Muntthee en de verkeerde lift

Afgelopen week was het zover. Ik heb al meerdere keren genoemd dat ik op bezoek zou gaan bij Funding Circle en het moment was eindelijk daar. Het is niet de eerste keer dat ik op bezoek ga bij een crowdfunding platform, dus ik wist ongeveer wat mij te wachten stond. De insteek bij zulke dingen is denk ik het belangrijkst. En mijn insteek was om mijn mening te delen en er wijzer van te worden. En dat is gelukt 🙂

Ik roep altijd: “ik heb een behoorlijke mening en die deel ik graag”. Dit probeer ik altijd met een bepaalde nuance te doen. Het is namelijk ook belangrijk dat de partij waar je een mening over hebt de kans krijgt om hier op in te gaan en zich te ontwikkelen. Dit was ook de aanleiding van mijn gesprek met Funding Circle. Ik had een mail gestuurd in reactie op de zomeractie die zij op dit moment hebben. Een actie die vooral is gericht op grotere investeerders, waar ik als kleine investeerder buiten viel. Na hier een goed telefoongesprek over gehad te hebben ben ik uitgenodigd voor een lunchafspraak. Kansen die ik graag met beide handen beetpak.

De verkeerde lift
Het bezoek begon al met het nemen van de verkeerde lift. Ik kwam op de verdieping waar ik moest zijn, maar ik zag het kantoor van Funding Circle niet. Het bleek dat het gebouw voor een deel uit twee torens bestaat. Gelukkig kon ik het met een beetje hulp alsnog wel goed vinden en heb ik het kantoor van Funding Circle gevonden. Een redelijk jong bedrijf met in totaal 700 medewerkers verdeeld over vier landen. De afdeling in Nederland groeit snel en neemt over de hele linie mensen aan. Trots vertelde de Nederlandse directeur dat er dit jaar voor het eerst in een half jaar tijd meer dan 1 miljard aan leningen is gerealiseerd. En wat mij betreft mag je daar ook behoorlijk trots op zijn en laat maar weer blijken dat crowdfunding nog steeds in de lift zit (en dit keer dan wel de goede lift).

Heeft u al kunnen kiezen?
Ik had het gesprek met een relatiemanager voor investeerders en iemand van “bijzonder beheer”. Het was een heel fijn gesprek. Dat bleek wel uit het feit hoe snel de tijd ging. Toen de serveerster voor de derde keer kwam vragen of we al een keuze hadden kunnen maken, hadden we nog steeds niet naar de kaart gekeken. Na de lunch was er nog genoeg gespreksstof over voor een mijn muntthee. Wat mij betreft dus goede indicaties over de kwaliteit van het gesprek!

Maar waar heb je het dan over?
Alles! Van mijn vakantie afgelopen week tot aan mijn doel om te stoppen voor mijn vijftigste en deze blog. Platform specifiek hebben we het heel veel gehad over wat er goed gaat en waar kansen liggen. Voorbeelden daarvan zijn dat ik het heel goed vind dat het dashboard bijvoorbeeld op de cent nauwkeurig klopt. Daar hebben andere platformen nog wel eens moeite mee. Een verbeterpunt daarbij is de snelheid waarmee het geüpdatet wordt. Nu in het gesprek heb ik ook direct de uitleg gekregen waarom het op deze manier gedaan wordt. Andere onderwerpen waren het toekennen en model achter de risicoclassificaties, visie, wanneer ik nou wel of niet in een project investeer en het beheer van achterstallige betalingen. En over die laatste wil ik graag nog even wat zeggen. Ik vind namelijk persoonlijk dat Funding Circle het op een positieve manier anders aanpakt dan de andere platformen. Of dit in ieder geval duidelijk op die manier communiceren. Mochten er betalingsproblemen zijn, wordt er eerst contact gezocht met de ondernemer. Aan de hand van dit gesprek komt er een vervolgtraject. Doelstelling: De ondernemer niet kopje onder laten gaan en uiteindelijk toch het geld van de investeerders terughalen. Een iets zachtere manier dan direct een incassobureau erop zetten, maar naar de ervaringen uit Engeland nog steeds erg succesvol. Ook de maandelijkse update hoe het met de desbetreffende ondernemer gaat zie ik daarbij als positief.

Wat schiet ik ermee op?
Het is altijd moeilijk om meetbaar aan te tonen dat ik met een gesprek als dit op ben geschoten. Er zijn sowieso een aantal vragen gesteld die mijn eigen gedachten triggerde om ergens eens over na te denken. Daarnaast denk ik dat ik zeker Funding Circle van de nodige input heb voorzien, waaruit hopelijk wat acties komen die voor mij als investeerder gunstig zijn. Al met al dus zeker een positief gesprek en wat mij betreft erg vruchtbaar, zelfs al kan ik dit niet meetbaar aantonen.

Wat nu?
Het gesprek was ten einde en zowel ik als de mensen van Funding Circle hebben er een goed gevoel aan over gehouden. Er zijn meerdere kantjes aantekeningen gemaakt en wat mij betreft zeker weer genoeg input voor de volgende brainstormsessie. En ook al wordt er slechts intern nagedacht over de besproken punten, is voor mij deze meeting al meer dan geslaagd. Hoe dat verder in de toekomst zich gaat vertalen in veranderingen zal gaan blijken. Dat laat ik ook lekker aan Funding Circle over. Ik ben in ieder geval al heel blij dat ze naar mijn feedback hebben geluisterd en ervoor open staan. Dat siert een bedrijf!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.