Advertenties

Toch maar eens een blog over advertenties. En dan met name die op mijn eigen blog. Ik denk zomaar dat dit het enige onderwerp is waarin ik als blogger een totaal andere mening heb dan jullie, mijn lezers/volgers. Voor jullie is het namelijk alleen maar lastig/vervelend/irritant, terwijl het voor mij een van de weinige manieren is om uit de kosten te blijven. Dus hoewel we hier waarschijnlijk het nooit over eens zullen worden schrijf ik er toch maar eens een stukje over. 

Rijk worden
Mijn blog is niet zomaar ontstaan. Zoals jullie weten doe ik al veel langer aan crowdfunding dan dat ik blog. Ik ben begonnen omdat mijn spaargeld niet genoeg rendeerde en ik wat nieuws wilde proberen. Eenmaal na het erover praten met anderen moest ik toch wel concluderen dat crowdfunding een soort van hobby was geworden. En na nog meer lezen wist ik wat ik ermee wilde: Financieel onafhankelijk worden voor mijn vijftigste. Van frustratie naar hobby naar concreet doel. Best wonderlijk.
Daarbij heb ik een IT achtergrond en dus genoeg kennis in huis om een website te bouwen, onderhouden etc. En ik heb al vaker geroepen: Ik wil een eigen website. Maarja, waarover dan? Omdat ik die vraag nooit kon beantwoorden, is die website steeds op de lange baan geschoven. In mijn hobby / doel wilde ik iets nieuws starten. Vertellen over mijn crowdfunding activiteiten, hoe ik beslissingen nam, bespaarde, investeerde en mijn doel ging halen. Daar ontstond het nieuwe project: Stoppenvoormijnvijftigste.nl. In de eerste schetsen en ontwerpen zag het er allemaal iets anders uit. Een statische website die ik één keer vulde en nooit meer wat mee hoefde te doen. Een advertentie erop en ik had een winstgevend business model. Een cashcow waar ik niet teveel aan hoefde te doen. Hier ging ik rijk mee worden (of het ging in ieder geval helpen om…) Ergens in oktober ben ik wat op internet gaan zoeken naar dit onderwerp. Ik dacht namelijk redelijk uniek te zijn. Dat was alles behalve zo en ik ontdekte dat er vooral veel blogs over bestonden. Nu had ik wel een soort van maandelijkse blog in gedachte, maar een aantal keer per week? Toch maar weer een nachtje over slapen.
Uiteindelijk was dit een goed idee. Ik kon zo een lijstje van zo’n 20 onderwerpen bedenken, dus waarom niet. Verder bestond de domeinnaam nog niet, dus heb ik die geregistreerd en zie daar: Stoppenvoormijnvijftigste.nl was geboren.

Tegenvaller
Ik ben iemand die graag een goede fundering legt, voordat ik echt iets ga doen. Zo zag mijn blog er vanaf moment 1 al in grote uit zoals deze in de huidige vorm is. Hier is met pen en papier zelfs nog wat schetswerk van gemaakt. Maar, ik kon mijn fundering nog niet afmaken… Google vond namelijk dat er te weinig op mijn website stond om advertenties op te plaatsen. Uiteindelijk heeft het nog twee weken geduurd voordat Google mijn site oké vond en ik er een advertentie op mocht plaatsen. Éentje… Het moest ook weer niet teveel worden. Het ging om een gave blog, niet om alle spam.

Waarom überhaupt kosten maken?
Ik kan tenslotte ook gratis bloggen op blogger. Maarja, als IT-er heb je ook een bepaald ego en wil je dingen graag hebben zoals het hoort. Ik heb nu voor €60 drie jaar lang een domein en de hosting. Daarmee is een lang bestaande droom in vervulling gegaan, dus die kosten wilde ik wel maken. Ik wist verder niet wat advertenties zouden opleveren, maar ik wist zeker dat ik die die €60 wel terug zou verdienen.

En??
Nou de eerste dag was ik al zo enthousiast! Ik had wel €0,03 verdiend met mijn blog. De dagen erop schommelde het wat tussen de 0 en paar cent. Op een blogdag waren de inkomsten wat hoger dan een niet blogdag. En zo ben ik toch maar even gestopt met mijzelf rijk te rekenen. Ik moest heel hard gaan bloggen wilde ik ooit nog die €60 terugverdienen.

Huidige status
Nu een half jaar verder zijn er wat dingen veranderd. Zo plaats ik regelmatig affiliate links. Links naar webshops die mij een kleine commissie opleveren als er iets aangeschaft wordt. Voorbeelden van zulke blogs zijn hier en hier te vinden. Naar verhouding zijn deze opbrengsten redelijk hoog, maar er moet door jullie ook echt een product aangeschaft worden. Daarom wil ik alleen zulke links plaatsen als ik zelf ook achter zo’n aanschaf sta. Ook heb ik afgelopen maand voor het eerst een tweede advertentie van google toegevoegd. De WordPress plugin van Google werd niet meer ondersteund, dus moest ik hier wel even een aanpassing in doen en onderhoud uitvoeren. Deze verdubbeling van advertenties leverde mij echter meer dan een verdubbeling van inkomsten op. Hoe weet ik niet, maar het heeft dus heel positief uitgepakt. Voorlopig is het nog lang niet genoeg om de kosten te dekken en ga ik er zeker niet rijk van worden, maar voor mij wel een reden om die tweede advertentie te laten staan.

Nieuwe advertenties
Ondertussen heb ik een aanbod gekregen om van een bedrijf een advertentie te plaatsen op mijn blog. Ik vond dit heel moeilijk. Aan de ene kant zijn die inkomsten wel welkom, want die blog kost nou eenmaal geld en dit was in eerste instantie wel een doel van mijn blog: er geld mee verdienen.
Maar mijn mening is wat veranderd: Ik wil ook onafhankelijk blijven. Als ik een bepaald product wil aanprijzen omdat ik het geweldig vind, of wil afkraken omdat het een behoorlijke miskoop is, wil ik daar wel zelf invloed op hebben. Omdat ik nog niet uit deze strijd met mijzelf ben gekomen heb ik het advertentieaanbod voorlopig afgeslagen. Wellicht dat er ooit een bedrijf met een concreet aanbod wel ruimte krijgt op mijn blog, maar dat zie ik dan wel weer. Ik vind het juist ook wel heel leuk om via deze weg (onafhankelijk) mijn mening en visie te kunnen delen.

Mijn eigen visie
Soms verander je zelf ook door dingen die je doet. Ik ben heel anders gaan kijken naar advertenties op internet. Ik vind ze nog steeds heel irritant, maar besef ook dat ze nodig zijn. Ik laat dus ook steeds meer advertenties toe, omdat ik het die website gun. Ze hebben namelijk die inkomsten nodig om te kunnen bestaan. Zeker omdat ik weet dat de inkomsten laag zijn en je er net aan de kosten mee kan betalen. Zolang ze maar niet te schreeuwend zijn wil ik dus best een advertentie laten tonen in mijn browser. Je helpt die blogger er tenslotte mee.

4 gedachten over “Advertenties”

  1. Ik bezoek regelmatig blogs die overwoekerd worden door advertenties die soms gewoon midden door teksten heen staan.
    Voor mij zijn dit afhakers: ik lees maar een klein deel van de tekst en laatst heb ik weer een blog uit mijn leeslijst gehaald.
    Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige lezer ben die hier zo over denkt. En omdat ik graag practice wat ik preach: ik kan die paar tientjes inkomsten missen als kiespijn op mijn blog!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.