Oriëntatie op verdere investeringsmogelijkheden

Zoals jullie eerder hebben gelezen doe ik al vier jaar aan crowdfunding. Een hele prestatie al zeg ik het zelf. Nu na vier jaar denk ik dat ik daarin de smaak te paken heb. Ik weet wat er belangrijk is, waar ik rekening mee moet houden en hoe ik de goede projecten kan selecteren. Ik doe behoorlijk aan risico spreiding, maar durf daardoor ook het risico dat crowdfunden heet aan te gaan. Kort om: Ik denk dat ik het doorheb. Tijd voor een volgende stap!

Huidige spreiding
Op dit moment doe ik al aan spreiding. Zo investeer ik in een groot aantal projecten met een wat kleiner bedrag. Daarbij zijn er ook meerdere platforms waar ik verschillende risico’s en zekerheden zie.

GeldVoorElkaar I(GVE) is het oudste/grootste platform in Nederland. De pioniers onder de crowdfunding. Ze hebben recent als eerste platform in Nederland de 100 miljoen aan funding behaald. Een grote prestatie. Het nadeel hier is dat projecten die naar mijn mening geschikt zijn om in te investeren, ook erg snel volzitten. Zij hebben echter door de ervaring van de afgelopen jaren ook al veel geleerd. Ik zie ze daarom zeker als een prettig en geschikt platform om te investeren, mits ik maar op tijd ben.

KapitaalOpMaat (KOM)is een platform waar ikzelf gemengde gevoelens bij heb. Ze zitten in een regio waar ik mij persoonlijk mee verbonden voel, maar hier is het in het verleden ook nog wel eens misgegaan met classificaties en zekerheden. Ik bekijk hier dus wel alle projecten, maar denk hier een keer extra na voordat ik investeer. Investeringen via dit platform beschouw ik ook als een hoger risico.

FundingCircle (FNC) is een goede opkomende speler. In Nederland nog niet zo lang actief, maar in de UK een van de grootste spelers met al meerdere miljarden aan uitgeleend geld. Voor mijn gevoel houden zij bij projecten beter de vinger aan de pols als het mis dreigt te gaan en ze zijn wat communicatie betreft een voorloper op de rest. Wat betreft risico’s schaar ik dit platform onder het gemiddelde risico.

SamenInGeld (SIG) is de jongste speler waarin ik investeer. Een platform met een hoge leercurve. Mede daardoor zie ik een goede toekomst voor dit platform, hoewel er dus nog genoeg geleerd en ontwikkeld moet worden. Dit zie ik als een verhoogd risico. Echter zijn de projecten hier van een compleet andere aard. Het gaat hier namelijk om het financieren van steen met een hypothecaire zekerheid. Het risico’s van de projecten is dus naar mijn mening aanzienlijk lager. Als het platform de huidige leercurve dus aanhoud en verbeteringen blijft toepassen zie ik dit platform in de toekomst dus als een minder risicovol platform.

Zoals jullie dus lezen is mijn investeringsstrategie over de verschillende platformen ook al risico spreidend. De een met een wat hoger risico, de ander met een wat lager risico. En dit vind ik erg prettig.

En door!
Door naar een volgend platform gaat in de toekomst waarschijnlijk wel gebeuren. Daarin wil ik graag de verhouding in risico’s gelijk houden. Maar ik wil ook verder gaan kijken naar alleen maar crowdfunding. Maar hoe? Waar wil ik tijd in investeren en wat wil ik gaan uitbesteden. Mijn tijd is namelijk nog steeds gewoon schaars. En juist omdat crowdfunding op zich al redelijk veel tijd kost, ben ik bang dat ik niet in een andere investeringsmethode niet zoveel tijd kan steken. Een belangrijke reden dat ik ook in andere investeringsvormen wil investeren, is dat ik bij crowdfunding niet zomaar bij het geld kan. Dat is op dit moment een groot risico, dat ik beter af wil gaan dekken.

