Ben jij al proefpersoon van Disney?

Nee, het is geen grapje. Disney zoekt proefpersonen. Niet om de nieuwe pasvorm van kostuums te proberen, zodat ook de ‘lange Nederlander’ erin past, niet om de nieuwe Disney snoepjes te beoordelen op smaak, kleur en geluksgevoel of om nieuwe catchy songs op te proberen. Nee, Disney heeft Nederland gekozen als eerste land op hun eigen streamingsdienst op te proberen. En wij, alle Nederlanders, mogen proefpersoon zijn. Maar wat houdt het in, wat kan je ermee en waarom zou je dit nu wel of niet moeten doen?

Streamingsland zal meer en meer verdeeld worden

Netflix, Videoland, NLZiet, Amazon Prime Video en ga zo maar door. Aanbieders van on-demand programma’s rijzen de pan uit. In Nederland is het aanbod nog enigsinds beperkt, maar daar gaat verandering in komen. Want alle bedrijven willen hun slaatje eruit slaan. Waar Netflix op dit moment nog een zeer grote speler is, zullen meer en meer concurrenten het speelveld betreden. Want ja, er is nog zoveel meer. Vergelijk het maar eens met alle kanalen op TV. Er zijn er ondertussen vele tientallen. Je kan er maar één tegelijk bekijken, maar ze proberen allemaal de kijker te lokken met de leukste programma’s. En zo zal dat ook straks zijn met deze streamingsdiensten. Ze proberen je allemaal naar hun omgeving te lokken.

Disney betreedt de wereld van streamingsdiensten

Jawel, een nieuwe speler: Disney. Zij komen met Disney Plus. En hoe kan het ook anders: ze bieden hun volledige oeuvre aan. Van de klassiekers tot aan alle Marvel films en van de Simpsons tot aan de programma’s die ooit op Disney channel zijn geweest. Alles waar Disney de rechten over heeft (en dat zijn voornamelijk hun eigen producties), komen online. Waar vroeger de nodige klassiekers nog op Netflix stonden, zullen deze langzaam ook weer verdwijnen. Nee, Disney zet in op de kracht van hun eigen werk. Daarbij gaan ze ervan uit dat jij thuis maandelijks een bedrag wil betalen om jouw “volledige Disney collectie” compleet en toegankelijk te houden.

Nederland is het proefkonijn

Jazeker, sinds 12 september is Disney Plus in Nederland te gebruiken. Gratis welteverstaan. Tot 12 november. Vanaf dan kost het €6,99 per maand of €69,99 per jaar. Twee maanden gratis naar alle Disney content kijken. Waarom doet Disney dat nou?
Eigenlijk is het heel simpel. Nederland is de perfecte sandbox om dit te proberen. We zijn een klein land, dus je geeft niet meteen alles weg aan iedereen. Daarbij is het inperken in een land technisch gezien redelijk eenvoudig. Als tweede voordeel is dat wij Nederlanders al behoorlijk wat Netflixen. We zijn dus gewend om online via een streamingsdienst onze programma’s uit te zoeken. Ze hoeven ons niet te overtuigen dat we een streamingsdienst moeten gaan gebruiken en kunnen bij ons dus perfect de techniek testen. En als laatste is dat onze infrastructuur gewoon heel goed is. De gemiddelde internetverbinding in Nederland is meer dan goed genoeg om naar online content te kijken. Kortom, kleinschalig, goede infrastructuur en al gewend aan het product. Perfectie komt aardig in de buurt.

Disney Plus gratis tot 12 november

Kijk je nou regelmatig naar online content, of vind je het gewoon leuk om naar een Disney film te kijken? Dan kan ik je alleen maar aanraden om gebruik te maken van dit gratis abonnement. Je kan nog zo’n 6 weken lang naar een groot deel van het Disney oeuvre kijken. Je moet wel vooraf je betaalgegevens al geven en een proefbetaling doen (iDeal €0,01; PayPal €1,00 of een reservering op je creditcard), maar als je voor 12 november opzegt, hoef je geen abonnementskosten verder te betalen.

Wat is nou de toegevoegde waarde van Disney Plus

Wij maken thuis gebruik van Netflix. En wel echt maximaal. Regelmatig zitten wij een serie te kijken, pakken we een filmpje of bingen we een weekend door. Daarentegen hebben we geen Videoland, Amazon Prime of iets van welke aanbieder dan ook. Waarom zouden we dan voor Disney gaan in plaats van of naast Netflix?
Tja, deze keuze is voor iedereen persoonlijk. Wij zijn meer dan tevreden met Netflix. Er komt steeds nieuwe content bij en voorlopig zijn we nog niet uitgekeken. Vooral de documentaires die online komen kunnen wij erg waarderen. Disney heeft een heel ander genre. Ben je Marvel, Starwars of National Geograpic fan of heb je kleine kinderen, dan heeft Disney Plus jou echt wel wat te bieden (denk ik tenminste…). Ik persoonlijk zal ik de komende zes weken vooral de klassiekers weer eens een keer bekijken. Wegzwijmelen in de gedachte van die goeie ouwe tijd. Voor mij heeft Disney Plus dus niet echt geen toegevoegde waarde, op de klassiekers na.

Zeg het gratis abonnement wel op tijd op!

Bij mij staat hij wel al in de agenda. “Disney opzeggen”. Een paar dagen voor 12 november, heb ik een reminder geplaatst. Ik wil ze prima helpen om de techniek te testen en wat klassiekers bekijken. Maar ik hoef niet perse daar €6,99 per maand voor te betalen. Dan hou ik het wel bij Netflix. Zeker doordat we die met een aantal mensen delen, vallen de kosten daarvan reuze mee en is het zelfs goedkoper dan het Disney abonnement.

Een prijzenoorlog in streamingsland

Ik verwacht dat er wel een flinke concurrentiestrijd zal komen in de komende jaren. Natuurlijk volledig afhankelijk van hoe wij TV blijven kijken, maar dat zal steeds meer on-demand worden. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nog naar reclame kijken? Maar waar kies jij dan voor? Het oude vertrouwde Netflix? Ga je naar streamingsdiensten die hun eigen content publiceren (zoals Disney Plus of DPlay van Discovery en TLC)? Kies je voor Nederlandse content als NLZiet of Videoland? Of ga je voor de goedkopere opties van bijvoorbeeld Amazon Prime Video? Ook kan je nog even wachten op Apple TV+ of HBO Max. Genoeg keuze met elke eigen content en vaak een flinke zak geld om de concurrentie aan te gaan. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit voor ons als consument straks allemaal uit zal pakken. Nu maar eerst zes weken gratis Disney kijken.

1 gedachte over “Ben jij al proefpersoon van Disney?”

  1. Je kunt je abonnement na aanmelding ook meteen weer opzeggen. Dan kan je niet vergeten om op te zeggen want je proefabonnement stopt automatisch op 13 november. Dat kijkt nóg ontspannender.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.