De eerste stap is gezet

Al mijn investeringen bestaan uit crowdfunding. Sommige projecten met een hoog risico, anderen met een behoorlijk laag risico. Maar het valt allemaal onder crowdfunding. Verdeeld over vijf verschillende platformen en ruim 200 projecten kan ik zeggen dat mijn risico’s behoorlijk zijn gespreid. Maar toch… Alles zit in crowdfunding. En al eerder is gezegd: “Waarom verbreed je die investeringen niet?” En daar heb ik afgelopen week de eerste stappen voor gezet.

Wat ga ik doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden om geld te investeren. Op de beurs, in vastgoed of in andere lucratieve zaken. Vastgoed is voor mij (nog) geen optie. Ik heb net een appartement gekocht, dus ik kan bijna niets extra lenen. Ook zijn mijn spaarpotjes redelijk leeg, dus vastgoed is financieel gewoon niet haalbaar. Andere lucratieve ideeën vertrouw ik te weinig, dus blijft de beurs over.

Werk
Het eerste obstakel was mijn werk. Ik werk voor een groot accountantskantoor. Ik heb niks met cijfertjes of jaarrekeningen te maken, maar toch wordt het werknemers niet toegestaan om in de bedrijven waar wij de jaarrekeningen van controleren, aandelen te nemen. Volledig te begrijpen, maar ook erg beperkend. In mijn uitzoekwerk ben ik er verder achter gekomen dat de beperkingen vooral voor partners en directors zijn. Het is werknemers verder verboden om samen met klanten investeringen te doen of zaken samen op te zetten. Aangezien ik dat niet van plan ben, maak ik mij daar ook niet heel veel zorgen om.

Waar begin je?
Het probleem is dat ik verder niet zo heel veel snap van de beurs. Ik ben dus begonnen met mij inlezen. Drie producten waarover ik heb gelezen zijn aandelen, opties en ETF’s. Aandelen zelf zijn relatief simpel. Je koopt een stukje van een bedrijf. Een aandeel. Hierbij verwacht je dus dat dit aandeel gaat stijgen. Het risico is her vooral dat het maar om één bedrijf gaat. Daarbij zit er bij het kopen van een aandeel voor mij nogal wat uitzoekwerk. Mag ik dit aandeel wel kopen en wat zijn de verwachtingen van het aandeel? Daarom viel deze optie voor mij eigenlijk al af. Hoge risico’s en veel werk.
Opties was product twee. Veel mensen verdienen daar hun geld mee, maar moeten dan ook wel geluk hebben en zeer actief beleggen. Met een optie koop je het recht om een aandeel te kopen of verkopen voor de waarde van dat moment. Je gokt er dus op dat een aandeel gaat stijgen of juist dalen. Als het dat doet, verdien je geld, doet het dat niet verlies je geld. Erg risicovol en vergt veel uitzoekwerk. Dit kost mij dus te veel tijd.
ETF’s zijn de meest passieve producten die ik heb bekeken. Het zijn indextrackers. Ze volgen dus een index en proberen deze na te bootsen. Een voorbeeld van een index is de AEX. De 25 grootste bedrijven van Nederland. Een ETF probeert de verhoudingen van zo’n index na te bootsen en daarmee het rendement van de index te behalen. Mr. FOB is groot fan van deze indexfondsen en investeert hier dan ook in. Zijn blogs hebben mij erg op weg geholpen naar mijn eerste stap. Mede door de lagere kosten van een ETF, automatisch grotere spreiding van aandelen en het feit dat ik niet kan beslissen in wel aandeel ik precies investeer (wat ik goed kan verantwoorden naar mijn werk toe), ga ik investeren in ETF’s.

De eerste stap
De eerste stap die ik gezet heb, is eigenlijk de simpelste. Ik heb een account aangemaakt bij deGiro. Een broker die op vele vergelijkingssites, waaronder die van Mr FOB zelf, als goedkoopste uit de bus komt. Ik wil namelijk tegen zo laag mogelijke kosten en met maar weinig uitzoekwerk, gaan investeren op de beurs. Ik heb het geduld wel om een paar jaar te wachten op mijn rendement.

Door de bomen zie ik het bos niet meer
Het nieuwe probleem treedt aan. In welke ETF moet ik nu gaan investeren. Ik heb er veel over gelezen en er wordt mij steeds meer duidelijk. Zo moet ik rekening houden met koersen van de valuta, de grootte van de index, in welke markt de index zit en ga zo nog maar even door. Maar waar is nou de stemwijzer voor de ETF’s? Tuurlijk heb ik een rijtje met wensen en weet ik wat ik wil. Een mening vormen vind ik niet moeilijk. Maar welke ETF voldoet aan mijn lijstje. Waar er vroeger slechts enkele ETF’s waren, zijn er ondertussen bijna 5000. Dat is op dit moment het probleem waar ik tegenaan loop. In welke index wil ik nu gaan beleggen en vooral: Waarom? Ik vind dit enorm spannend en weet nog niet zo goed hoe ik hier voor mijzelf goed mee om kan gaan.

