Besparen tijdens het klussen

Ondertussen ben ik al een paar jaar trotse eigenaar van mijn eigen appartement! En toen ik het kocht, ben ik daar best wel even in bezig geweest. Nieuw laagje verf, dingen die kapot waren repareren en ga zo maar door. Geen gigantische verbouwing, maar toch alle hoekjes en gaatjes van het appartement even door. Gelukkig voor mijn blog zijn er bij deze verbouwing ook weer zaken naar boven gekomen om op te besparen! Hierbij dus wat bespaartips voor tijdens het klussen van de (bijna) ervaringsdeskundige:

Verven

Bij elke klusbeurt komt dit wel aan bod: verf. Met een nieuw laagje lak ziet de boel er alweer een stuk frisser uit. Maar de kosten… Ik kwam erachter dat een emmer van 10 liter mengverf voor op de muur €105 kost bij de bouwmarkt. Dat is meer dan een euro per vierkante meter! Hoewel ik ondertussen geen folders meer actief doorlees, wil ik hiervoor wel de folders openslaan. Conclusie: verf is altijd wel ergens in de aanbieding! Ga je dus verven, zorg dat je de folders van de lokale bouwmarkten ontvangt en ga even shoppen. Mijn emmer mengverf kostte nu in plaats van €105 nog maar €63. Nog steeds veel geld, maar wel al een stuk prettiger bij de kassa!

Zelf doen

Natuurlijk wil iedereen het liefst dat alles direct mooi is. Maar wie mooi wil wonen, moet eerst ‘pijn lijden’. En of dat nou zelf klussen inhoudt of de portemonnee trekken, beide voel je. Maar, besparen kan dus wel degelijk door het zelf te doen. Ben je bang dat je iets niet kan? Vraag even bij vrienden en kennissen of zij nog hulp hebben bij hun verbouwing. Daar kan je gratis ervaring opdoen en het bij jezelf perfect maken 😉 Mochten er nog steeds vaardigheden missen, vrees dan ook niet om het aan bekenden of aan Youtube te vragen. Beiden leggen het graag uit en doen het soms zelfs voor!

Hulptroepen

Mocht er nu toch tijdnood komen, is de optie natuurlijk altijd om om je heen even naar wat tijd van anderen te vragen. Iedereen kan omgaan met een roller of een stuk schilderstape. En als dat zelfs niet lukt moet er vaak ook koffie worden gezet of een afwas worden gedaan. Elk beetje hulp helpt! Hulptroepen vragen om te komen helpen is niet alleen sneller, het is ook nog eens gezellig. Natuurlijk is het wel “voor wat hoort wat”. Een keer die ander helpen is dan ook wel de bedoeling.

Materiaal

Wij mensen willen altijd graag alles zelf hebben. Maar waarom zou je voor één keertje klussen een volledige toolkit kopen waarmee je echt ELKE klus aankan. Driekwart van alle gereedschappen gebruik je waarschijnlijk de komende tien jaar niet meer. Vraag dus bij familie en bekenden (vooral degene die net klaar zijn met klussen) of je hun spullen mag gebruiken. Voor hen een fijn gevoel dat ze je kunnen helpen, zonder er zelf veel voor te hoeven doen en voor jou een grote uitsparing.
Ook zijn er vaak van oude klussen nog spullen over. Schilderstape en schuurpapier hebben geen houdbaarheidsdatum, dus hoef je niet bij elke klus weg te gooien en nieuw aan te schaffen.
Mocht het nou toch op zijn, loont het vaak om even verder te kijken dan alleen de bouwmarkt. Schilderstape is heel goed bij de Action of soortgelijke winkels te koop voor veel minder en ook verfkwasten kosten daar een fractie van wat je in de bouwmarkt betaalt. En voor dat ene simpele klusje is dat vaak meer dan genoeg 😉

Waar moet je vooral niet op bezuinigen

Omdat je tijdens het klussen vaak veel kosten maakt, wil je ook graag bezuinigen. Echter is het aan te raden op de volgende drie dingen niet te bezuinigen:

