Flitskrediet voor bedrijven

Het bestaat al heel lang: flitskredieten. Voor mensen die even snel geld nodig hebben. Binnen een paar minuten heb je morgen €1000 op je rekening staan. De consument is over het algemeen tegenwoordig wel aardig beschermt hiertegen. Het is niet verboden, maar overal staan waarschuwingen dat het toch wel erg duur is. Op Netflix is er zelfs een hele aflevering gemaakt over flitskredieten en wat voor verschrikkelijke praktijken er voorbij kwamen. Maar wat ik nu voorbij zag komen is voor mij nieuw: flitskredieten voor bedrijven.

Netflix

In de serie “Dirty Money” is aflevering 2 volledig gewijd aan flitskredieten. Effectief betaalde je op een lening van €300 wel €600 aan rente en vergoedingen. honderden procenten rente werden er in rekening gebracht en mensen en gezinnen gingen onderdoor aan het feit dat ze de kleine lettertjes niet gelezen hadden. Want daar stond (natuurlijk) keurig vermeld dat je eigenlijk wel heel dom moest zijn om die lening aan te gaan. Het zou je namelijk gewoon enorm veel geld gaan kosten.

De voordelen van crowdfunding

Één van de grote voordelen van crowdfunding heeft ook iets weg van die flitskredieten. Bedrijven weten namelijk enorm snel of ze een lening kunnen krijgen. Natuurlijk staat het geld niet direct op de rekening, maar vergeleken met banken is crowdfunding veel sneller. Het oude systeem is traag, kost teveel en heeft veel onzekerheid. Als ik dan kijk naar een crowdfunding aanvraag, dan kan er al binnen 24 uur een oordeel komen: je kan wel of geen lening krijgen en het rentepercentage zal in die range liggen. 

Gigantische rentepercentages

Maarja, waar een project een hoog risico heeft, zijn de rentes ook gigantisch hoog. Kijk je bijvoorbeeld naar de hoogste classificatie van Funding Circle, dan betaal je daar gewoon 19,90% rente. Dat zijn wat mij betreft dan gewoon rentepercentages waar het wel een keer mis moet gaan… De risico’s zijn zo hoog, die wil ik al investeerder gewoon niet lopen.

Snel geld

Maar hoewel bedrijven bij crowdfunding binnen enkele weken al hun geld kunnen hebben, kan dat nog steeds te lang duren. Een factuur moet betaald worden, personeel wacht op hun geld en ga zo maar door. Er zijn genoeg redenen waarom om direct geld nodig te hebben. En tja: dat geld is dan op een andere manier ook wel beschikbaar… 

Alsof het niets is

Factuurfinanciering… Je krijgt een factuur en hebt er het geld niet voor. Laten we het dan lekker financieren. Hup, zo betaald. Het klinkt zo eenvoudig. En helaas is het dat ook. Je vult wat gegevens in en binnen een paar minuten weet je of je in aanmerking komt om jouw factuur te financieren. Online staat een rekenvoorbeeld. De kosten beginnen vanaf 2,99% per factuur. Zij schieten jou het factuur voor en in 12 wekelijkse termijnen betaal je alles terug. Effectief komt dat neer op een rentepercentage van zo’n 20% op jaarbasis! En dat is het vanaf percentage. Het klinkt zo weinig: “Het kan al vanaf 3%” Maar dat je dan effectief op jaarbasis 20% rente betaald is natuurlijk schrikbarend. Nog erger is dat bij crowdfunding dit het hoogste percentage is en dat de aanvraag al als zeer risicovol wordt beschouwd. Bij het flitskrediet is dit de vanaf prijs.

Als dit nodig is, is snel krediet niet de oplossing

Zodra jij als consument of ondernemer ‘even’  snel wat geld nodig hebt, dan is er dus eigenlijk al iets mis. Natuurlijk, een ondernemer heeft geld nodig om te kunnen ondernemen. Dat moet soms geleend worden en dat kost nou eenmaal geld. Maar als jij zo’n krediet nodig hebt op stel en sprong, dan is er iets anders goed mis. Dan zit je eigenlijk gewoon in de financiële shit. Op dat moment is het tijd om iets anders te ondernemen. Ga eens goed met de boekhouder om tafel zitten. Vraag aan vrienden of familie om hulp. En niet om dat factuur te betalen, maar om te kijken waar het misgaat. Zo’n flitskrediet is namelijk maar een pleistertje op een open wond. 

Financieel gezond

Dat is het achterliggende probleem bij die flitskredieten. Je bent financieel niet gezond. Het is tijd voor verandering en het is nodig dat je er snel iets aan gaat doen. 20% rente betalen om rekeningen te kunnen voldoen is niet de oplossing.
Wat wel? Ga eens op het internet zoeken. Er zijn namelijk genoeg oplossingen. Voor jouw privé situatie kan je bijvoorbeeld eens kijken naar schuldhulpmaatje. Een stichting die jou weer zelfstandig op je benen wil laten staan. Zij helpen je met het maken van een kasboek om overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven. Wil je het eerst zelf proberen? Dan kan je eens kijken naar de administratie sheet die ik heb gemaakt. 
Gaat het zakelijk niet zo lekker? Laat je accountant eens naar de cijfers kijken. Ja, die kost ook geld, maar vaak zijn die mensen hun geld meer dan waard. Zij zien de financiële stromen en zien ook waar het misgaat. Zolang er maar één ding duidelijk is: een flitskrediet is geen oplossing!

1 gedachte over “Flitskrediet voor bedrijven”

  1. Ik ben het met je eens! Voor particulieren geldt volgens mij dat je heel voorzichtig moet zijn met alle vormen van financieren. Soms kan je prima een lening aangaan (zoals een hypotheek) maar pas daar wel mee op.

    Zakelijk zijn financieringen veel gebruikelijker en ook nodig, bedrijfskundig gezien is vreemd kapitaal vaak een drijfveer achter de prestaties van een organisatie. Maar dit soort flitskredieten zijn wel heel vreselijk. Het lijkt alsof we met dit soort praktijken weer richting een volgende kredietbubbel gaan?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.