Zo goed als nieuw

In onze wereld van consumeren is het heel normaal om ‘even’ naar de winkel te lopen en het product wat je wilt hebben te kopen. Zo makkelijk is het. En als je het teveel moeite vind om naar de winkel te gaan, bestel je het online en wordt het morgen bij je thuisbezorgd. Wonderlijk… Toch vind ik vaak zulke producten nog gewoon te duur. Zeker als je voor iets kwalitatiefs wil gaan, moet je wat dieper in de buidel tasten om inderdaad eigenaar te worden van dat nieuwe product. Dat moet toch veel goedkoper kunnen?

Consuminderen

In de huidige maatschappij is het toch wel een kunst om te kunnen consuminderen. De ‘footprint’ die je achterlaat wat kleiner te maken. We belasten met z’n allen de wereld al zwaar genoeg. Ikzelf heb gelukkig niet zo heel snel de behoefte om iets te kopen. Vaak denk ik nog even extra over een aankoop na en bedenk mij dan: “eigenlijk heb ik het gewoon niet nodig”. Zo ben ik ondertussen al van het idee “ik wil een racefiets” afgestapt en ook heb ik die mooie spiegelreflexcamera in de winkel laten staan.

Maar als ik dan echt iets wil hebben…

Dan moet het goed zijn. Een degelijk product voor een degelijke prijs. En die combinatie is wel eens lastig. Vaak loop ik al langer met een idee in mijn hoofd van wat ik graag zou willen hebben. Het moeilijkste is dan wachten. Wachten tot het juiste product voor de juiste prijs verkocht wordt. Recent is dat geweest met de aanschaf van mijn Chromebook. Dagelijks wordt hij er wel even bijgepakt. Daar ben ik dus nog steeds super blij mee!

Zoeken naar de juiste prijs

Omdat producten niet altijd in de aanbieding zijn, kan het zeker lonen om is wat verder te kijken dan de standaard webshops. Een aantal grote partijen heeft tweede kansjes. Producten die zijn geretourneerd en daardoor een paar euro goedkoper zijn. Je krijgt er nieuwe garantie op en ze zijn 100% gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan de retourdeals van Bol.com of de tweedekansjes bij Coolblue. Goede producten die simpelweg niet naar wens waren bij iemand anders.

Het kan nog goedkoper

Want de titel heet niet voor niets “Zo goed als nieuw”. Waarom kan een tweedehands product namelijk niet zo goed als nieuw zijn. Er zijn genoeg mensen die op marktplaats hun spullen aanbieden. En ja, dan kan het zijn dat er gebruikssporen opzitten. Maar ook jouw spullen bevatten gebruikssporen. Dan koop je toch ook niet direct een nieuwe? Als jij nou iets kan kopen voor veel minder geld, omdat iemand anders het al een tijdje heeft gebruikt, dan is daar echt niks mis mee. In plaats dat het product weggegooid wordt, wordt het nog eens gebruikt. Natuurlijk moet je de producten er wel uit kunnen pikken. De kans dat een 5 jaar oude bank nog als nieuw aanvoelt is klein. Maar genoeg producten kunnen echt voor nieuw door. Of ze zijn zelfs niet eens meer in de winkel te krijgen. Het zal je zomaar gebeuren dat je het dan wel op marktplaats kan vinden.

Het is toch zo makkelijk

Ik kom nog uit de tijd dat we geen internet hadden (au, dat klinkt oud…). Wekelijks werden de ‘kleintjes’ doorgelezen. Gratis advertenties van maximaal 200 tekens in de lokale krant. “Tk zgan eetkamerstoelen 6st €150 tel 0123-456789”. Het duurde even voordat je de hele pagina gelezen had, maar als kind heb ik het nodige speelgoed uit die kleintjes kunnen halen. Zelfs toen al vond ik het heel fijn dat ik veel meer voor hetzelfde zakgeld kon kopen. En wat is het dan makkelijk geworden met een platform als Marktplaats!

Mijn eigen ervaring

Recent heb ook ik marktplaats nog afgestruind. Voor onze wekelijkse podcast: Goed met Geld. Het bleek toch wel nodig dat er een nieuwe microfoon kwam ter vervanging van degene die ik nu gebruik. De kwaliteit is (helaas) lang niet goed genoeg. Het heeft mij wat tijd gekost, maar er is een geschikte microfoon gevonden. Zo goed als nieuw! Hij zat zelfs nog in het piepschuim in de doos. De oude eigenaar had hem twee weken gebruik en daarna heeft hij twee jaar in de kast gestaan. Dat zijn nog eens de buitenkansjes. Gebruikssporen waren er niet en ik heb hem voor de helft van de nieuwprijs over kunnen nemen. Prima deal al zeg ik het zelf!

Wat is jouw ervaring met tweedehands spullen?

2 gedachten over “Zo goed als nieuw”

  1. Ik ben ook van de tijd van de snuffelkrantjes 😉
    Zelf koop ik eigenlijk alleen iets als het echt nodig is, kleding koop ik niet tweedehands waarom niet.. geen idee eigenlijk maar koop het wel in de sale, vaak gooi ik het dan in het winkelmandje bij een webshop en kom later tot conclusie…. neeh doe maar niet haha
    Verder koop ik wel af en toe iets op mp, maar alleen als ik het dan mag ophalen zodat ik meteen kan zien hoe het er uit ziet.

    Beantwoorden
  2. Bij Fonq hebben ze ‘ook nog mooi’ deals. Toevallig wilde ik van de week iets aanschaffen en we hadden nog een cadeaubon van Fonq liggen. Het item dat ik wilde was er ook als een ‘ook nog mooi’ artikel. Er stond zelfs een foto bij. Er zat een krasje op maar dat zie je toch niet. Scheelde mij weer mooi 30%!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.