En dan?
Wat mij ook nog onduidelijk is, is wat er nou eenmaal gebeurd als je eenmaal een ETF hebt gekocht. Die volgt de waarde van de index. Maar houdt dat dan ook in dat ik moet kopen als hij laag is en verkopen als hij hoog is? Het klinkt logisch, maar ik kan het nergens terugvinden.

Mee op zoektocht?
Voor mij zijn aandelen een hele nieuwe wereld en is het een echte zoektocht. Gaan jullie met mij mee? Heb je vragen of wellicht tips, zet ze gerust in de comments hieronder of stuur ze naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl . Ik heb afgelopen week alweer heel veel geleerd, maar ben er nog lang niet. Waar kan ik de juiste informatie vinden of waar lopen jullie tegenaan? Mijn zoektocht gaat de komende tijd in ieder geval regelmatig terugkomen in mijn blogs. Zoals jullie net hebben kunnen lezen snap ik er nog vrij weinig van, maar wil veel en snel leren. Stel dus vooral ook vragen van dingen die jullie niet snappen. Voor mij extra motivatie om het eens uit te zoeken, er van te leren en de kennis met jullie te delen.

Ook wil ik via deze weg Mr. FOB bedanken voor zijn vele blogs hierover. Die hebben mij al een heel eind op weg geholpen en raadpleeg ik nog regelmatig om te zien hoe het nou zat. Genoeg reden om je dus nog even extra te benoemen 🙂

10 gedachten over “De eerste stap is gezet”

 1. Een ETF is een bundel van financiele waarden. Dit kunnen aandelen, obligaties (leningen), onroerend goed, etc. zijn.

  De ETF aanbieder stelt de bundel samen en stelt hem bij om een bepaalde index te volgen. Hier betaal je een vergoeding voor. Je tussenpersoon vraagt soms ook nog een vergoeding bovenop die van de ETF aanbieder (dit is vaan het geval als je via je bank koopt).

  Voor ETF’s geldt dat je winst maakt als je voor een hogere waarde verkoopt dan waarvoor je hebt gekocht. Daarnaast kun je, afhankelijk van het type ETF, ook dividend/rente/huurpenningen/etc ontvangen.

  Naast de stock series van jl collins vond ik https://www.trackerbelegger.nl/ ook een interessante site.

  Beantwoorden
  • Dank voor deze uitleg. Ik had inderdaad al eerder gelezen dat je ook obligaties etc aan kunt schaffen op dezelfde manier, maar nu snap ik beter hoe dit in elkaar zit.
   Ook jouw aanbeveling ga ik lezen! Bedankt voor je reactie 🙂

   Beantwoorden
 2. Leuk te lezen dat je veel hebt gehad aan mijn posts over beleggen in ETF’s.

  Zoals je wellicht gelezen hebt hou ik het wat aandelen betreft graag simpel: wereldwijde spreiding tegen minimale kosten: 50% VTI en 50% VXUS. Ik geloof niet in sectorbeleggen of wat dan ook, wil gewoon zo breed mogelijke spreiding.

  Laag kopen en hoog verkopen is een utopie. Ik beleg gewoon voor de lange termijn. De markt maakt gemiddeld 7-8% per jaar de afgelopen decennia en dat volg ik (zonder garantie voor de toekomst uiteraard). Met hoge pieken en dalen, maar die maken op termijn weinig uit.

  Beantwoorden
  • Gelukkig ben ik dus niet de enige met deze problemen. Tot hoever ben jij gekomen met het starten in aandelen. Of is het slechts een idee om te gaan beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

   Beantwoorden
 3. Hey wat gaaf man! Ik ben exact met hetzelfde bezig, alles van Mr. FOB aan het uitpluizen en allerlei sites aan het lezen wat alles inhoud en hoe het werkt. Ik ga je zeker in de gaten houden en lees mee met wat je leert! Zo kan ik ook weer met jou delen zodra ik meer kennis heb!

  Beantwoorden
 4. Ik haak ook graag aan. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met beleggingsfondsen en overweeg sinds een paar maanden om met ETF’s te beginnen, maar omdat ik het zelf niet helemaal goed snap voelt dat nogal risky. Ik ken helaas niemand die dit in mijn omgeving doet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.