Wat verdien je nou echt?

Financieel bewust worden. Eén van de zaken waar ik heel erg mee bezig ben en waar mijn blog over gaat. Door die bewustwording, kan ik sparen en uiteindelijk financieel onafhankelijk worden.

Als onderdeel van die bewustwording zit ik nog al eens op youtube of in een boek mijn kennis te vergroten. Zo ben ik op dit moment bezig in het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen & Rob van Eeden (gratis download 🙂 ). ik heb hem nog niet uit, dus een review komt in een latere blog terug, maar één van de dingen die zij behandelen wil ik wel alvast meenemen in mijn blog!

Je echte uurloon

Het klinkt zo simpel. Je verdient €1700 netto per maand, daar werk je 40 uur per week voor. €1700 * 12 / 52 / 40 maakt €9,81 per uur. Maar verdien je dit ook wel echt? In het boek is het antwoord erg simpel: Nee, dit verdien je niet per uur, behalve als je geen kosten voor je werk hoeft te maken, niet hoeft te reizen en aan het einde van de werkdag van 8 uur, direct iets anders kan gaan doen.

Onbetaalde aspecten

Die drie dingen zijn nou direct heel erg van invloed zijn op jouw daadwerkelijke uurloon. Reistijd wordt namelijk niet betaald. Werk je op 10 minuten fietsen, of tijger je je dagelijks door die file die elke dag weer langer lijkt te worden. Als je gemiddeld dagelijks een uur in de auto zit, ben je dus al 10 uur per dag bezig met je werk. Dan is het opeens 50 uur, zonder dat je er meer op verdiend.

Kleding is nog zo’n punt. Ik loop voor mijn werk in pak. Aan één pak heb je niet genoeg, daarnaast moet hij af en toe eens gestoomd worden en hij slijt. Verder draag je bij een pak een overhemd en nette schoenen. Die hebben ook niet het eeuwige leven, dus speciaal voor mijn werk koop ik kleding. Iets wat dus eigenlijk van mijn salaris afgaat.

Als laatste grote invloed is er jouw energiepijl. Hoe vaak gebeurd het dat je aan het einde van de werkdag moe op de bank ploft. Eerst even een uurtje zitten voordat je weer productief kan zijn.

Zelf berekenen

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op alle verschillende aspecten die jouw werkelijke uurloon beïnvloeden. Snoepen op het werk, ziekte, noodzakelijke kinderopvang en ga zo maar door. Wat mij betreft een aanrader om nou zelf eens te berekenen wat je per uur verdient. Op pagina 29 in de PDF (let op, niet van het boek zelf), staat een hele lijst met allemaal zaken die van invloed zijn. Daarbij zijn er typen invloeden. Iets dat tijd kost (bijvoorbeeld reistijd) en iets dat geld kost (bijvoorbeeld kleding). Je bent dus of langer met werk bezig of je verdiend minder.

Mijn eigen uurloon

Natuurlijk heb ik dit ook even voor mijzelf berekend.  Ik kwam op een uurloon van €7,40 uit. Daarbij heb ik alleen gekeken naar wat er maandelijks op mijn rekening wordt gestort. Geen vakantie geld of overuren. Vooral die laatste kosten mij extra tijd, dus die wilde ik niet meenemen.
Mijn grootste invloeden zijn toch wel mijn reistijd en kleding. Ik tijger gemiddeld 2,5 uur per dag door files en omdat ik mijn kleding alleen voor mijn werk gebruik, gaat dit direct van mijn loon af.

Wat doe je nu met deze kennis

Dat uurloon maakt je bewuster van je uitgaven. Hoe lang moet je ergens voor werken? En is die tijd het mij waard? Jezelf ergens op trakteren moet zeker kunnen! Maar is dat kant er klaar belegde broodje voor €5 echt nou die 40 minuten van mijn werktijd waard geweest. Of kan ik hetzelfde plezier / genot voor €2,50 krijgen? Daardoor kost het maar 20 minuten. Nu sta ik niet bij ieder broodje te denken: “Goh, hier heb ik nou een half uur voor moeten werken”. Maar als je dit eenmaal berekend hebt en reflecteert naar jouw dagelijkse gewoontes, ga je misschien toch denken dat sommige dingen het dan toch totaal niet waard zijn.

Wat is jouw ECHTE uurloon en ben je daar tevreden mee?

4 gedachten over “Wat verdien je nou echt?”

  1. Ik had verwacht dat ik ook niet veel zou overhouden, maar ik kom op 18,- p/u uit. Het scheelt dat ik geen kinderopvangkosten, kledingkosten of eetkosten maak. Bovendien ga ik vaak met de fiets. aangezien ik fietsen als hobby beschouw, tel ik dan niet de reisrijd en reiskosten mee.

    Beantwoorden
    • Dat is echt een heel mooi uurloon! Ik reken mijn treinreis wel gewoon als reistijd. Ik moet namelijk wel gewoon naar kantoor en kan ondertussen niet altijd iets anders doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.