Door het oog van de naald

Kennen jullie dat? Dat je jaren geleden een beslissing hebt genomen, altijd het gevoel hebt gehad dat dit de juiste was, maar dat uiteindelijk toch blijkt dat je heel erg geluk hebt gehad met de uitkomst van jouw beslissing? Dat gevoel had ik  donderdag ook. Ik heb denk ik best wel geluk gehad met de uitkomsten van mijn crowdfundbeslissing.Spoileralert: ik ga hier NIET de naam van het bewuste bedrijf noemen. Ik geloof wel degelijk dat zij kredietwaardig zijn en wil hen dus met deze blog niet dat zij hun crowdfundingscampagne niet volkrijgen!

Vier jaar geleden ben ik begonnen met crowdfunding. Drie verschillende projecten. In elk stopte ik €500. Het ging om één classificatie 2/B project met en looptijd van drie jaar en twee classificatie 5/E projecten met looptijden van vier en vijf jaar. Wat vond ik dat toen spannend! Ik had totaal geen ervaring met crowdfunding, investeren of andere zaken anders dan geld op mijn bankrekening zetten. Ik zag dit als een soort deposito.

Leren

Deze eerste projecten waren al heel goed voor mijn leercurve. Ik heb in die tijd geleerd hoe een annuïtaire lening werkt. Hoe deze berekend kan worden en hoe crowdfunding werkt. Ook heb ik de spanning leren kennen. Wat doet deze investering met mij…
Na een paar maanden voelde dit nog steeds goed, dus ben ik verder gaan investeren. Ik had op dat moment niet opnieuw zoveel geld beschikbaar voor crowdfunding, dus ik ben kleinere bedragen gaan investeren, maar ik bleef de spanning daarbij erg leuk vinden.

Nu vier jaar later

Ondertussen ben ik vier jaar verder. Het driejarige project is keurig in drie jaar afgelost. De andere twee projecten bleven ook erg goed lopen. Dat was de basis van mijn crowdfunding, dus dat was ook wel erg fijn. Totdat een jaar geleden het vijfjarige project opeens stopte met betalen en failliet bleek te zijn. Dat deed wel even pijn. Nu een jaar later heeft het vierjarige project nog twee termijnen te betalen. En gister kwam dat mailtje: “Informatie inzake project XXXX”. Als ik in een mailtje ‘inzake project’ lees, draait mijn maag al om: weer een project in de problemen.

Goed nieuws!

Gelukkig bleek het hier te gaan om goed bericht. Het vierjarige project is bijna klaar met aflossen, maar heeft voor toekomstige groei meer geld nodig. Daarom wordt er vanmiddag een nieuw project gepubliceerd. Omdat u al in deze onderneming heeft geïnvesteerd, laten wij dit u als eerste weten.

Gelukkig! Niet een nieuwe afschrijving. Eerder een bericht dat het goed gaat met een project en dat het bedrijf verder wil groeien. Omdat ik vier jaar geleden nog totaal niet wist waar ik op moest letten, was ik erg benieuwd hoe het er met het bedrijf voorstond. Na vier jaar hoop je tenminste dat het er erg goed mee gaat en dat zij een stabiele toekomst voor zich hebben!

De cijfertjes

De cijfers die in het project eind 2012 en de cijfers van nu heb ik eens naast elkaar gelegd. Het bedrijf heeft een gigantische groei doorgemaakt! Van een omzet in 2012 van 3 ton, is de prognose voor 2016 een omzet van 1,3 miljoen. Dat is iets waar je als bedrijf behoorlijk trots op mag zijn.
Maar zoals jullie aan mijn titel al hebben kunnen lezen, zit er een grote maar aan dit verhaal. Ik heb het oude project erbij gepakt en daar was de verwachte omzet voor 2015 4,2 miljoen. Een behoorlijke domper dus op de verwachtingen. Verder heeft het bedrijf in 2016 voor het eerst een kleine winst kunnen boeken. Door de verdere uitbreiding verwachten ze deze behoorlijk te kunnen vergroten. Daarbij worden ratings bij het nieuwe project ook als zeer risicovol omschreven.

Door het oog van de naald

Als ik dan deze cijfers lees en vergelijk met de plannen van 2012, schrik ik behoorlijk. in plaats van 4,2 miljoen omzet is er in 2015 een omzet behaald van ‘slechts’ 1,1 miljoen. Dat is net aan 25% van de planning. Het nieuwe project wordt als zeer risicovol aangeduid. Omdat de ondernemers bij het vorige project zich altijd stipt aan de betaling hebben gehouden en omdat de slechte ratings te verklaren zijn, maar er betere tijden komen, is dit project toch gepubliceerd. Hier sta ik ook achter de beslissing van het crowdfundplatform, maar stiekem denk ik bij mijzelf: ik had vier jaar geleden NOOIT in dit project moeten stappen. Wat nu een zeer risicovol project is, was toen een zeer zeer zeer risicovol project met onrealistische prognoses.

Succes

Ik ben heel blij voor het desbetreffende bedrijf dat zij nog steeds bestaan, een goede toekomst voor zich zien en ondertussen hebben ingezien wat realistische prognoses zijn. Het nieuwe project is dat ook een stuk beter uit te voeren dan dat van vier jaar geleden. Ik geloof uiteindelijk dan ook wel dat deze nieuwe lening ook keurig terugbetaald zal worden. Er moeten behoorlijk wat tegenvallers in de planning zijn geweest, maar door jouw bedrijf goed te managen, moet je financieel boven water kunnen blijven. Dat is hen door ook zeker gelukt. Ik geloof dus ook zeker dat zij dit de komende vier jaar ook weer kunnen doen. Maar zelf investeer ik niet meer in dit bedrijf. Ondanks dat ze zich de afgelopen vier jaar als voorbeeldige geldnemer hebben gedragen, is het project voor mij te risicovol en past het niet meer in mijn huidige investeringsstrategie.
Desalniettemin wens ik hen heel veel succes!

2 gedachten over “Door het oog van de naald”

  1. Ik ben nog vrij terughoudend met betrekking tot crowdfunding. Heb hier een daar wel eens wat gelezen over franchise vestigingen van bekende ketens waar ik bijna zo ver was om hun te financieren maar toch is het er nog nooit van gekomen. Het was leuk om over je leercurve te lezen. Ben benieuwd wat het volgende crowdfunding project zal zijn dat jij wel gaat steunen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.