Betaal jezelf eerst

Pay yourself first! Je hoort het vaak in online seminars en als je wat vaker naar Robert Kiyosaki hebt geluisterd of zijn boek hebt gelezen, ben je er al waarschijnlijk bekend mee. Betaal eerst jezelf en dan pas de mensen aan wie je geld moet betalen. En om eerlijk te zijn snapte ik er niks van. Je moet toch aan het einde van de maand je rekening betalen. Tuurlijk! Ik kan eerst mijzelf betalen. Nieuwe kleren, die ene gadget en ook nog mijn spaarrekening spekken. Wat er dan overblijft moet ik m’n rekeningen van betalen. Maar wat als ik die niet kan betalen? Dan krijg ik dus een achterstand, die nog meer geld kost. Na wat verder heen en weer gegoogle ben ik dan toch achter de oplossing gekomen.

Betaal eerst jezelf

Dit heeft uiteindelijk niet zoveel te maken met eerst alle gadgets kopen en de spaarrekening spekken, waarna met het restje de rekeningen worden betaald. Het gaat om een ander principe. Wat hierboven beschreven is, is een ander principe. Je ontvangt loon. Daar betaal je je rekeningen van en als er nog eens wat overblijft, heb je de mogelijkheid om dat te sparen. Je weet van tevoren dus nooit hoeveel je gaat sparen. Of je wel kan sparen. Want er zijn genoeg mensen die aan het einde van hun geld nog een stukje maand overhouden.
Betaal eerst jezelf gaat erom dat je dit principe omdraait. Nu ik het eenmaal snap, blijk ik dit al jaren te doen.

Budgetteren

at belangrijk is in dit principe, is dat je bedenkt dat je salaris pas aan het einde van alle rekeningen komt. Ik kom hiermee weer terug op mijn blog over mijn potjes. Mijn huur komt uit het huurpotje, mijn kleding komt uit het kleding potje en mijn eten komt uit het boodschappenpotje. Aan het einde van de maand zijn de potjes een stuk leger of zelfs helemaal leeg. En dan verdeel ik mijn salaris weer over de potjes. Ik heb dus nu net eind vorige maand mijn huur overgemaakt en nog wat andere vaste lasten betaald uit het vaste lasten potje. Toen werd het 1 december en heb ik salaris verdeeld over de potjes en zijn alle potjes weer bijgevuld.

Hoeveel gaat er in een potje?

Dat wordt berekend op basis van een combinatie van berekeningen en ervaringen. Een aantal zaken kan ik eenvoudig berekenen. Wat is mijn zorgpremie, hoeveel is mijn huur en ga zo maar door. Voor andere dingen heb je ervaring nodig. Hoeveel geef je nou uit aan boodschappen. De ene maand gaat de kaas harder dan de andere maand. Ik hoef niet elke maand nieuw wasmiddel te kopen en bijvoorbeeld nieuwe lampen of verjaardagscadeautjes zijn ook niet elke maand eenzelfde bedrag. Dat gaat dus op pure ervaring.

Budgeteren

Met al die ervaringen denk ik dan goed uit te komen. Soms zelfs iets te goed. Ik budgetteer voor mijn zorgverzekering bijvoorbeeld ook mijn eigen risico. Elk jaar weer. Nu na een paar jaar kon ik van al die eigen risico’s mijn nieuwe premie al betalen. Sindsdien zit er dus ook een maximum op mijn potjes. Zo heeft mijn zorgverzekering de maximum van jaarpremie + eigenrisico * 110%. Zo kan ik de stijging volgend jaar ook weer opvangen. Het potje voor mijn fiets heeft de maximum van een nieuwe fiets. Vaste lasten heeft een maximum van drie maal de maandlasten en ga zo maar door. Mijn boodschappengeld bereken ik door de uitgaven van afgelopen jaar te delen door 12 en iets naar boven af te ronden.
Als laatste zijn er nog twee potjes waar ik pas als laatste geld in doe. Het deel dat over is van mijn salaris. Mijn fun-potje en mijn potje voor crowdfunding. Omdat ik weet er er altijd meer geld inkomt dan dat er verdeeld wordt over de potjes is het niet erg dat zij als laatste aan de beurt zijn. Er komt toch wel geld in.

In onderstaande tabel staat de verdeling voor mijn potjes van afgelopen jaar.

