Er was eens… (2)

Crowdfunding… Google had me geholpen aan een site waar bedrijven met een krediet behoefte terecht konden bij mensen met een overschot aan geld. De site zag er redelijk simplistisch uit en de naam maakte je wat aan het lachen, maar het zag er redelijk geloofwaardig uit en had een AFM vergunning. Na wat nachtjes slapen hakte ik de knoop door. 31 december 2012: ik ga dit proberen. Mijn eerste investeringen in crowdfunding. Drie verschillende projecten, elk €500. Als het allemaal mis ging, was ik hooguit €1500 ervaring rijker. Ik investeerde in een project met tandenbleek middelen. Een beetje vaag, maar volgens de website was het risico behapbaar. Daarnaast nog twee andere projecten met een groot risico. Een bedrijf dat busjes ging verhuren en een bedrijf in lijkkisten. Niet direct iets waar ik normaal in zou stappen, maar de rentes zagen er veelbelovend uit, dus waarom niet. Ik moest wat formuliertjes printen, tekenen en terugsturen en mijn account was aangemaakt. Ik was een crowdfunder. Iemand die met zijn overschot aan geld bedrijfjes een lening aanbood tegen rentes die hoger lagen dan op de spaarrekening. En nu?

Spanning en teleurstelling

De spanning was meteen een soort teleurstelling. Ik kende het proces niet en ik had geïnvesteerd zonder ook maar iets te hoeven doen. Wachten dan maar.
Een paar weken later kreeg ik een mailtje dat het project was volgeschreven en of ik mijn geld over wilde maken. Wat een spanning. €500 overmaken zonder dat ik weet of ik het ooit terug zou krijgen. Aangezien €500 mijn maandsalaris was, was dit natuurlijk erg veel geld! Ik ben van huis uit goed gelovig, dus ging van het beste uit. En ja hoor, 6 weken later kreeg ik mijn eerste terugbetaling. €10 nogwat. Dat was bijna €3 rente en en wat aflossing waar ik €4,50 aan fee over moest betalen. Dit voelde nogal vreemd. Ik moest betalen voor een faciliteit waar de bank normaal nooit kosten voor in rekening bracht. Maargoed, het zag er nog steeds vertrouwd uit met uitbetaalschema’s etc.

De eerste terugbetaling

De eerste terugbetaling was een feit. Ik kreeg deze maand drie betalingen. Voor elke investering één. De maand erop ging ik alweer rekenen. Ik had €1500 geïnvesteerd, dus maar wilde graag wel over het hele bedrag rente blijven ontvangen. Aangezien er per maand zo’n €37 terugkwam, moest dit wel op een manier gecompenseerd worden. Gelukkig was dit mogelijk. Er bleven nieuwe projecten online komen en ik kon al meedoen vanaf €100. Op die manier kon ik dus rustig aan steeds het terugontvangen bedrag weer herinvesteren. Ik had die €1500 toch al afgeschreven, dus dit kon er prima bij. ik had berekend dat ik dat jaar zo’n €300 terug zou ontvangen, dus als ik die €300 opnieuw investeerde was het geïnvesteerde bedrag aan het einde van het jaar gelijk.

Doorinvesteren

Omdat terugbetalingen en rente netjes elke maand op mijn rekening bleven komen, investeerde ik in nog een aantal projecten. De rente’s lagen tussen de 6% en 10% op jaarbasis en dat was natuurlijk vele malen meer dan de 2% die ik op mijn betaalrekening ontving. Aan het einde van 2013 had ik €12.300 euro in crowdfunding geïnvesteerd over 53 verschillende projecten, waarvan nog ruim €11.000 terugontvangen moest worden. Alle betaaltermijnen werden netjes terugbetaald en ik investeerde in bijna elke nieuw project wat gepubliceerd werd. Het ging tenslotte nog allemaal goed en ik ontving bruto zo’n 7,7% rente.

Voor mijn gevoel was ik de bank veel te slim af. Ik ontving netto 3x zoveel rente als dat ik op m’n spaarrekening kreeg, alles ging goed en ik hielp er nog kleine bedrijfjes mee ook. Ik wist zeker dat ik in 2014 hier heel hard mee door zou gaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.