Een eigen huis, een plek onder de zon!

Oh wat ben ik gelukkig! Na vier jaar huren besloten om te gaan zoeken naar een nieuw stekkie. Een koopstekkie wel te verstaan. Ik heb een vast salaris en verdien zeker niet slecht. En zeker nu met de lage hypotheekrente is het uiteindelijk voordeliger om te gaan kopen dan te blijven huren.

De zoektocht:

De zoektocht heb ik als wat stressvol ervaren. Op de open huizen route van de NVM vele appartementen bekijken, nogmaals wikken en wegen, nachtje over slapen. Waarschijnlijk kennen jullie het allemaal! Uiteindelijk gevallen voor een mooi appartement wat al af was. Hier zag ik mezelf nog heel wat jaartjes wonen. Dat bieden op een huis vond ik killing! Ik heb een week slecht geslapen (iets waar ik normaal NOOIT problemen mee heb). En dan het verlossende woord: ik mag het kopen!

Nu de financiën

Toch weer terug naar het onderwerp van mijn blog: geld! Ik was al eens bij een financieel adviseur binnen gewandeld en wist dus wat ik ongeveer aan hypotheek kon krijgen. In mijn bod zaten wat voorwaarden waardoor ik niet voor de allergoedkoopste hypotheek kon gaan (waaronder de langere geldigheid van de offerte), maar dat vond / vind ik het meer dan waard. En toch blijft het allemaal spannend! Ik heb het dan ook meerdere malen herberekend. Wat worden die maandelijkse lasten…? Hypotheek, VvE, sparen voor onderhoud. Ik ben normaal zo zeker van m’n financiën en weet wat ik kan verwachten. Dan vind ik deze stap in het (financiële) onbekende toch wel heel spannend. En heb ik wel genoeg gespaard? Ik wist al langer dat ik naar wat anders ging zoeken, dus had mijn crowdfunding op eenzelfde niveau gehouden in plaats van extra geld te investeren. Het geld dat ik hiervan overhield is nu mijn verhuispot. Daarmee zal ik het moeten doen!

De verhuispot

De verhuispot is op dit moment net zo groot als het geld dat er op mijn rekening staat. Het is niet het doel om het op te maken, maar als het nodig is, is het beschikbaar. Ik heb de pot in twee delen opgedeeld. Een deel voor wat ik straks bij de notaris af mag tikken, waar de belastingdienst om komt vragen en al die verplichte kosten en een deel voor inrichting en verbouwing. Ik heb op dit moment helemaal niets! Ik huur een volledig ingericht huis, dus ik kan lekker meubels gaan scoren. Met de grove berekening die ik heb gemaakt, zou ik de verbouwing (die niet zoveel voorstelt) en de inrichting moeten kunnen betalen van dat deel van de pot.
Die pot voor de notaris en alle andere verplichte kosten is te groot. Dat klinkt onhandig, want waarom geef ik het dan niet uit aan inrichting. Dat heb ik bewust gedaan! Alles wat ik namelijk daarvan overhoud, is meteen mijn buffer voor na de hele verhuizing.

Wat als de hele operatie volledig is afgerond?

Als alles eenmaal achter de rug is, is het belangrijk om de financiën weer op orde te krijgen.

  • zo snel mogelijk een overzicht krijgen wat de maandelijkse inkomsten / uitgaven zijn in de nieuwe situatie.
  • mijn buffer weer naar een acceptabel niveau brengen
  • mijn investeringen verder uitbreiden

Dit was in een notendop mijn aankomende verhuizing. Ik vind het echt heel spannend! Dit onderwerp zal in de komende tijd nog genoeg voorbij komen op mijn blog, waarbij alle verschillende onderdelen wat extra belicht worden (welke hypotheek, vervroegd aflossen of niet, wat kost verbouwen en ga zo maar door). Ik ben vooral benieuwd hoe jullie een verhuizing uit het verleden financieel hebben aangepakt? Laten jullie het me weten in een reactie of via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl ?

2 gedachten over “Een eigen huis, een plek onder de zon!”

  1. Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Meubels kun je heel goed kopen op marktplaats, ik koop daar al mijn meubels, meestal voor niet meer dan 20-30 procent van de nieuw waarde, en zelfs daar nog onder ( kast voor 100 euro die 5 jaar daarvoor 1100 nieuw heeft gekost ) wel merk meubelen kopen, zodat je geen slechte kwaliteit koopt. Succes.

    Beantwoorden
  2. Spannend hoor! Ik vond het ook altijd lastig, zo’n huis kopen en alles erom heen berekenen. En zoals je mogelijk al eens op mijn blog hebt gelezen… Zo goed hebben we dat dus ook niet gedaan. Wat dat betreft zijn jullie heel verstandig bezig.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.