Wat is een goed budget voor cadeau’s?

Wat heb je voor je verjaardag gekregen? De standaard vraag die wordt gesteld als je jarig (bent geweest). Maar wat hebben anderen dan gegeven? Een kaart, een aardigheidje of juist een groots cadeau? Want dat vind ik altijd moeilijk. Wat geef je nou aan de ander? Een cadeautje, geld of misschien wel helemaal niets? En welk budget hou je aan?

De kids
Voor kinderen is het ò zo makkelijk. Ze hebben altijd wel een lijstje paraat met wat ze graag willen hebben. Van een klein doosje lego, een knuffel, een nieuwe skelter of een nieuw zusje. Ze weten het altijd. Ik ben groot voorstander van klein maar fijn. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar kinderen zijn ook gewoon blij met een nieuw springtouw of een doos stoepkrijt. Maak vooral dat het wat uit te pakken is. Dat de kids dat papier van hun pakje mogen scheuren is toch geweldig. De nieuwsgierigheid wat er in hun pakje zit.

Volwassenen
Maar dan de volwassen categorie. Wat moet je daar nou mee… Onder mijn vrienden verschilt het heel erg. Bij de een hou je het rustig en geef je gewoon wat geld. Bij de volgende geef je niks en is er de ongeschreven regel dat je ook niks krijgt. Bij de ander kan het niet gek genoeg. Van een hamsterkooi wordt een grabbelton gemaakt met daarin ook daadwerkelijk een hamster. Gelukkig wordt je nog succes gewenst en hoopt men dattie je niet bijt. Kortom, je kan het zo gek, wild en duur maken als dat je zelf wilt.

Geschikte cadeau’s
Onafhankelijk van het budget, vind ik het al lastig om een geschikt cadeau te vinden. Behalve op het moment dat er echt geld gevraagd wordt met een doel voor een groot cadeau, geef ik liever geen geld. Het is vaak best onpersoonlijk en veel minder leuk om te geven of te krijgen. Ik geef liever iets wat ikzelf of die ander echt leuk vind. Dat kan een boek, een CD, een tijdschrift of wat dan ook zijn. Zolang je maar verwacht dat die persoon  er ook echt plezier van heeft.

Geld
En dan dat budget. Wat is nou geschikt? Je komt iets tegen wat perfect is, maar het kost slechts €3… Ben je dan niet te gierig? Toch nog maar iets erbij? Of je komt wat geweldigs tegen, maar dat kost direct €25. En in je eentje is dat toch ook best wel weer flink. Mijn doel is, uitzonderingen daargelaten, zo iets te kopen van rond de €10. Daar heb je iets leuks voor, is geen grote hap uit mijn budget en dat vind ik een leuk bedrag om wat mee te doen. En ik denk dat ik daarmee ook de essentie raak van wat belangrijk is. Je moet het er zelf mee eens zijn dat je zoiets geeft.

Gevoel
Het is namelijk puur een gevoelskwestie. Je bent aan de ene kant bang te weinig te geven, maar aan de andere kant wil je ook niet te gek doen. Maar als je dat nou eens loslaat en kijkt wat je diegene echt wilt geven. Dan kan een cadeau te duur zijn, of het zeker waard. Vooral jij moet er vrede mee hebben. Daarnaast heb jij ook maar rond te komen van een bepaald budget, dus ik ben ook van mening dat niemand het je kwalijk mag nemen als het cadeau wat kleiner is dan die van anderen. Het gaat tenslotte ook om jouw aanwezigheid op de verjaardag. Met een klein budget kan ik mij dus ook al heel goed indenken dat je het bij een verjaardagskaart houdt.

De ideale oplossing
Wat ik (vooral ik als man zonder grote winkeldrang) heel fijn vind, is dat er iemand een perfect idee heeft. Het kost wat, dus als iedereen wat inlegt, krijg de jarige dat ene super toffe cadeau. Daar word ik dan heel gelukkig van. Ik kan meedoen met de pot en weet zeker dat het cadeau slaagt. Mocht jij dus een super tof idee hebben, maar het (veel) te duur vinden, dan moet je het vooral in de groep gooien. Voor zowel de gevers als krijger het leukste. Ook ik heb op die manier wel eens een gezamenlijk cadeau geregeld wat meer dan geslaagd was.

4 gedachten over “Wat is een goed budget voor cadeau’s?”

 1. Hoi , ik geef altijd iedereen een zelfgemaakt cadeau .Het kost me bijna niets en de krijger is altijd superblij , want je steekt er wel wat werk in Veel inspiratie te vinden op Pinterest !
  Groetjes Ruth

  Beantwoorden
 2. ik heb geen vast budget.. hangt van t idee af, de wensen, de band en onze financien op dat moment (niet dat die erg varieren.. meer mn gevoel denk ik :p)
  als iemand een lijstje heeft geef ik graag wat iemand graag hebben wil. soms van alleen ons soms met anderen samen.
  heb zelf vaak geen enkel idee. dingen zelf maken heb ik vaak geen tijd voor en ook geen enkel idee wat dan, dus via een lijstje vind ik fijner en makkelijker, veilig 😉

  Beantwoorden
 3. Ik probeer dit jaar ook veel zelf te maken. Het lukt niet altijd, maar als je op tijd begint wel. Ik vraag vaak aan de ontvanger wat ze willen hebben en maak het dan. Tot nu toe zijn ze er erg blij mee.
  Gezamenlijk geld inleggen voor een cadeau hebben we ook vaak gedaan met vriendengroepen, maar ook lijstje.nl vind ik ideaal. Ken je die al?

  Beantwoorden
  • Lijstje.nl komt inderdaad bij ons jaarlijks terug met bijvoorbeeld de sinterklaas periode. heel erg handig! Tegenwoordig maakt Tikkie het ook erg eenvoudig om met vrienden een pot te maken. Als namelijk iedereen een klein bedrag (digitaal) inlegt, kan je vaak hele gave cadeaus geven.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.