Koningsdag wist-je-datjes

Zoals jullie ondertussen misschien wel weten is Koningsdag toch wel een van mijn favoriete dagen in het jaar. Naast dat je een dagje vrij hebt, is het een dag van gezellig rommelmarkt struinen, live muziek opzoeken of van het heerlijke aprilweer genieten (hoewel dat dit jaar toch wel erg nat schijnt te worden…)
Maargoed, Koningsdag dus. Vandaag een overzicht van alle verbazingwekkende feitjes die samengaan met deze dag. Wist jij ze allemaal?

De verjaardag van:

Maar natuurlijk is Koningsdag de dag dat onze koning Willem Alexander (voluit: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg) jarig is. Hij is de eerste mannelijke vorst in Nederland sinds 123 jaar! Voor dat hij koning werd, was het Koninginnedag op 30 april. Wist je dat dit trouwens helemaal niet de verjaardag is van toenmalig Koningin Beatrix? Die is op 31 januari jarig. Omdat het in januari niet zulk lekker weer is, heeft zij besloten de verjaardag van haar moeder aan te houden om Koninginnedag te vieren. Juliana was wel op 30 april jarig. Daarvoor was Koninginnedag op 31 augustus, de verjaardag van Koningin Wilhelmina

Koningsdag vieren we niet altijd op 27 april

Er is een uitzondering op de regel dat Koningsdag op 27 april valt. Namelijk wanneer 27 april op een zondag valt (de eerst volgende keer is in 2025). Dit vanwege de christelijke achtergrond van de Oranjes vieren we Koningsdag niet op zondag.

Koningsdag met hoofdletter!

Koningsdag is een officiele benaming van een feestdag. Daarom schrijf je die met een hoofdletter (ik heb het zelf ook even op moeten zoeken, dus toch wel leuk om bij de weetjes meteen te noemen). Zie hier de link naar de uitleg en andere feestdagen die je met hoofdletter moet schrijven.

Rijk worden op de vrijmarkt

Wist je dat degene die het rijkst worden morgen, toch wel de organisatoren zijn van al die feesten en festivals. Er gaat goud geld in om. Wil jij nou ook een slag slaan? Ga dan vooral eens op de vrijmarkt struinen. Je moet er wel een oog voor hebben, maar die ‘oude meuk’ kan zomaar dik geld opleveren. Eerste drukken van boeken, gouden munten of jaren ’80 speelgoed nieuw in de doos. Het brengt over het algemeen meer op dan dat jij ervoor betaald op de rommelmarkt.
En denk je: “dat gebeurd mij niet”. Genoeg spullen die je voorbij ziet komen bij “Tussen kunst en kitsch” komen van de rommelmarkt. Zeker het proberen waard.

Gewoon moeten werken op Koningsdag

Ondanks dat heel Nederland vrij is, moet er natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. Maar wist je dat dat helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Werk je bijvoorbeeld in een winkel, dan zijn vrijwel alle klanten net iets gezelliger (het is tenslotte voor het een vrije dag). Ook wordt het werken op Koningsdag vaak wat aantrekkelijker gemaakt door 50% of zelfs 100% extra toeslag te krijgen. Krijg jij ook extra toeslagen als je vandaag moet werken?

Koningsdag is een geweldig blogonderwerp

Wist je dat dit niet mijn eerste blog is over Koningsdag. Zo heb ik eerder een blog geschreven met allerlei tips om op de rommelmarkt je spullen te verkopen. Ook heb ik een blog geschreven hoe je goedkoop Koningsdag door kan komen, zonder dat je thuis gaat zitten. En ik ben natuurlijk niet de enige. Ook allerlei andere nieuwsmedia overladen je met leuke artikelen over Koningsdag.

Er gaat gigantisch veel geld om morgen

Misschien een open deur, maar morgen is echt zo’n dag dat geld blijft rollen. Zo verwachtte alle rommelmarkt verkopers vorig jaar een omzet te hebben van ruim 300 miljoen euro! Een gemiddelde verkoper verdiend met de spullen op zijn of haar kleedje zo’n €90. Ook in de aanloop naar Koningsdag wordt er al zo’n 100 miljoen omgezet voor alle oranje artikelen. Daarnaast worden er 600% meer tompouces verkocht dan op welke andere dag in het jaar dan ook. Kortom, Koningsdag is niet alleen maar heel leuk en gezellig. Het is ook nog eens big business!

Hopen op mooi weer

Het is vandaag toch wel echt te hopen dat Koningsdag niet letterlijk in het water gaat vallen. Dat zou toch jammer zijn van zo’n vrije dag. Mocht je toch geen inspiratie hebben om naar buiten te gaan door het slechte weer, nodig ik je vooral uit om jouw Koningsdagsweetjes hieronder te plaatsen. Zo worden we er allemaal een stukje slimmer van 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.