Beheerd beleggen
Mede door die tijdsfactor is het misschien verstandig om niet zelf te willen gaan beleggen, maar om het uit te besteden. Beheerd beleggen. Jij stort geld in een pot en daarmee gaan echte beleggers ermee aan de slag om voor jou een zo hoog mogelijk rendement te behalen. En daar betaal je voor… bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden. Je betaald 1% per jaar over je belegd vermogen met een minimum van €15 per jaar. Dat klinkt enorm veel… waarom zou je? Maar eigenlijk vind ik het persoonlijk wel meevallen. Vanaf een investering van €1500 zit je dus aan een fee van 1%. Daarbij is het niet zeker dat je winst behaald. Maar dat is het met crowdfunding ook niet. En die ene procent is net zoveel als bijvoorbeeld de fee bij Funding Circle. En daar moet ik dan zelf nog mijn expertise gebruiken om de juiste projecten eruit te pikken. Bij beheerd beleggen wordt alles voor mij gedaan voor die ene procent. En ook als ik zelf in aandelen ga handelen moet ik betalen voor de transacties die ik doe. Met daarbij het risico dat ik hele domme fouten maak. De kosten zullen denk ik dus ongeveer gelijk uitkomen, maar daarbij heb ik dus wel meteen expertise in huis die ik zelf niet heb.

Regeltjes
En waarom doe ik het dan nog niet? Als het allemaal zo simpel klinkt.
Allereerst omdat ik 100% zeker wil weten dat ik een goede keuze maak. NN is een van de goedkoopste waar ik beheerd kan beleggen. Maar als zij veel minder rendement halen, kan ik beter naar een wat duurdere gaan. Daar moet ik me nog op inlezen.
Ten tweede, en misschien wel de belangrijkste reden, werk ik voor een groot accountantskantoor. Daarbinnen heb je met financiële restricties te maken, zelfs als je zoals ik niets met jaarcijfers of iets te maken hebt. Er is een kleine mogelijkheid dat ik eraan kan komen, dus moet fraude voorkomen worden. Daar ben ik het volkomen mee eens en wil het dus volgens de regeltjes doen. Maar mag ik dan wel beheerd gaan beleggen. Ik ben nu afgelopen week daarmee begonnen mij hierop in te lezen, maar ik snap er nog niet zo heel veel van. Ik wist dat dit misschien wel het grootste issue is, dus moet ik er nu ook 100% zeker van zijn dat het mag en wat eventuele restricties zijn. En dus ga ik mij voorlopig daar eerst even in verdiepen en vervolgens bepalen welk risico ik wil lopen.

Wordt dus nog zeker vervolgt!

Hebben jullie ervaringen / tips voor de problemen waar ik tegenaanloop? Laat ze hieronder achter of stuur ze prive naar mij svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

4 gedachten over “Oriëntatie op verdere investeringsmogelijkheden”

  1. Op de lange termijn schijnt maar 10% van de actieve beleggers beter te presteren dan de groeicijfers van de markt. Als je vervolgens kosten in ogenschouw neemt kun je dus net zo goed in een fonds investeren dat die markt volgt. Daarmee is je spreiding groter en de kosten zijn lager.

    Wil je voor een combinatie gaan van grote spreiding en lage kosten dan kies je bijvoorbeeld voor een investering in de ETFs genaamd VTI en VXUS. Dit is een veelgebruikte combinatie. De een volgt 3600 US aandelen en kost je 0,05% per jaar, de ander volgt 6100 aandelen buiten de US en kost 0,11% per jaar. Bovendien vallen beide onder de kernselectie van broker DeGiro, waardoor je ze maandelijks 1x gratis mag aan of verkopen. De enige kosten die je hen betaalt zijn dan €2,50 per beurs per jaar. Omdat beide aan een andere beurs genoteerd zijn is dat dus €5 per jaar en bij een 50/50 verdeling in bovenstaande ETFs dus 0,08% kosten. En daar heb je een aandeel in 9700 aandelen over de hele wereld voor.

    Beantwoorden
  2. Ja, ik denk ook dat beleggen in indexfonds beter is dan in beheerde fonds. De prestatie is in de meeste gevallen beter, en de kosten lager.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.