Pas op, creativiteit komt om de hoek zetten

Als afsluiter van onze vakantie zijn we voor het eerst weer eens naar een festival geweest. De allereerste deze zomer. Een heel gek idee dat je weer met een grote groep mensen bij elkaar mag komen. En binnen alle maatregels die van kracht waren, ging dat gelukkig niet ten koste aan de sfeer. Het was gemoedelijk, we hielden allemaal rekening met elkaar, zaten op een stoel aan een tafeltje en dat onder het genot van een drankje. En als je dan naar zo’n festival kijkt of naar andere dingen om je heen, dan begint het op te vallen dat men binnen al die coronamaatregelen toch nog vele mogelijkheden ziet.

Een festival opzetten in zes weken

Onmogelijk! Elke festivalorganisatie heeft toch minstens een paar maanden tot een jaar nodig om een nieuwe editie neer te zetten. Tja, toch is het gelukt om in Vlaardingen een festival in zes weken te regelen. Respect voor de organisatie! Een andere locatie, coronaproof maatregelen en heel veel gezelligheid. Het scheelt wellicht dat er al een organisatie was en dat er normaal gesproken geen tienduizenden mensen op dat veld staan. Maar toch, zie het maar eens voor elkaar te krijgen. Elk gezin een eigen tafel en voor elk gezinslid een stoel. Anderhalve meter afstand tussen alle gezinnen en bediening die, geheel in de sfeer van het festival, rondliep om iedereen van een drankje te voorzien. En dat in zes weken opgezet.

De mens heeft zich nog nooit laten beperken door wetten en regels

De wetten der natuur zijn er nou eenmaal. Maar waar een dier een schuilplaats voor de regen zoekt, maakt de mens zelf een schuilplaats. Op een gevaarlijk dier jagen, kan je je leven kosten. Terwijl je met een val hetzelfde dier kan vangen en met minder gevaar voor eigen leven het toch te pakken kan krijgen. Te hard rijden op de snelweg mag niet. Daar wordt actief op gecontroleerd en kan je voor bekeurd worden. Wij maken daar vervolgens flitsmelders voor om aan iedereen te laten weten waar die flitser staat. Natuurlijk, er zijn regels en wetten en daar moeten we ons aan houden. Maar vaak genoeg proberen we ons eigen leven te kunnen leiden binnen alle gestelde grenzen. We worden wat creatiever om toch nog te hard te kunnen rijden op de plekken waar niet gecontroleerd wordt. En dat zie je nu dus ook met de coronaregels.

Creativiteit in geldzaken

Natuurlijk, er zijn regels waar je je aan moet houden bij het houden van een boekhouding. Die boekhouding is tenslotte een essentieel onderdeel om te bepalen hoe het met een bedrijf gaat. Maar ook bij geldzaken zie je zo onwijs veel creativiteit. En dan niet alleen in de grote multinationals die heel veel via brievenbusfirma’s laten lopen, maar ook bij de kleine ondernemer. Kijk maar eens naar crowdfunding. Bedrijven konden bij de grote banken geen financiering krijgen, maar ondertussen waren het wel gezonde bedrijven die geld nodig hadden. Daar zijn al die crowdfunding platformen tussen gesprongen. Hoeveel mensen zijn er wel niet naar de beurs gevlucht omdat de spaarrentes zo enorm laag zijn. Enorme spaarbedragen zijn er nog steeds, maar steeds meer mensen proberen ook daar creatief mee om te gaan. Er is nou eenmaal een situatie waarin het minder gunstig is om geld te sparen door die lage spaarrentes. Dan gaan we gewoon wat anders doen met dat geld, zodat het je in ieder geval geen geld kost.

Wat gaan al die beperkingen ons brengen?

Ik kijk vol verwachting naar de toekomst. We hebben nou eenmaal te maken met regels en wetten en moeten ons daar gewoon aan houden. Maar de techniek ontwikkeld nog steeds door. We zoeken nog steeds naar alternatieven voor zaken die eerst wel mochten, maar nu niet meer. Hoe dat festival was opgezet in zeer korte tijd, is verbazingwekkend. Daarbij is het ook nog eens volledig volgens de richtlijnen. Ik ben dan ook heel benieuwd wat er nog meer gaat komen. Wat bedenken al die creatievelingen onder ons nog meer. Zijn er nog andere manieren waarop we ons geld nuttig kunnen inzetten? Waar brengen technologische ontwikkelingen ons? Hoe gaan we om met al die verdere coronamaatregelen. Creativiteit waarvan ik hoop dat die besmettelijk is. Dat er nieuwe ideeën komen hoe je het beste om kan gaan met al die regels. Niet denken “dit mag of kan allemaal niet”, maar “wat mag of kan er allemaal wel?”. Ik ben heel benieuwd wat die toekomst ons brengen zal.

1 gedachte over “Pas op, creativiteit komt om de hoek zetten”

  1. Sja, heel eerlijk gezegd zullen we wel gewoon doorgaan met nieuwe dingen bedenken en oplossingen voor problemen. Daar zijn we als mens goed in.
    Maar die oplossingen brengen weer eigen bproblemen met zich mee die dan weer moeten worden opgelost…. Zo gaan we voorts! Het is nooit klaar.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.