Succesvolle Crowdfunding projecten

Mijn crowdfunding portfolio blijft maar groeien. Elke maand komen er een paar projecten bij. Om mijn investeringen zo goed mogelijk te spreiden, heb ik liever een paar projecten met een klein bedrag, dan één project waar een groot bedrag inzit. Ik blijf actief zoeken naar geschikte projecten en het lukt mij nog steeds om die te vinden. Ondertussen staan mijn investeringen uit over zes platformen. Bij sommigen slechts één project, bij andere velen. En elke maand komen er projecten bij. Elke maand weer.  Nu na een paar jaar actief crowdfunden komen er echter niet alleen maar projecten bij, maar er stoppen ook projecten. Ze zijn succesvol afgerond!
Voor mij is een crowdfund project pas succesvol als ik de laatste betaling het ontvangen. Dat halen ze niet allemaal en dus zijn ze ook niet allemaal succesvol. Om een beetje orde in de chaos te scheppen en bij te houden hoe winstgevend een project is, houd ik een aantal dingen bij:
– De looptijd van het project
– hoeveel termijnen er nodig zijn om meer terug te ontvangen dan ik geïnvesteerd heb
– hoeveel rente ik totaal al heb ontvangen
– welke termijnen er betaald zijn

Kleurtjes
Al mijn projecten krijgen een aantal kleurtjes. Allereerst rondom de risicoclassificatie. Maar, daarnaast krijgen ze ook een kleurtje rondom de status. Zo kan ik direct aan het kleurtje zien hoe het met het project gaat. Een project begint overwegend wit met geel. Gaat vervolgens naar rood met geel. Weer terug naar wit met geel. Dan lichtgroen, wat donkerder groen en helemaal groen.
Op die manier krijgt elk project een status en ik kan daarmee in een oogopslag zien wat die status is.

Wanneer heb ik meer terug dan geïnvesteerd?
Daar komt geel om de hoe kijken. Alle betalingen staan op een rijtje. Vervolgens maak ik de betalingen geel die nodig zijn om mijn geïnvesteerde bedrag terug te ontvangen. De rest blijft wit. Zo zie ik heel duidelijk of ik al meer terug heb ontvangen dan geïnvesteerd. Op het moment dat er een bedrag binnenkomt, maar ik die termijn groen. Ik kan dus per maand ook in een oogopslag zien van welke projecten ik nog een termijn moet ontvangen. Ook wordt er nog eens per project een percentage weergegeven hoeveel ik van mijn geïnvesteerde bedrag terug heb ontvangen. Hoe hoger dit percentage, hoe groener het hokje wordt. Zo zie je die voortgang ook nog eens in kleuren.

De looptijd
Ook de cel met het aantal betaalde termijnen krijgt een kleurtje. Zodra het project zich in het tweede jaar van de looptijd bevindt, veranderd het hokje van wit naar rood. Puur omdat de meeste projecten in het tweede jaar stoppen met betalen. Dat zijn op dat moment de projecten met een groter risico. Na 2/3 van de looptijd, wordt het hokje groen. Vrijwel alle projecten komen na 2/3 van de looptijd succesvol tot het einde. Voor mij dus ook reden om ze als minder risicovol te markeren.

Groen
Het laatste kleurtje is groen. Ook weer in twee varianten. Als ik meer terug heb ontvangen dan geïnvesteerd, wordt er een cel groen. Is de hele lening volledig afgelost, dan worden er nog een aantal velden groen. Het project is volledig afgelost en dat maakt het een succesvol project.

Ondertussen ziet mijn overzicht er dan ook zo uit:

De linkerkant bevat een aantal gegevens, zoals project nummer, naam, geïnvesteerd bedrag, fee, voortgangspercentage, ontvangen bedrag, termijn bedrag, totaal aantal termijnen en ga zo nog maar even door. De rechterkant bevat alle termijnen. Zoals je duidelijk kan zien, zijn de groene vakjes betaald, de gele en witte vakjes nog niet betaald en zijn de rode strepen probleemprojecten.

Monitoren
Zoals je ziet probeer ik het mij zo eenvoudig mogelijk te maken om te monitoren hoe het met projecten gaat, in welke fase ze zitten en wat de statistieken zijn. Met alle kleurtjes lijkt het enorm veel werk, maar als echt lui persoon is dit natuurlijk allemaal geautomatiseerd. Ik hoef alleen maar aan te geven of een betaling is ontvangen. En zelfs dat heb ik zoveel mogelijk geautomatiseerd. Het hele update process kost mij nog geen 5 minuten. Maar, met al deze mogelijkheden begon het mij ook op te vallen dat er projecten binnenkort afgerond zijn. Er zitten dus heel veel succesvolle projecten aan te komen!

De statisieken
Op dit moment heb ik ruim 250 projecten. Daarvan zijn er 22 met betaalproblemen. Daarnaast heb ik ondertussen ook 20 projecten die succesvol zijn afgerond. Dat lijkt dus heel erg 1-op-1 te gaan, maar dat is niet juist. Ik ben namelijk al bijna vijf jaar aan het crowdfunden en nu breekt dan echt de tijd aan dat de vijfjarige projecten hun laatste termijnen gaan betalen. En dat was voor mij de reden om deze blog te schrijven.

Succesvolle projecten
Het viel mij op dat er een project was met het laatste termijn deze maand. En volgende maand is er weer een project dat succesvol af zal ronden. En na iets verder gekeken te hebben, is het tot zeker eind 2019 dat er elke maand één of meerdere projecten af zullen ronden. Waar er nu dus ongeveer evenveel evenveel probleem projecten als succesvolle projecten zijn, gaat dat in de komende maanden verandering brengen. Pas nu gaat crowdfunding echt geld opleveren!

 

2 gedachten over “Succesvolle Crowdfunding projecten”

 1. Erg interessant om te lezen hoe jij, zij het met een veelvoud aan projecten ten opzichte van mijn portefeuille, dit administratief aanpakt. Is er een mogelijkheid om een sjabloon van jouw spreadsheet te ontvangen? Ik zou graag eenzelfde exemplaar gebruiken.

  Beantwoorden
  • Dank voor je interesse in mijn administratie. Helaas moet ik je hierin teleurstellen. Niet omdat ik het niet graag wil delen, maar omdat de administratie zo precies in elkaar zit en exact op mijn situatie is afgestemd. Zo heb ik een aantal modules en functies zelf gemaakt, is hij verwerkt in mijn eigen administratie en kost het enorm veel werk om daadwerkelijk een sjabloon te maken die voor iedereen te gebruiken is (waar vooral het snappen hoe en waarom iets zo werkt erg lastig is).
   Ik zou als ik jou was dus zelf eens een opzet maken, die perfect aansluit op jouw situatie, in jouw financiële administratie en met jouw werkwijze. Mocht je advies willen hebben hoe ik bepaalde berekeningen heb gemaakt of hoe je iets op een bepaalde manier bij zou kunnen houden, mag je natuurlijk mailen naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Maar er zal dus (in ieder geval voorlopig) geen sjabloon komen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.