In plaats €67 wel €239 besparen

Besparen is altijd het mooiste wat er is. Het liefste met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk besparen zonder dat je er op achteruit gaat. En dat is mij gelukt!

Nieuwe energieleverancier
Elk jaar hoor ik het weer: Je kan het beste overstappen. Het is misschien niet goedkoper op basis van de energieprijs, maar die welkomstbonussen doen het hem. Wat mij echt over de streep haalde was een voormalig medewerker van een energiemaatschappij. Hij vertelde mij: “klanten die blijven krijgen inderdaad een ‘blijf bij ons bonus’. Het enige probleem is, is dat die betreffende energieprijzen behoorlijk hoger zijn, waardoor je helemaal niet zoveel korting krijgt.” Wat ik daarbij zelf ook nog eens lastig vond, is dat je de energieprijzen wel kan proberen te vergelijken, maar dat sommige leveringskosten weer anders zijn dan bij andere leveranciers etc etc. Ik werd er nogal moe van.

Verlenging
Ik kreeg, aan het einde van mijn jaarcontract, keurig een nieuw jaarcontract aangeboden. Beste meneer: wij verwachten dat u komend jaar X-kwh gaat verbruiken en x-m3 gas. Dat kost u komend jaar in totaal €1024. Dit is inclusief uw ‘blijf bij ons bonus’. Dat was voor mij wel iets waarmee ik echt kon vergelijken: Wat gaat het mij nou op jaarbasis kosten?

Langs de deur
Mijn initiële overstap was naar een concurrent die langs de deur kwam. De beste jongen vertelde mij over het aanbod wat er op dit moment was. Ik pakte daarbij mijn blaadje en kon keurig vertellen wat ik waarschijnlijk ging gebruiken. Na een berekening zou ik €1057 voor komend jaar kwijt zijn met exact hetzelfde verbruik. Dat is dus duurder, MAAR ik kreeg een welkomst bonus van €100 cashback. Dus mijn totale jaarkosten zouden €957 zijn. Een eenvoudige besparing van €67. Zonder dat ik er dus echt iets voor hoefde te doen. Ik ben toen, wat normaal compleet tegen mijn principe in is, ingegaan op dit aanbod. Ik had tenslotte nog twee weken bedenktijd en kon dus ook nog even rustig vergelijken en het nieuwe contract annuleren.

Verder kijken helpt!
Ik ben als eerste teruggegaan naar mijn huidige leverancier. Ik ben op zich prima tevreden, dus wilde hen ook een kans bieden. Helaas konden ze mij geen goedkoper aanbod doen. Ik ben vervolgens naar een vergelijkingssite gegaan om alsnog mijn berekening te doen. Ik  kwam uit op gaslicht.com. Ik heb ook op andere sites gekeken, maar die kwamen minder goed op mij over. Met wederom mijn verwachte verbruik voor komend jaar heb ik nogmaals een berekening gemaakt. En waarschijnlijk raad je het al: Het kon veel goedkoper! Met een jaarprijs van €965 was een andere concurrent al goedkoper dan de andere aanbiedingen. MAAR, hier kwam nog een cashback van €180 bovenop! Dus mijn netto jaarprijs wordt €785. Dat is een besparing van €239! Ik heb dan een jaarcontract, groene stroom en een prima tarief!

Helaas schuilt er wel een klein nadeel in deze overstap. Waar ik bij mijn oude leverancier nog een zeer gedetailleerd overzicht van mijn verbruik kon krijgen, kan dat bij de nieuwe leverancier voorlopig niet. Maarja, dat is mij die €20 per maand wel waard

Denk om de kleine lettertjes!
Altijd vervelend dat er altijd nog kleine lettertjes zijn. Let hier goed op als je zelf over gaat stappen! De voordelen die je behaald bij overstappen vallen namelijk al snel weg als je over een jaar niet nog eens overstapt. Ik heb dus nu in de agenda gezet wanneer ik weer moet gaan zoeken naar een nieuwe leverancier. Dat is zo’n 2 maanden voordat mijn contract afloopt. Dan kan ik nog even rustig zoeken naar een nieuwe leverancier.
Een tweede nadeel bij deze leverancier is dat die €180 cashback pas aan het einde van het contract wordt betaald. De voorwaarde daarbij is dat er geen betalingsachterstanden in het afgelopen jaar mochten zijn. Ik moet dus wel zorgen dat er voldoende geld op mijn rekening staat op het moment dat het geld afgeschreven wordt. Op zich voor mij geen probleem, maar wel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. Het zou tenslotte zonde zijn als ik daardoor die €180 misloop…
Als laatste is het belangrijk om steeds jaarcontracten af te sluiten. Er is namelijk een ‘boete’ als je eerder stopt met je contract (bijvoorbeeld bij een driejarig contract). Er zijn weliswaar energiemaatschappijen die die boete voor je willen betalen, maar dan is je voordeel/bonus gewoon minder hoog. Let er dus op dat je voor een éénjarig contract gaat!

