Verkoopmania

Over twee dagen is het weer zover. Aankomende donderdag is DE dag dat Nederland het grootste aantal verkopers heeft. Die ene dag piekt ver boven alle andere dagen uit. Deze dag kan iedereen, van jong tot oud, verkoper zijn en de meesten willen dat ook zijn. Aankomende donderdag is het weer Koningsdag!
Altijd als ik hoor over de vrijmarkt op Koningsdag, gaat mijn hart weer wat sneller kloppen. Koningsdag… Vroeger Koninginnedag, maar de manier van vieren met een feestje, gezelligheid en HEEL VEEL kleedjes is eigenlijk nog steeds hetzelfde. Als kind zijnde voelde het als heel hard werken, maar ik denk dat mijn moeder nog veel harder ervoor moest werken om Koninginnedag zo’n spectaculair succes te laten zijn. Al weken van tevoren werden alle spullen bij elkaar verzameld en de kasten weer opgeruimd, om weer een paar bananendozen vol oude spullen bij elkaar te hebben om ons kleed mee vol te leggen. Elk jaar lukte het weer. En als vaste kleedje-zitters kwamen er zelfs mensen naar ons toe met dozen vol spullen die wij mochten verkopen! Hoe tof is dat!
Nu acht ik de kans dat de verkopende kinderen mijn blog lezen niet heel groot, maar voor alle papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, toch wat verkooptips om de opbrengst ietsje te verhogen (en er dus minder spullen mee terug hoeven 🙂 )

Waar leg je je kleedje neer?
Een van de belangrijkste tips is wel de locatie van je kleedje… Natuurlijk wil je langs het pad zitten waar de meeste mensen langslopen. Maar dat is nog niet alles! Je zit de hele dag buiten… Dat kan dus betekenen dat je de hele dag in de brandende zon zit, of wat dit jaar meer van toepassing is, de hele dag in kou en regen. Kijk dus even goed om je heen voordat je het plekje tot de jouwe bombardeert: is dit plekje ook het beste als het de hele dag regent, waait of enorm heet is… Hoe langer je namelijk ergens kan zitten, hoe hoger de verkopen.
Nog een kleine tip: kijk wel of je er mag zitten. Ikzelf had wel eens om half 6 het beste plekje geregeld, totdat om 9 uur het oranje-committee aan kwam kakken met de melding: “maar hier komt ons kraampje te staan…”. Of wij dus even op wilden hoepelen.

Prijs aan!
Afprijzen kan iedereen, maar aanprijzen werkt ook erg goed. Zet iets moois, duurs of waar je graag vanaf wilt, vooraan op het kleedje. Dat valt het eerste op! Of helemaal achteraan, groots opgesteld. Het gebeurde ons regelmatig dat we spullen die we wilden verkopen vooraan zetten en het met een uur weg was. Wat wil je dan nog meer? Ook papiertjes en een watervaste stift kunnen aandacht vergroten. Wees creatief en val vooral op!

Heb lol
Ken je dat, je loopt langs een kleedje en daar zit iemand stil op een krukje te zitten koukleumen met een gezicht van heb ik jou daar (ik heb deze doorgewinterde rommelmarktzitter uitgebreid in deze blog beschreven).
Dat werkt niet… Sta actief bij je kleedje, maak plezier en doe wat je niet laten kan om te laten zien dat je er plezier in hebt om je oude troep te verkopen. Wordt niet opdringerig, maar maak een praatje, prijs dingen aan en doe eens een beetje gek. Hoe meer plezier je hebt, hoe minder gĂŞnant mensen het vinden om langs je kleedje te lopen en hoe langer jij het volhoudt. Dubbele winst dus.

Wees voorbereid
Als je met kinderen op pad gaat, moet je jezelf voorbereiden. Ze willen een keer wat drinken, een snoepje of koekje, een boterham, plassen, zelf een rondje lopen en ze raken ook nog eens een keer verveeld. Zorg er dus voor dat er voor alles iets in de tas zit. Neem een spelletje mee, zorg dat er iemand op de kraam kan passen als er geplast moet worden en kinderen die heel lief hun boterham aan het eten zijn hebben een hogere gun-factor dan kinderen met een patatje in hun handen (tenminste, bij mij wel).
Ook op het weer moet je je voorbereiden. Het is handig om een doorzichtig plastic folie bij je te hebben voor als het gaat regenen, dan kan je verkopen zonder dat alles nat wordt. Ook een paraplu en zonnebrand behoren tot de vereisten. Hoe beter je bent voorbereid, hoe langer het leuk blijft om te blijven zitten.

De grabbelton
Welk kind wil dat nou niet? Grabbelen voor €0,10. Alle prullaria die je waarschijnlijk niet gaat verkopen, pak je in en stop je in de grabbelton. Maar helaas doet iedereen dat al. Het kan dus veel creatiever:
– Maak op een groot wit kleed je eigen Twister. Voor €0,10 mag een kind meespelen en de winnaar wint een pakje. Dit vinden kinderen veeeeel leuker, dus willen graag NOG een keer komen spelen
– Maak een bak met water en een doe er een borrelglaasje in. Degene die het lukt er €0,10 in te krijgen heeft prijs! Tip: Doe alvast wat muntjes in de bak, dan lijkt het net of er meer mensen zo gek zijn een gokje te wagen
– Laat je grut met een blokfluit of viool staan. Niet de hele dag, want dan word je er gek van, maar gewoon een uurtje 🙂
– maak een blikgooi kraam. Hoe meer blikken om, hoe hoger de prijs! De blikken vervangen voor oud servies is nog veel leuker, maar zorg wel dat je de scherven makkelijk op kan ruimen…
– Laat kinderen eendjes vissen! Er zijn genoeg mensen die ook zo’n vis-set voor de kids/kleuters hebben gekocht (met echt neppe vissen en eendjes). Stop ze in een bak water en altijd prijs!
– Be creative! Laat kinderen een half uurtje moppentappen, een kunstje of goocheltrucs doen. Laat kinderen met zout en stoepkrijt zelf flesjes met ‘gekleurd zand’ maken of trek een clownspak aan en ga ballonnen vouwen voor een euro. Eieren gooien naar gezichten doet het ook altijd goed of laat ze op een stoel slapen met een bakje en bordje “Ik word slapend rijk”
Geloof mij: het levert allemaal geld op!

Nu mijn blog geschreven is, klopt mijn rommelmarkt-hart alweer een heel stuk sneller. Heel veel plezier donderdag. Ik ga in mijn eigen woonplaats actief struinen naar een nieuwe wekker en wie weet kom ik nog de perfecte balkon-bbq tegen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.