 • Tijd: Het is begrijpelijk dat je het zo snel mogelijk klaar wilt hebben. Maar, haastige spoed is zelden goed. Neem de benodigde tijd om een klus te klaren. Als het misgaat moet je opnieuw beginnen en kost het uiteindelijk meer tijd.
 • Dankjewels en complimenten: Iedereen die je komt helpen moet je bedanken! Laat je dankbaarheid zien en wees zichtbaar blij met alle hulp.
 • Koeken: klussen is inspannend en kost best wel wat energie. Zeker voor iemand als ik met een kantoorbaan (en net genoeg conditie voor een sprintje naar de trein), is dit werk opeens heel anders. Dat wil allemaal dan nog wel eens tegenzitten etc. etc. Zorg er dus voor dat er bij de koffie altijd koeken of andere lekkere dingen beschikbaar zijn. Ten eerste is het goed om even wat te eten en je lichaam van nieuwe energie te voorzien. Maar zeker ook belangrijk is het om gewoon even blij te worden van die lekkere smaak, zodat je daarna met nieuwe energie en verse moed weer verder kan met dat (vervelende) klusje.

Wat zijn jouw klustips die je aan anderen geeft?

5 gedachten over “Besparen tijdens het klussen”

 1. Ik ben geneigd om klussen uit te besteden omdat ik totaal niet handig ben. Als ik een goede blogpost schrijf kan ik daar bijvoorbeeld voldoende mee verdienen om iemand anders een klusje te laten doen. Dat is voor mij dan bezuinigen.

  Beantwoorden
 2. Toen we jonger waren, deden vrijwel alles zelf. Maar nu, halverwege de 50 en nog steeds met die kantoorbaan, merk ik dat er klussen blijven liggen. Dus besteden we meer uit. Het zij zo.
  Mijn tips zouden zijn: doen de lastigste klussen wanneer je jong en energiek bent, zodat je na de vijftig alleen maar hoeft bij te houden; onderhoud je gereedschap goed, dan kun je er 30plus jaar mee toe; zorg behalve koeken (of krentebollen met kaas!) ook voor een pan soep zodat je na de werkdag met je hulptroepen weer op kracht kunt komen. Laatste tip: wees realistisch in de inschatting van de tijd. Als je helemaal klaar denkt te zijn, moet er nog worden gestofzuigd en je doet jezelf er een plezier mee meteen de bitjes en de boortjes op te bergen in het juiste doosje.

  Succes met je klussen! 🙂

  Beantwoorden
 3. Na bijna 20 jaren van klussen aan mijn boerderij die is gekocht met een enorm stul achterstallig onderhoud:
  1. koop goede verf, deze dekt vaak veel beter en kan vaak ook beter tegen de verschillende weersinvloeden. Dus uiteindelijk minder werk, omdat je minder verf nodig hebt om de boel dekkend te krijgen (geen extra laag nodig) en het er langer op kan blijven zitten tot de volgende verfbeurt
  2. houd een lijstje bij van de kleurnummers die je gebruikt hebt. Na een aantal jaren blijken kleuren niet meer in het standaardassortiment maar kan je makkelijk met het opgebouwde lijstje je verf op kleur laten mengen
  3. koop goed gereedschap, je klus wordt er echt veel makkelijker van
  4. kijk vooral naar wat je al gedaan hebt. Soms is de klus zo groot dat je depressief wordt als je bedenkt wat er allemaal nog moet

  Beantwoorden
 4. De belangrijkste tip: ga niet naar de bouwmarkt. Zeker bij grotere klussen zijn er online veel voordeliger oplossingen. Zo hebben we alle stopcontacten vervangen met een betere kwaliteit voor de helft van de bouwmarkt-prijs. Ook led-lampen scheelt enorm online. De meest opvallende besparing vond ik onze nieuwe plinten. Die waren bij de bouwmarkt met onbewerkt hout duurder als de reeds geverfde versie online. En natuurlijk koop je online de voordeligste (inderdaad goede kwaliteit kopen!) verf. Ik heb zelfs begrepen dat van de duurdere verfsoorten, in de bouwmarkten goedkopere varianten speciaal voor de bouwmarkt liggen. Succes met klussen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.