Geld verliezen en toch rijker worden

Ik zat gister op YouTube. Een van mijn favoriete mediakanalen om mij te vermaken, dingen te leren of gewoon te ontspannen. Van kattenfilmpjes tot de grootste bloopers, van goede muziek tot aan de grootste teringherrie en van vloggers die hun ervaringen delen tot aan masterclasses en TED conferenties. YouTube heeft alles!
YouTube… Elke minuut wordt er zo’n 400 uur aan materiaal geüpload. Elke minuut weer. Het komt er dus op neer dat je nooit alles op YouTube kan bekijken. Nooit! Never! Gelukkig vind je niet alles interessant dus kan je een behoorlijke filtering maken. Dat doe ik ook en zo blijven er nog maar een beperkt aantal video’s over die ik graag wil zien. Vaak gaan ze over financiën, geld besparen of zijn het andere inspirerende video’s. Zo kijk ik inderdaad graag TED conferenties terug en bekijk ik regelmatig de masterclasses van bijvoorbeeld Robert Kiyosaki of Tim Ferriss.

Maar nu…
Kwam ik op een blog van een Nederlandse vlogster die ik normaal nooit zou bekijken. Yvonne Coldeweijer… Wie?!? Ja, die dus. De presentatrice van Telekids (Keet), de ex van Ben Saunders en musical ster in Wicket. #Deze informatie werd u mede mogelijk gemaakt door Wikipedia#. Kortom, een onbekende bekende Nederlander voor mij :). En ik kwam haar om de een of andere reden op YouTube tegen met de video: “DEZE FOUT KOSTTE MIJ 25.000 EURO”. Tja, en het gaat over geld, dus wil ik het wel graag zien.

Geld verliezen
In haar vlog verteld Yvonne over haar droom om weer een eigen bedrijfje te hebben. Een mooie droom en die ging ze waarmaken. Haar idee: dure handtassen verhuren. Dit bestond nog niet in Nederland, dus moest wel een gat in de markt zijn.
Met haar ondernemingsplan en een goeie bluf heeft ze €25.000 los weten te krijgen als bedrijfskrediet. Ze had tenslotte op dat moment niet echt geld om het zelf op te zetten. Dat ziet er toch uit als een gouden toekomst!
Uiteindelijk bleek die aangereikte €25.000 het geld dat ze zou verliezen…

Toch niet die gouden toekomst
In de YouTube video gaat Yvonne ook keurig langs haar fouten die ze in dit proces heeft gemaakt:
– Dit concept bestaat nog niet. Meestal heeft dat een reden. Een goed businessmodel hoeft niet een nieuw idee te zijn. Haar idee bestond nog niet, dus de kans dat het niet aanslaat is dan ook behoorlijk groot.
– Vervolgens heeft ze een website laten maken. voor het schappelijke prijsje van €5.000. Ex BTW natuurlijk. Pas later kwam ze erachter dat dit ook gewoon (bijna) gratis kan.
– Ook ging ze de tassen verhuren met de wetenschap dat ze niet verzekerd konden worden. Elke keer hield ze dus haar hart vast of die tassen wel goed terug zouden komen.

Uiteindelijk waren er nog wel meer fouten, waardoor het hele bedrijfje flopte. En jawel, dit heeft Yvonne dus €25.000 gekost.

En dan toch rijker worden?
Jawel! Yvonne is zeker rijker geworden. Niet zozeer in geld, maar wel in ervaring en levenslessen. Ze weet nu wat ze vooral niet moet doen en maakt deze fout niet nog een keer. Ook heeft ze er een vlog over gemaakt. Die heeft ondertussen zo’n 220.000 views en de kans is dan ook groot dat ze hier wat aan overhoudt. Hoewel de stijl van het vloggen niet echt mijn ding is, zaten er in deze vlog wel degelijk een aantal goede tips die voor alle starters handig zijn. Wat inhoud betreft dus zeker een aanrader.

Voor mij kwam het allemaal ook wel bekend voor. Niet zozeer dat ik een bedrijf heb proberen te starten en het niet goed ging. Maar dat ik rijker ben geworden door geld te verliezen. Met crowdfunding. Dit was zeker niet de bedoeling, maar het is wel gebeurd en ik heb er heel veel van geleerd. Wat mij betreft is dat dan ook een goede strekking. Als je ergens geld mee wil gaan verdienen, moet je dat ook zeker doen. Bereid dit goed voor en doe er alles aan om je doel te laten slagen. Mocht het nou alsnog misgaan, leer er dan op z’n minst enorm veel van en maak die fouten niet nog een keer. Dure lessen zijn vaak wel hele goeie.

Benieuwd naar de vlog?
Bekijk hem hier:

2 gedachten over “Geld verliezen en toch rijker worden”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.