Het is eigenlijk een goedkope lening

Ja, we keken er best wel naar uit. Ons tripje naar Lissabon. Een lang weekend weg. We hadden het helemaal uitgekiend. Heen met de ene maatschappij, maar terug met de andere, zodat we een gunstigere vlucht hadden. Daarnaast ook nog eens een leuke hostel in de buurt van het centrum van de stad. Helemaal toevallig was het laatste weekend van april niet. Het is die maandag tenslotte Koningsdag. Een nationale vrije dag, dus dat scheelt weer een dag extra vrij nemen. Kortom, goed over nagedacht. Alleen hadden we niet gedacht dat corona roet in het eten ging gooien.

Het moment van boeken

Wie had dat gedacht. Toen we begin februari boekten, was er wel al het een en ander loos rondom corona. Hoewel de plannen ver daarvoor al bestonden, hebben we toch (pas) in februari geboekt. Pas de eerste besmettingen in Europa waren bekend en ‘onder controle’. We maakten ons er nog niet echt zorgen om. Gewoon doen. Tegen die tijd zijn we alweer drie maanden verder, dus we zien het dan wel weer. Tja, ondertussen leven we twee maanden verder en is het wereldbeeld toch wel veranderd. Zelfs de geplande vakantie van september nemen we al niet meer als vanzelfsprekend.

Reisadviezen en maatregelen

Toen het coronavirus in Nederland eenmaal de waan van de dag ging beïnvloeden, wisten we eigenlijk al hoe het af ging lopen. Geen tripje Lissabon. Natuurlijk was de kogel nog niet door de kerk, maar we hielden er toch wel sterk rekening mee. Met het zoveel mogelijk thuiswerken tot 6 april was een duidelijk statement gemaakt. De kans dat eind april alles weer als vanouds is, is miniem. Het reisadvies werd in de loop van de maand ook veranderd naar code oranje. Dat wil dus zeggen dat je als toerist gewoon thuis moet blijven. Niet dom doen, gewoon accepteren dat het een keertje niet kan.

Annuleren, omboeken en vouchers

In de afgelopen weken kregen we dan ook van de luchtvaartmaatschappijen te horen dat de vluchten gecanceld waren. Zelfs als we naar Lissabon willen gaan, we kunnen er niet eens komen. En dan krijg je allemaal opties. Omboeken, vouchers of gewoon het geld terug. Waar doe je dan verstandig aan? En wat is een beetje maatschappelijk verantwoord? Want in deze tijden van crisis moet je niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan alles en iedereen die ook benadeeld worden.

Omboeken is geen optie

Juist omdat we zelf al onze vluchten hebben geboekt en daarbij vooral naar de vertrek/aankomsttijden hebben gekeken, zijn we uitgekomen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Dat maakt deze situatie ook meteen wat lastig. Want al gaan we omboeken, dan moeten beide luchtvaartmaatschappijen dan ook maar wel op die datum op die bestemming vliegen. Dat biedt alles behalve garantie. Ook ons hostel hebben we geannuleerd. Het moet tenslotte nog maar uitwijzen dat we in de toekomst toevallig ook daar weer terecht kunnen en of we eenzelfde boeking gaan doen als nu. Hoe dat precies gaat lopen weten we nog niet, want dat loopt nog. Maar voor onze vluchten hebben we wel al duidelijkheid. Voor de ene vlucht krijgen we het geld terug. Voor de andere vlucht krijgen we een voucher.

Een voucher is eigenlijk een goedkope lening

En dan komen we direct bij de titel van de blog. Want onze vlucht met Transavia werd als eerste geannuleerd met de toezegging dat we een voucher krijgen. Gebruiken we die binnen een jaar niet, kunnen we alsnog ons geld terugvragen. Een slimme zet. Juist in deze tijden is het belangrijk om geld te hebben. Je moet personeel door blijven betalen, contracten nakomen en ga zo maar door. Hoeveel je ook probeert te besparen, je zal altijd kosten hebben en dus altijd rekeningen moeten blijven betalen. Heb je dat geld niet, zal je het moeten lenen. Iets dat dus ook weer geld kost. Transavia doet dat heel slim. Zij geven je niet direct geld uit. Nee, het is een tegoedbon. En daarmee eigenlijk een lening die zij bij jou aangaan. Het is goedkoper dan wanneer je op de geldmarkt geld moet gaan lenen en tegelijkertijd houd je de klanten tevreden en uit de onzekerheid.

Anders dan de normale gang van zaken

En tja, zo’n voucher is anders dan de normale gang van zaken. Een luchtvaartmaatschappij zou namelijk eigenlijk gewoon het geld terug moeten geven. Maar in uitzonderlijke tijden worden uitzonderingen gemaakt. Want als het geld opeens op is, is zo’n luchtvaartmaatschappij ook zo failliet. Het gaat tenslotte nu niet om één vlucht, maar om tientallen vluchten. Per dag… Ik kan er dan ook alleen maar achter staan dat ze het op deze manier doen. Natuurlijk, de kans bestaat dat de luchtvaartmaatschappij uiteindelijk het toch niet redt en dus failliet gaat. Dan ben ik alsnog m’n geld kwijt. Maar dat risico ben ik op dit moment wel bereid te nemen. We zitten er tenslotte allemaal mee in ons maag. Laten we het dan ook samen proberen aan te pakken en te overwinnen. Zo’n bedrijf een stuk sterker houden doordat het blijft beschikken over geld, hoort daar dan gewoon bij.

6 gedachten over “Het is eigenlijk een goedkope lening”

  1. Ik zie allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld dat mensen in de toekomst overwegen om voor dit soort weekendjes een keuze te maken die het milieu minder belast! Een weekendje naar Gent, Antwerpen of Keulen bijvoorbeeld, ook leuk en prima te doen met het openbaar vervoer.

    Beantwoorden
  2. Volgens mij vallen de vouchers onder SGR garantie. Geld terug daarentegen niet.
    Dus gaan ze failliet dan zijn de vouchers gegarandeerd
    Als je koos voor geld terug en je je geld nog niet terug had kun je er naar fluiten.
    Volgens mij last ik dat op de info site van ANWB (mailje afgelopen week).
    Vouchers kunnen dus ook voordelig zijn.

    Beantwoorden
  3. Dream on, was de boodschap vanavond. Wen er maar aan dat het nog heel lang kan gaan duren en waarschijnlijk blijvend anders. In februari was het al duidelijk dat het hier ook verschrikkelijk uit de hand zou gaan lopen. Voor een lockdown was toen nog geen draagvlak, hiervoor moest eerst het vuurtje aangewakkerd worden. Daar wilden de vakantieganger graag aan meewerken. Nu zitten we met samengeknepen billen thuis in de hoop dat de zorg het op kan vangen. Ach, genoeg tijd om eens na te denken wat er echt belangrijk is in het leven. Geld, en alles wat je daarmee kan doen, of gezondheid.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.