Sneaky de prijs verhogen

Ik kom nog uit de tijd dat je op je 16e bier mocht gaan drinken en je jouw eerste rijles had op de dag dat je 18 werd. Die goeie ouwe tijd zullen we maar zeggen. Tegenwoordig mag je lessen op je 16e en krijg je je eerste biertje op je 18e. Eén ding is er niet veranderd…

Achttien: inschrijven!
Naast dat ik vroeger heel graag mijn eerste rijles wilde hebben, wilde mijn ouders graag dat ik mij inschreef. Inschreef voor een huurhuis. In de regio waar ik vandaan kom moet je toch al snel een paar jaar ingeschreven staan wil je überhaupt kans maken op een sociale huurwoning, dus moet je je zo vroeg mogelijk inschrijven. Op je 18e dus!

Waarom dan?
Het werkt eigenlijk heel simpel. In de sociale huurwoning markt moet je reageren op een huis waarvan je zegt: Daar wil ik wonen! Naast jouw reactie zijn er wel meer mensen die dat denken. Al snel zo’n 100 gelukszoekers. Maarja, wie maakt nou de meeste kans op die woning. Als eerste de statushouders en mensen met een ultra hoge prioriteit. Logisch… Die mensen hebben nog geen huis en zijn naarstig op zoek. En daarna komt het simpelweg neer op de inschrijfduur. Iemand die al drie jaar staat ingeschreven komt boven iemand die twee jaar ingeschreven staat. Helaas kent iedereen dit trucje. Wil je over vijf jaar verhuizen, schrijf je dan nu alvast maar in…

Een echte cashcow
En sorry dat ik dit zeg hoor, maar voor sociale woningbouw noem ik dit een ongelofelijke cashcow. Voor je inschrijving moet je namelijk jaarlijks €10 betalen. Voor dat tientje is het dus zeker de moeite om je gewoon jaar in jaar uit ingeschreven te laten. Het is ‘maar’ tien euro en als je over 15 jaar denkt: ik wil een nieuw stekkie, heb je behoorlijk wat kans om snel een nieuw huis te hebben. Maar voor jongeren of andere starters is het bijna onmogelijk om op die manier aan een leuk appartementje of huisje te komen. Al die mensen die €10 per jaar keurig aftikken, doen niks anders dan hun inschrijftijd verlengen. Slapende huizenzoekers. Gewoon betalen en wachten tot je je huis zat bent. Niet heel sociaal, maar het mag en je zal de organisatie niet horen klagen: die casht alleen maar!

Gemeen
Ook ik was nog steeds ingeschreven. Ik wist niet hoe mijn zoektocht naar een woning zich zou evalueren, dus had ik mij ook al een paar jaar ingeschreven staan. Ondertussen ben ik echter de gelukkige eigenaar van mijn eigen HQ. Ik heb mijn inschrijving dus niet meer nodig en ik was al van plan deze niet te verlengen.
Vandaag was het dan zover: of ik alsjeblief weer even wilde aftikken: €12,50.

Huh… Wacht even. Het was toch €10 ?!?

En inderdaad: vorig jaar betaalde ik €10. Dit jaar mailen ze, zonder blikken of blozen, dat het inschrijfgeld €12,50 is. Er wordt niet eens over een verhoging gesproken. Het is gewoon zo. Deal ermee. Ik weet zeker wat er gebeurd. Al die slapende huizenzoekers betalen keurig 25% extra. Die weten toch niet wat het bedrag vorig jaar was. Maar ik vind het gemeen! Je krijgt er namelijk al zo weinig voor terug, maar toch moet je betalen. Waarom kan dit überhaupt niet gewoon via de woningcorporaties? Als je iets particulier verhuurd, betaal je als eigenaar ook aan website’s om jouw woning daar te publiceren… En nu nog zomaar een prijswijziging doorvoeren die nog best flink is. Sorry, maar dan noem ik het gewoon misbruik maken van de situatie.

Oplossing?
Na al mijn geklaag moet ik natuurlijk ook wel een oplossing aanbieden. Klagen is tenslotte heel makkelijk. Ik stel voor dat een zoekend persoon maximaal drie jaar ingeschreven mag staan. Dat maakt het eerlijker voor de rest van de woningzoekers. Mocht er dit jaar niet een leuk huis voorbij komen heb je nog twee jaar en ook starters maken zo kans op een woning. Wil je na drie jaar ingeschreven blijven staan, dan komt je inschrijfteller weer gewoon op nul jaar te staan. Want de kans dat er in drie jaar tijd geen geschikte woning voorbij komt is wel heel klein.

1 gedachte over “Sneaky de prijs verhogen”

  1. Rijlessen mag je pas nemen vanaf 16,5. Mijn zoon is op die dag ook begonnen met lessen zoals wij begonnen op onze 18e verjaardag. Ik ken nu inmiddels de nadelen ook. Extra begeleidspas a 38 euro. Steeds mee moeten rijden want zoonlief wil toch zijn ervaring opdoen. Ik met zwetende handen want hij moet de auto leren kennen. En inderdaad, een pilsje drinken mag pas officieel vanaf je 18e. Wat een enorm verschil ik leeftijd.
    Wat je beschrijft over inschrijven voor woningbouw is in Limburg niet. Je schrijft je pas in op het moment dat het speelt en de kosten zijn 0.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.