De burger betaald

Het is vandaag zover: de uiterste betaaldag van de gemeentelijke belastingen. Zo half februari krijgt elk gezin in Nederland zo’n fijne enveloppe met het verzoek om te betalen. Half februari. Alle vrolijkheid van de decembermaand is eruit, januari is net aan overleeft en als je dan lekker in je winterdip zit, krijg je ook nog eens zo’n betaalverzoek. En elk jaar is het weer de vraag: hoeveel moet ik nu weer betalen. Daarbij kreeg ik gister ook nog eens die vrolijke brief dat de OZB berekend is. Keert u allen de portemonnee maar weer om!

Nu was mijn OZB aanslag een vrij vrolijke brief. Ik heb namelijk dit jaar mijn huis gekocht, en bij de overdracht bij de notaris betaal je dan ook al de OZB aan de vorige eigenaren, omdat zij die belasting moeten betalen. Dit jaar stond er dus €0 om te moeten betalen. Toch een klein feestje.

Hoe doet de gemeente het
De gemeentelijke belastingen kan je als grote ergernis en dagverpester gebruiken, maar ook als graadmeter. Hoe doet jouw gemeente het. De gemeente mag namelijk zelf bepalen hoeveel belasting geheven wordt. Dit verschilt natuurlijk hoe groot de gemeente is en in welk gebied het ligt, maar daarnaast worden de gemeentelijke belastingen ook gebruikt om tekorten te dichten. Hoe slechter de gemeente het financieel doet, hoe hoger die belastingen.

Helaas doet mijn gemeente het behoorlijk slecht. Slechte investeringen uit het verleden, bouwprojecten die veel duurder uitvielen en ga zo nog maar even door. Nee, wat ‘goedkoop leven’ betreft heb ik niet zo’n goede gemeente uitgekozen. Ter vergelijking : Ik betaalde in mijn eentje ruim €100 meer dan mijn moeder in een meerpersoonshuishouden, terwijl we allebei gewoon huren.

Eerlijk
En eigenlijk vind ik het dus ergens helemaal niet eerlijk. Als bewoner wordt je afgestraft voor het falende bestuur van de gemeente. Maargoed… Ook ik maak gebruik van alle faciliteiten hier, dus zal er ook aan mee moeten betalen. En wat dat betreft gaat het tegenwoordig wel een stuk eerlijker. Belastingontduiking is eigenlijk alleen maar mogelijk door in een andere (goedkopere) stad te gaan wonen en alle berekeningen van de belastingen krijg je keurig voorgeschoteld. Daar ben ik dan eigenlijk ook wel weer blij mee.

Vroeger
Vroeger daarentegen kon je nog echt belasting ontduiken. Zo’n paar honderd jaar geleden werd er namelijk ook al belasting geheven. In de boottocht die je door mijn pittoreske stadje kan maken, vertellen de studenten/kapiteins daar maar al te graag over. Je betaalde vroeger namelijk belasting naar het aantal ramen aan de voorkant van je huis. En als je er dan op gaat letten, zie je direct waar de rijken en armen woonden. De armen hadden weinig en zo groot mogelijke ramen, terwijl de rijken nog grotere vensters hadden met daarin allemaal kleinere raampjes. Dan liet je pas echt zien dat je rijk was. En dit systeem kon je ook nog eens omzeilen. Het ging namelijk om de voorkant van je huis. En de voorkant is waar de voordeur zich bevind. Nou, je raadt het dus al: in dit pittoreske stadje is er dus ook een huis, zonder voordeur.

En tja, ik woon dan wel in een hele dure gemeente, maar ondertussen vind ik het er ook gewoon heel fijn wonen. Dan maar ietsje duurder en het er heel erg naar mijn zin hebben toch 🙂

2 gedachten over “De burger betaald”

 1. Ik werd door de titel een beetje op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat de burger betaald kreeg en dat je dat afkortte met de burger betaald. Altijd leuk als je als burger geld krijgt. Maar je bedoelt eigenlijk dat de burger betaalt.
  Ik betaal in mijn gemeente in 10 termijnen. Dat vind ik prettiger dan alles in één keer. Kan dat in jouw gemeente niet?
  Een leuk verhaal over die ramen!

  Beantwoorden
  • Zo zie je inderdaad maar wat een stomme spelfout al niet kan veroorzaken…
   Ik weet eigenlijk niet of dat wel of niet kan. Waarschijnlijk wel, maar betaal je over het geheel genomen vaak iets meer. En daarnaast betaal ik vrijwel alle dingen in 1x en leg ik er maandelijks een bedrag voor apart. Dat komt op hetzelfde neer, maar dan staat het geld gewoon nog een tijdje op mijn eigen rekening…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.