Crowdfunding Mijlpaal

Yes! Weer een nieuwe mijlpaal bereikt in mijn crowdfundingsportefuille. Na al een hele tijd er niets meer over gedeeld te hebben, vandaag weer een full update van mijn activiteiten in mijn crowdfunding.

Mijn manier van investeren
Wellicht al bekent, maar crowdfunding is voor mij de manier waarop ik op dit moment het meeste heb geïnvesteerd. Ik kan beter zeggen: “waar ik op dit moment vrijwel alles in heb geïnvesteerd”. Er zijn nog steeds actieve plannen om ook op andere manieren te gaan investeren, maar crowdfunding is voor nu hetgeen waar ik het meeste ervaring in heb. Ik ben eind 2012 begonnen met mijn investering en heb in die ruim 5 jaar al de nodige dingen geleerd en ondervonden. En afgelopen week toch weer een fijne mijlpaal behaald!

Die mijlpalen
Ik vind het belangrijk om naar de successen te kijken. Natuurlijk gaan er ook een hoop zaken fout, maar gelukkig nog meer dingen goed. De mijlpaal die ik nu heb behaald heeft vooral te maken met de tijd. Mijn allereerste 5 jarige project is namelijk sinds vorige week succesvol en volledig afgelost. Het zijn in eerste instantie om een ander project gaan en 3 maanden eerder, maar dat project is helaas voortijdig in de problemen gekomen. Daarom nu pas deze mijlpaal. Vanaf nu zullen er dus met nog grotere regelmaat projecten succesvol afgerond worden.

De aantallen
Natuurlijk gaat het om de statistieken. 1 project dat omvalt kan grote gevolgen hebben als dat je enige project is, maar wanneer je er net zoveel hebt als ik kan het ook reuze meevallen.
In totaal heb ik 377 projecten. 30 daarvan zijn er in de problemen. In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn er echter slechts 2 bijgekomen. Bij 28 van de 30 projecten is er nog steeds goede kans dat er een deel van de lening alsnog terugbetaald gaat worden, alhoewel ik ze wel volledig heb afgeschreven. 30 projecten die het dus niet goed hebben gedaan. Dat lijkt veel, maar ondertussen zijn er ook 52 projecten die volledig zijn afgelost (al dan niet vervroegd). 22 daarvan hebben in de eerste 5 maanden van dit jaar hun laatste betaling gedaan. Het aantal actieve projecten zal dus wat meer gelijk gaan blijven, aangezien ik in net zoveel projecten investeer als dat er aflopen. Als ik mijn netto opbrengsten bekijk (dus rente inkomsten – fees – afschrijvingen) en dat doortrek tot het einde van het jaar, zou ik uitkomen op een rendement van 5,4%. Dat is nog iets lager dan de 6% die ik graag zou willen, maar voorlopig nog ver boven het meerjarig gemiddelde van 2,38%. Daarnaast zit dit percentage ook nog eens in de lijn der verwachting. Voorlopig gaat het dus eigenlijk erg goed.

Risico afbouwen
Ik ben al bijna 3 jaar bezig met het afbouwen van de risico projecten. Dat gaat gestaag. Waar ik begin 2015 nog ruim 50% van het geïnvesteerde geld had zitten in de 2 hoogste risico categorieën (starters en de hoogste normale categorie), is dat ondertussen gedaald naar iets onder de 20% van het geïnvesteerde vermogen. De categorieën waar nu (veel) meer in geïnvesteerd wordt zijn de gemiddelde tot lage risico profielen en project met hypothecaire zekerheid. Die laatste is ondertussen goed voor zo’n 15% van het geïnvesteerde vermogen. Het levert minder op, maar doordat deze projecten het wel tot een goed einde brengen hoef ik bijna niet af te schrijven. Dat vind ik zelf daarmee ook veel prettiger.

Doelen
Op dit moment wil ik het geïnvesteerde bedrag in crowdfunding stabiel houden en zal ik mijn focus verleggen op andere manieren van investeren. Daarover later in mijn blog (natuurlijk) veel meer.

Binnenkort
Natuurlijk vind ik het nog steeds heel leuk om bezig te zijn met crowdfunding en de investeringen bij MKB-ers. Binnenkort (komende woensdag) is er een investeerders avond bij Funding Circle. Ook ik zal daar aanwezig zijn om de visie vanuit Funding Circle te horen en hoop daar ook weer een aantal van mijn vragen beantwoord te krijgen. Wellicht heb jij je ook opgegeven en zie ik je daar. Anders natuurlijk hier ook weer een verslagje.

4 gedachten over “Crowdfunding Mijlpaal”

 1. Leuk om te lezen dat crowdfunding bij jou zo leeft! Ik heb twee projecten, maar als ik heel eerlijk ben zou ik willen dat ze versneld terugbetalen en ik er vanaf ben :-). De illiquiditeit en de enkel neerwaartse potentie zijn het mij niet waard. Wel tof om te zien hoe het voor jou werkt. Zoveel mensen zoveel strategieën.

  Beantwoorden
 2. 30 van de 377 projecten heb je afgeschreven, een verlies derhalve van circa 8% op je inleg.
  Nu is het rendement bij crowdfunding per project zelden hoger dan 8%, hoe kan je dan op de andere projecten dit verlies goedmaken?

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad dat ongeveer 8% van de projecten in de problemen is gekomen. Echter moet hier nog rekening worden gehouden met een aantal andere zaken:
   – Als een lening halverwege stopt met betalen is er al ongeveer 40% afgelost en een deel rente betaald. Dan schrijf ik ook maar 40% van de lening af
   – het rendement bij crowdfunding is zelden hoger dan 8% per jaar. Dit kan dus niet vergeleken worden met de 8% aan projecten die zijn omgevallen
   – in mijn geval helaas niet, maar het kan ook zijn dat je minder hebt geïnvesteerd in de omgevallen projecten dan de projecten die wel goedgaan.

   Ik snap verder je kritische blik, maar zoals ik aangaf heb ik, ondanks dat er afschrijvingen zijn geweest, meer rente ontvangen dan dat ik heb hoeven afschrijven. Sinds oktober 2015 ben ik een nieuwe investeringsstrategie aan gaan houden die ondertussen zijn vruchten afwerpt. Van de projecten die ik sinds die tijd heb gestart zijn er slechts 3 die in de problemen zijn gekomen. Een groot verschil ten opzichte van daarvoor.
   Eventueel is in mijn vorige update iets meer te vinden over de verschillen tussen voor en na de strategiewijziging.

   Beantwoorden
 3. Even een noot voor de critici: ik investeer ook al vanaf 2011 in crowdfunding. En ik heb maar 1 afschrijving moeten doen. Ik investeer iedere maand in gemiddeld 2 projecten. Dus ik mag me gelukkig prijzen, maar het kan dus wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.