De geldzaken van een ander (en van mij)

Geld is iets waar je normaal niet over praat. Echt geheim is het nou ook weer niet, maar het is ook heel raar om het over te hebben. Je schept niet op over hoeveel je verdient. Je laat anderen niet zien waar het financieel bij jou misgaat. Op verjaardagen is het een van de gespreksonderwerpen die NIET aan bod komt. Maar waarom dan? Zijn we met z’n allen te kneuterig? Schamen we ons? Of is er meer aan de hand? Ik steek vandaag de hand in eigen boezem en deel iets over mijn inkomsten!

Het is als een soort van roddelbladen die je aan het lezen bent. Op SimpelRijkleven.nl de moneymonday lezen, vervolgens ga je naar “het geldgevoel van…” op meergeldminderstress, waarna je nog even afsluit bij het AD om de Salarisdossiers door te kijken. Maar waarom vinden we die onderwerpen nou zo interessant? Echt over geld praten doen we zelf tenslotte niet.

Geld is enger dan seks

Daar komt het bijna wel op neer. Tenminste, als gespreksonderwerp dan. Over geld heb je het gewoon niet. Het is eenvoudiger om het over seks en ‘afgelopen weekend’ te hebben dan wat er dit keer op jouw salarisstrookje stond. Maar waarom dan? Net zoals ieder mens seks heeft, verdient toch ook ieder mens op de een of andere manier geld?

Angst

Dat is waar het op neerkomt. Schaamte is niet het goede woord. Angst en onzekerheid doen het beter. Want zodra je openbaarheid geeft, ga je worden vergeleken.
“Ik verdien €2.000 per maand”
“Och zo weinig?”
Het zijn de reacties die je angstig maken. €2.000 is schijnbaar voor de tweede persoon weinig. Maarja, als jij met één dag per week werken €2.000 verdient, terwijl de tweede persoon €3.000 verdient met een fulltime baan, zou je juist heel trots moeten zijn op die inkomsten.

Maak van je angst je trots

Dat is de grootste mindset verandering die je door zou moeten voeren. Want natuurlijk doe je het niet perfect en zal er altijd iemand zijn die er kritiek op heeft. Maar ondertussen durf jij wel te vertellen wat je bereikt hebt. Hoeveel je verdient, hoe je dat voor elkaar bokst en welke fouten je hebt gemaakt. Want fouten maken hoort erbij. En zolang je er van hebt geleerd, zijn fouten juist heel goed!

Hand in eigen boezem

“Ja SVMV, leuk praten, maar begin lekker zelf!”. Ik hoor het je denken. En inderdaad, over een mening of gedachte bloggen is makkelijker dan daadwerkelijk op de inhoud ingaan. Daarom steek ik ook direct mijn hand in eigen boezem. Want ook ik vind het redelijk eng om over geld te praten, laat staan concrete cijfers online te zetten. Maar Ik zal in het volgende kopje ook iets over mijn eigen financiën neerzetten. Maar ondertussen daag ik je ook direct uit! Deel jouw ervaringen met geld. Denk erom, niets is fout en laat de rest ervan leren. Stuur even een mailtje naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl en ik neem contact met je op. Natuurlijk zal er (anoniem) iets van gepubliceerd worden, maar daar kan iedereen van leren. Want daar gaat het toch vooral om!

Mijn geldverhaal

Zoals jullie allemaal al weten wil ik eerder stoppen met werken. Voor mijn vijftigste om precies te zijn. Daar ben ik op dit moment hard voor bezig door te investeren in crowdfunding. Maar wat levert het nou op? Wel: voor de maand september was het €253,32 om precies te zijn. En dat zijn dus euro’s waar ik niets voor heb hoeven doen, behalve ze niet uit te geven. Met een doelbedrag van €2.500 wat ik voorlopig op mijn vijftigste per maand wil gaan ontvangen, zit ik dus ondertussen op 10% van mijn doel. En hoewel het ‘pas’ 10% is en het dus eigenlijk nog niet heel veel voorstelt, ben ik er toch al rete trots op! Want het is elke maand weer €250 (en groeiende) die ik zonder er ook maar iets voor te doen ontvang.

Mijn grootste blunder

Oef dat zijn er zoveel. Zo ben ik wel eens in een oplichting getrapt. Je kon een gratis box krijgen met allemaal fancy reclameartikelen. Wilde je een grotere box ontvangen, moest je iets bijbetalen. Natuurlijk wilde ik de grootste box en betaalde daar €30 voor. Einde van het verhaal: er kwam helemaal geen box. Naar niemand niet.

Crowdfunding

Andere blunders zitten veel in de crowdfunding. Want hoewel ik er nu toch elke maand €250 mee verdien, zijn die tijden wel eens anders geweest. Zo waren er wat prestigeprojecten voor hele grote bedragen. En natuurlijk wilde ik daar vol aan meedoen. Ik heb dus ook in meerdere projecten €1.000 geïnvesteerd. €1.000 die maar voor een klein deel was terugbetaald, waarna terugbetalingen stopten. Bij de meeste is er nog niets van de betalingsachterstand teruggekomen en heb ik dus een dik verlies.
Ook in het begin van mijn crowdfunding investeringen zag ik het gevaar nog niet. Ik investeerde gerust in de meest risicovolle projecten. En daar heb ik ondertussen wel spijt van. Ondertussen heb ik €1.250 definitief af moeten schrijven en is er nog €6.200 aan betalingsachterstanden wat ik al heb afgeschreven. En ja, dat doet heel erg pijn, maar ondertussen heb ik in totaal al zo’n €10.200 aan rente ontvangen, dus is er nog steeds een plus van zo’n €2.800. En ondanks die grote verliezen ben ik nog steeds trots op mijn resultaat! Ik heb daarbij veel geleerd en zie ook steeds minder risico’s in mijn portefeuille.

De uitdaging:

Ik daag jou als lezer uit om jouw ervaring te delen. Neem even contact op met mij (svmv@stoppenvoormijnvijftigste) en vertel mij waarover je iets wil delen. Natuurlijk ben je trots op wat je tot nu toe bereikt hebt en zijn er zeker dingen waar je van hebt geleerd. Want hoe meer kennis wij delen, hoe minder fouten anderen hoeven maken!

 

5 gedachten over “De geldzaken van een ander (en van mij)”

  • Het was zeker pittig door zoveel geld te moeten afschrijven. Let we op dat ik pas €1.250 echt kwijt ben. De andere €6.200 heb ik afgeschreven, maar kan / zal voor een deel nog terugbetaald gaan worden. Zo had ik laatst nog een project dat al 3 jaar niet meer betaald had en vervolgens het volledige project toch afbetaalde. Er is dus gelukkig nog hoop!

   Beantwoorden
 1. Die 250 euro, is dat rente of de gehele betaling die je ontvangt uit de uitstaande leningen?
  En hoe ben je van plan dit op te schalen als je straks honderduizenden euro’s belegbaar vermogen hebt?

  Beantwoorden
  • Die €250 is pure rente na aftrek van kosten van de platformen. Opschalen zal gebeuren door enerzijds in meer projecten te investeren en grotere bedragen per project te investeren, anderzijds door andere manieren van investeren aan te houden. Dat is zeker te doen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.