wel eens dit probleem? Kijk dan vooral even op mijn blog met Bol.com opvullers. Daar staan allerlei (handige) opvullers die je kan gebruiken om net die €20 te halen en je producten gratis krijgt thuisbezorgd!

Last but not least
En dan de laatste. Ik verbaasde mij zo over een betaling als deze, dat ik het gewoon niet snapte. We liepen door de Albert Heijn. Het was barbecue weer, dus moesten er wat stokbroden gehaald worden. Hij moest gesneden worden, maar omdat we de hele stokbroden al hadden, wilde ik die graag met onze zelfscanner alvast scannen. Een goed plan, totdat mijn vriendin zei dat je op die zak een nieuwe sticker krijgt en dat daar de snijkosten bijzitten… De snijkosten? Het schijnt dus zo te zijn dat een supermarkt wel eens €0,03 tot €0,05 in rekening brengt voor het snijden van je stokbrood. En dat vond ik zo gek… Natuurlijk zit er extra werk aan het snijden ervan, maar om daar nou serieus extra geld voor te vragen. Als ik in de supermarkt loop en een heel (ongesneden) brood koop, krijg ik daar tenslotte ook geen €0,05 korting op, omdat het niet is gesneden. Gelukkig werd het stokbrood gratis voor ons gesneden, maar het principe ‘snijkosten’ kom ik met m’n verstand nog steeds niet bij…

Heb jij ook wel eens van die cent-betalingen?

5 gedachten over “Centenwerk”

 1. Je krijgt die korting van 5 cent dus wel, omdat je geen snijkosten hoeft te betalen ;-). Maar inderdaad, beetje van de zotte. Aan de andere kant, het past wel binnen onze economie van gemak. En blijkbaar willen mensen daar voor betalen.

  Beantwoorden
  • Het moet volgens mij ook wel anders kunnen. Ik heb wel eens bij een bank een dergelijke verificatie moeten doen en toen kon dit opeens wel zonder €0,01 te betalen. Het is inderdaad wel een soort gedoe, maar uiteindelijk volgens mij de snelste manier om een verificatie voor elkaar te krijgen.

   Beantwoorden
 2. bij Bol bestel ik er meestal de (goedkoopste) kado kaart bij, daar betaal ik de volgende keer wel weer mee, hoef ik ook geen onzin mee te bestellen!

  Beantwoorden
  • Dat is ook zeker een optie. Ik heb juist vanochtend het overzicht van goedkope artikelen ook bijgewerkt en daar onder andere de cadeaukaart bijgevoegd.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.