Betalen of leeghalen

Schrijnende gevallen komen ze dagelijks tegen. Deurwaarders. Ze behoren zeker tot de minst favoriete beroepsgroep. Als er namelijk een deurwaarder voor je deur staat, heb je problemen. Geldproblemen. En die problemen kosten je alleen maar meer geld. Bij RTL 5 is er nu een programma die deurwaarders volgt. Niet zo goed opgezet en zo’n succes als de documentaire “schuldig” (die ondertussen zelfs voor meerdere prijzen opgaat zo goed as deze is), maar zeker interessant om een keer een aflevering of wat delen te zien. Het zijn namelijk regelmatig erg trieste verhalen.

Kinderen
De grootste slachtoffers in zulke zaken zijn de kinderen. Dat is mijn mening, maar zeker die ook van de deurwaarders. De kinderen krijgen geen eerlijke kans, gaan gebukt onder de stress van de ouders en worden er nooit beter van. Vaak eindigen kinderen van ouders met schulden later ook met schulden. Een serieus probleem dus. Een voorbeeld dat men liet zien was een woning die leeg achter was gelaten. Mensen die het zodanig niet meer zien zitten dat ze huis en haard achterlaten en vluchten. Het kinderspeelgoed lag er nog. Wat moeten die kinderen dan. Zonder dak boven hun hoofd hebben ze nog minder kansen. Een sneu aangezicht.

Meedenken
Maar toch zie je ook de goede en menselijke kant van de deurwaarders in dit programma. Ze willen namelijk beide partijen helpen. Ze maken graag nogmaals een betaaloverzicht en kijken daadwerkelijk naar de situatie. Een man die net weer een woning heeft na een dakloos bestaan, ingericht door het Leger des Heils, heeft al geen cent te makken Ook al is z’n verleden niet helemaal zuiver, de deurwaarder adviseert de schuldeiser de schuld kwijt te schelden. Er is namelijk echt niets te halen.
Ook betalingsregelingen worden regelmatig getroffen. Een schuld van bijna €2000 wordt met €25 per maand afgelost. Een minimaal bedrag, maar meer is er gewoon niet.

De schuld van bedrijven
Maar soms is het ook gewoon de schuld van bedrijven dat mensen in de problemen komen. Vooral de zorgverzekering is een grote hap uit het budget en daar hebben mensen vaak problemen mee. Er schijnt dan ook nog eens een zorgverzekeraar te zijn die een dossier direct na de eerste waarschuwing uit handen geeft aan een deurwaarder. Hun goed recht, maar dat helpt die mensen alles behalve verder. In plaats van in discussie gaan met die mensen, pakken ze het direct hard aan. En die kosten van een deurwaarder zijn nou eenmaal idioot hoog. De enige die er echt beter van wordt, is meneer de deurwaarder zelf.

Negatieve spiraal
Wat vooral opviel is dat het vaak een negatieve spiraal is waar mensen in zitten. Een koppeltje, zij al met grote schulden, hij door psychische klachten arbeidsongeschikt en met schulden. Er wordt duizenden euro’s van die mensen gevraagd. Ohja, ze hebben ook nog vier kinderen en de vijfde is op komst. Hun uitleg: alles is zo duur. Anticonceptie moet je zelf betalen. Een spiraaltje kost al €150 en ook de pil moet je zelf betalen. Tja, we houden wel van mekaar, dus dan kan je zwanger raken. Dat risico nemen we dan maar. Met deze mensen heb ik dan echt medelijden, hoewel ik hun gedachtegang echt niet kan begrijpen. Er komt maandelijks €1350 binnen voor zes personen. Daarvan gaat het nodige op aan huur, verzekeringen en andere vaste lasten. En dan moeten er ook nog zes monden van gevoed worden. Tja sorry, maar zorg dan op z’n minst dat er geen zevende mond bijkomt. Hoe moeilijk je situatie ook is, je kan hem altijd nog moeilijker voor jezelf maken.
En juist die negatieve spiraal is het probleem. Het ene probleem wordt opgelost met geld dat voor iets anders bedoeld was. Waardoor er een nieuw probleem ontstaat. Mensen komen dan gewoon niet verder.

Ik blijf het zeggen
Zorg dat je je geldzaken op orde hebt! Snap je het niet, vraag dan om hulp. Er zijn genoeg mensen en instanties die je (op weg) willen helpen. Krijg er grip op en voorkom daarmee dat je in die negatieve spiraal komt. Stop er tijd en energie in! En ik heb heel makkelijk praten. Ik heb een goed salaris, mijn hersens zijn slim / handig genoeg om mijn financiën op orde te brengen en houden en ik heb van mijn ouders geleerd om zuinig te leven. Ik hou dus al redelijk eenvoudig geld over. En als ik een keer een rekening verwacht en hij komt niet, dan ga ik er zelf achteraan. Het enige wat bedrijven namelijk doen, is een deurwaarder inschakelen. Voor velen is dat het begin van nog veel meer problemen. En zie daar dan maar weer eens uit te komen…

Wil je het programma terugzien, klik dan hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.