Wie gaat mijn prik leveren?
Uiteindelijk ben ik bij EnergieFlex terechtgekomen. Ik had graag wat linkjes toegevoegd waarmee ik mijn onkosten kan dekken als jullie erop klikken, maar helaas werkt dat systeem niet snel genoeg. Dus hoop ik maar dat de advertenties naast deze blog wel snel genoeg doorhebben dat het over overstappen van energie leverancier gaat, zodat jullie daar gebruik van kunnen maken :). EnergieFlex heeft dus op dit moment een cashback van €180 wat het voor mij enorm aantrekkelijk maakt om daarnaartoe over te stappen. Om zelf een vergelijking te maken adviseer ik om met je (verwachte) jaarverbruik naar gaslicht.com te gaan.

Edit:
Bij deze alsnog een link om via energiecollectief je energie aan te vragen via energieflex. Wanneer je dit via deze link doet, ontvang ik een kleine vergoeding, waarmee ik de kosten van mijn blog kan dekken.

Volgend jaar weer!
Zoals ik al eerder aangaf: in mijn agenda staat er al een herinnering om weer naar een nieuwe leverancier te zoeken. De contracten wordt stilzwijgend verlengd en je haalt pas het echte voordeel als je jaarlijks overstapt. En met vergelijkingswebsites als gaslicht.com is dat zo ongelofelijk eenvoudig, dat ik het zeker aan zou raden… En ik ga het dan wederom hetzelfde aanpakken: heel simpel mijn jaarprijs berekenen en vergelijken. Het jaar erop ga ik tenslotte toch weer overstappen 🙂

4 gedachten over “In plaats €67 wel €239 besparen”

  • Er kwam gister toevallig weer een verkoper aan de deur. Die had z’n praatje snel klaar toen ik zei dat ik komende maand ga overstappen. Hij adviseerde mij dit jaarlijks te doen, want dat leverde volgens hem het meeste op. Daar ben ik het ondertussen ook wel mee eens.

   Beantwoorden
 1. EnergieFlex was/is een verhaal apart. Dit vanwege het faillissement van EnergieFlex in het najaar van 2018. Ook ik was daar klant.

  Is dit (risico op faillissement van de energieleverancier) dan reden om maar niet over te stappen? Nee, in mijn ogen is dat te kortzichtig. Maar… er zijn wel voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

  Nou kun je natuurlijk proberen om te voorkomen dat je klant wordt bij een bedrijf dat failliet gaat. Maar wellicht is dat nooit volledig haalbaar. Dus dan een paar tips om de nadelige gevolgen zo klein mogelijk te houden. We wilden immers besparen op energiekosten, niet het schip ingaan.

  De gevolgen van een faillissement voor een klant zijn vooral financieel van aard. De energielevering gaat wel gewoon door. Maar wanneer je nog geld denkt te ontvangen van een failliete partij, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit.

  Dus:

  1) Bij het afsluiten van een contract kun je beter kiezen voor een lager tarief zónder premie (achteraf), dan voor een partij met een iets hoger tarief met een aantrekkelijk klinkende premie achteraf. Immers: bij een faillissement ga je die premie nooit meer krijgen.

  2) Kies voor een wat lager voorschotbedrag. Dan moet je natuurlijk wel rekening houden met een naheffing bij de jaarafrekening. Maar betaal je een hoger voorschotbedrag en reken je op een teruggaaf bij de jaarafrekening, dan loop je ook die teruggaaf mis een faillissement.

  3) Om diezelfde reden kun je beter een contract afsluiten in het najaar dan in het voorjaar. Immers: via de voorschotten bouw je in de zomer een buffer op voor de hogere energiekosten in de donkere en koude wintermaanden. Stap je in het voorjaar over en gaat de leverancier (zoals bij EnergieFlex) in het najaar failliet, dan is je opgebouwde buffer dus verdwenen. Dit is ook precies de reden waarom EnergieFlex in het najaar failliet ging en niet in de zomer. EnergieFlex had ineens meer uitgaven (méér energie die ook nog eens duurder was geworden), terwijl de inkomsten niet stegen (de voorschotbedragen bleven immers gelijk).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.