Aan het einde van het jaar evalueer ik weer mijn potjes. Hoe is de balans na dat ene jaar. Dat zou namelijk ongeveer gelijk moeten zijn. Blijkt dat niet het geval, dan moet het bedrag aangepast worden. Ik weet bijvoorbeeld nu al dat mijn vaste lasten potje op voorhand aangepast moet worden, omdat ik ga verhuizen.

Eerst ik

Het is dus van belang dat je eerst jezelf betaald. Ik heb dat vertaald naar mijn potjes. Maar hiermee houd ik wel het overzicht hoe mijn kostenposten verdeeld zijn en kan ik ingrijpen waar nodig. Mocht er nou eens een dure maand voor 1 bepaald potje zijn, kan die dus ook wel degelijk negatief worden. Gelukkig zit er dan altijd nog wel wat in de andere potjes die dat op kunnen vangen. Zo blijft het saldo op mijn rekening dus altijd positief.

Zoals eerder aangekondigd volgt binnenkort mijn eigen excel bestand online. Die ben ik op dit moment aan het bewerken, zodat hij iets algemener geschikt is. Daarin komen dus ook weer de potjes voor. Wat geef je uit, wat komt er in en kloppen alle bedragen.

Blijf betalen

Als laatste nog even terugkomen op de eerste alinea. Blijf je rekeningen zoveel mogelijk op tijd betalen. Dit scheelt heel veel hele hoge kosten. Betaal dus eerst je rekeningen en spek daarna pas de spaarrekening. Als je dat op bovenstaande manier kunt implementeren, weet ik zeker dat het lukt om ook jezelf meteen te betalen.

Hoe hou jij nu je financiën bij?

6 gedachten over “Betaal jezelf eerst”

 1. ik werk niet met potjes maar stiekem wel met t pay yourself first systeem.. zonder dat ik t wist toen ik er aan begon. kwam omdat mn man overging op 4 wekelijks salaris bij toen zn nieuwe baan. verschrikkelijk vond ik dat.. hoe moest ik de financien nu bijhouden terwijl zn loon elke x een paar dagen eerder kwam… en dus 1x per jaar zelfs 2 x in 1 maand…. toen bedacht ik dat we alle inkomsten op de spaarrekening gingen zetten die we speciaal daarvoor gebruiken. die noemen we de tussenrekening.. mijn inkomsten zijn nl ook erg wisselend, maar ook nog eens onvoorspelbaar op welke dag ze binnenkomen… de nieuwe manier werkte ook perfect om dat ook op te vangen.
  de eerste van de kalendermaand maak ik weer een bedrag over naar de spaarrekening, gebasseerd op de vaste lasten uiteraard en een geschat bedrag voor boodschappen, benzine en overige uitgaven gemiddelde.. . het is omslachtig.. maar het werkt voor ons ech tsuper. we sparen meer door dit systeem.. we haeln zelfs elke maand extra geld van de spaar voor extra aankomen, maar toch sparen we….. 😉

  Beantwoorden
  • Wat fijn om te horen dat je het allemaal zo goed onder controle hebt! Ik heb ook zo’n tussenrekening. Daar betaal ik de hele maand alle kosten van en aan het einde van de maand wordt hij weer aangevuld met m’n salaris. Wees vooral trots op jezelf dat je het goed onder controle hebt! Wellicht is het wat omslachtig, maar als je daarmee voor jezelf het overzicht behoud, is het dat meer dan waard!

   Beantwoorden
 2. We zijn gestopt met alles in “potjes” doen. Alles gaat op de grote hoop, rond maand einde gaan de grootste bedragen erin en eruit. Van wat er overblijft laten we een kleine deel als buffer op de rekening staan en de rest gaat de beleggingsrekening in, waar we dan weer aandelen van kopen en wat rente krijgen op het cash gedeelte dat gebruikt wordt als buffer voor ons vastgoed en vakanties/onderhoud eigen woning.
  Aangezien onze uitgaven zo op de automatische piloot gaan, hebben we de potjes niet meer nodig. Wel wordt alles ingevoerd in het budget om te kunnen controleren of de automatische piloot nog werkt.

  Beantwoorden
 3. Leuke post, erg vergelijkbaar met een post die ik heb geschreven op mijn blog Budget Advies.
  Ik kijk uit naar het excel bestand.
  Ik gebruik zelf een automatische betaling om mezelf eerst te betalen ipv het potjes systeem.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.