Waar blijf jij op ontwikkelen?

Stilstand is achteruitgang. Het wordt heel vaak gezegd en het is cliché ten top. Maar toch zit er zeker wel een waarheid in. Want als je niet ontwikkelt, zal je niet direct iets missen, mislopen of achter raken. Maar toch zal er op den duur iemand zijn die je inhaalt. Iemand die het slimmer doet dan jij altijd hebt gedaan. En op zo’n moment sta je opeens tien-nul achter. En zie die achterstand dan nog maar eens in te halen. Vandaag wat ervaringen rondom mijn eigen ontwikkeling en een verbetering die ik mijzelf nooit bedacht zou hebben.

Ontwikkeling op het werk

Ik werk in een cultuur waar er altijd wordt gestreefd naar verbetering. Niet alleen in de diensten die wij leveren, maar ook ontwikkeling in de collega’s waarmee we samen werken. Feedback is een heel belangrijk onderdeel in onze werkzaamheden en het beoordelingsproces. Maar het is iets menselijks dat je in het oude blijft hangen. Zo werd ons projectteam opeens 5x groter dan gepland. En wat doe je dan…

Blijven hangen in het oude of geen keuze hebben voor het nieuwe

Mijn eerste reactie op het projectteam: “Wij hebben een manager nodig”. Als we met dit team zo doorgaan, wordt het een aardig rommeltje. Ik bleef hangen in het oude. Maarja, het hoger management besloot anders: We moesten het met elkaar zien te rooien. Uiteindelijk kreeg ik daardoor een hele andere rol binnen het team. Van iemand die uitvoert naar iemand die coördineert. Een rol die ik nog niet eerder had gehad. Ondertussen is het project succesvol afgerond. Ik heb heel erg veel geleerd en mijzelf weer wat nieuwe skills eigen gemaakt. Een hele gave kans die ervoor zorgt dat ik straks niet 10-0 achter kom te staan, omdat ik mij ontwikkeld heb.

Een ontwikkeling op WC gebied…

Poepen moeten we al sinds de eerste mensen op deze aarde. Maarja, hoe we dat doen is in de loop van de jaren wel veranderd. Van rustig in de bosjes op je hurken naar een houten hutje boven de rivier, zijn we uiteindelijk op de toiletpot uitgekomen waar we nu dagelijks onze boodschappen op doen. En die is toch redelijk geperfectioneerd zou je zeggen. Nou niet dus… Want bedenk je maar eens even hoe vaak mensen klagen over een vieze toiletbril. En al vele oplossingen hebben de revue gepasseerd: Van een zelfreinigende bril, geen bril, een plastic zakje over de bril of het hurktoilet waar je geen bril op kan plaatsen. Maar nu liep ik op een luchthaven waar men een andere, simpelere en milieuvriendelijkere oplossing had bedacht. De toiletbril stond altijd omhoog! Je moest hem naar beneden duwen voordat je erop kon gaan zitten. Net zoals de klapstoeljes in de trein. Geen vieze spetters meer op de bril of mensen die ‘vergeten’ hem omhoog te doen. Werkelijk: ik heb nog nooit zo’n schoon toilet op een luchthaven gezien.

Ontwikkeling op financieel gebied

Waar ik mij natuurlijk op verschillende gebieden ontwikkel, is dat ook het geval op financieel gebied. Waar ik altijd heb geleerd om te sparen, ben ik op een gegeven moment een administratie bij gaan houden, ben ik begonnen met crowdfunding en beleg ik op dit moment actief op de beurs. Een ontwikkeling waarbij het belangrijk is dat je om je heen blijft kijken. Waar ik 7 jaar geleden heel enthousiast was over crowdfunding, is dat ondertussen wel iets afgezwakt. Natuurlijk is het nog heel mooi, maar de ontwikkeling die men doormaakt zijn niet altijd even goed. Ik hoef niet perse te blijven hangen in het oude, maar ik zal mogelijk op den duur wel afscheid gaan nemen van bepaalde dingen. Simpelweg omdat het is doorontwikkeld en daardoor niet meer goed bij mij past. Een ontwikkeling waarbij ik de keuze maak een andere weg in te slaan. Hoe precies weet ik niet, maar dat het er ooit aan zal komen is waarschijnlijk wel het geval.

Voorkom 10-0 achterstand in je ontwikkeling

Kijk af en toe eens om je heen. Wat zijn de mogelijkheden en waarom doe je nog steeds wat je altijd hebt gedaan? Natuurlijk, het kan prima werken, maar wat nou als iemand anders hetzelfde goedkoper of beter kan. Denk maar eens aan de ontwikkeling dat je korting krijgt op je rekening bij de ING als je geen gratis gebruik wil maken van de geldautomaat. Een ontwikkeling waarvan we het nu vooruitstrevend vinden, maar iets wat straks normaal gaat worden. Dat vonden we ooit bij internetbankieren ook. Wie doet dat nou? Tja, nu vragen we: wie doet dat nou niet?

Wat is jouw laatste ontwikkeling op financieel gebied? Investeren, betalen met je telefoon, internetbankieren, sparen?

1 gedachte over “Waar blijf jij op ontwikkelen?”

  1. Voor mijn werk in het onderwijs is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Als ik nu nog met een krijtje op het bord zou schrijven zou dat heel vreemd zijn (er zijn in onze school geen krijtjes meer, dus het kan niet eens!). Dus heb ik moeten leren met een smartboard om te gaan. Daarnaast moet ik me daar ook op het gebied van het onderwijs zelf blijven ontwikkelen, want dat is eeuwig in beweging. Om mijn vakkennis bij te houden moet ik lezen (websites, boeken, vakliteratuur etc). Hier krijg je zelfs uren voor in het onderwijs! Privé wil ik ook niet stilstaan en zorg ik dat ik bijblijf op het gebied van financiën, politiek en maatschappelijke thema’s. Ik volg geen cursussen (nog niet, misschien wanneer ik minder werk) maar lees veel. Ook zorg ik ervoor dat ik sociale media blijf begrijpen en dat ik weet wat daar gebeurt en wat hot is en wat not! Fijn dat mijn studenten mij daar bij helpen, zij vinden het leuk om dat soort dingen uit te leggen en ik blijf helemaal bij!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.