Kinderen wegwijs maken met geld

Het is de week van het geld! En ik vind het heel belangrijk om daat een blog over te schrijven! Het is tenslotte super belangrijk dat jouw kinderen om leren gaan met geld. Maar hoe?

Cash
Al eerder schreef ik een blog over de uitdaging om kinderen de waarde van geld te laten ervaren. En dat is al onwijs moeilijk. Zeker in de digitale wereld. Een pinpas door een apparaat halen heeft geen emotionele waarde meer. Een spaarpot vol op de toonbank moeten legen wel. Een groot verschil! Dat geeft ook bij een kind het idee hoe lang het nou ergens voor heeft moeten sparen. Cash is wat dat betreft een hele fijne methode. Maar gelukkig is er meer!

Ieder op z’n eigen niveau
Wat misschien wel het moeilijkst is, is om een kind de uitleg te geven op zijn of haar niveau. Een kleuter leg je uit wat een euro is, dat de bank jouw centjes bewaard en dat pinnen ook betalen is. Een tiener uit groep 8 kan je al de beginselen van verzekeren uitleggen, hoe je geld verdient en wat rente is. Hele andere niveau’s die je ook heel anders moet benaderen.

Gelukkig is er het internet
Waar vroeger een boekhouder zijn kinderen heel anders zou opvoeden als een stratenmaker, is er tegenwoordig gelukkig heel veel hulp. En wel in de vorm van het internet. Er zijn genoeg middelen en materiaal om kinderen wegwijs te brengen met geldzaken. Dat kan zowel spelenderwijs als door informatieve filmpjes.

De week van het geld
Zoals al eerder genoemd is het deze week de week van het geld. Een week waarin er speciaal aandacht is rondom geldthema’s. Betalen, sparen, verzekeren, verdienen, lenen en ga zo maar verder. En dat speciaal voor kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. En gelukkig: Wat proberen ze het leuk te maken voor die kids. Dat ik het nou leuk vind om te leren hoe ik een faillissementsverslag lees, betekend niet dat iedereen dit moet kunnen. Maar het is wel heel belangrijk dat kinderen al heel jong om leren gaan met geld. En dat kan bijvoorbeeld met het voorleesverhaal van Meneer Beer voor groep 3 en 4. Maar je kan ook een eigen spaarpot knutselen. Zelfs leuk voor de wat oudere kinderen. Met de hele klas kan je ook een aflevering van het klokhuis kijken en zelfs sprekers zijn deze week uit te nodigen om te vertellen over geld.

Moeite met financieen?
Het kan zijn dat je zelf het al moeilijk vind om je geldzaken onder controle te krijgen. Of je zit in de bijstand en weet niet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn ook daar pakketten voor. Zo is er een workshop voor ouders met een bijstandsuitkering. Maar ook handige tips hoe je je kind kan motiveren om te sparen. Dat en nog VEEL meer!

Het mooiste:
Dat het allemaal gratis is. Goed opgezette lespakketten voor zowel in het onderwijs (van groep 1 tot en met het MBO) als thuis. Je hoeft zeker niet zelf het wiel uit te vinden. Het is leuk voor de kinderen en bevat dus ook genoeg informatie voor ouders. Want het is soms ook gewoon heel moeilijk om jouw kind op de juiste manier te benaderen.

Meer info:
Kijk vooral op www.weekvanhetgeld.nl. Daar vind je alle beschikbare informatie over deze speciale themaweek. Voor zowel jezelf als voor je kids. Help jou kinderen dus vooral door ze voor te bereiden op de toekomst. Spelenderwijs kennis leren maken met geld is net als het halen van je rijbewijs. Daar heb je je hele leven wat aan!

5 gedachten over “Kinderen wegwijs maken met geld”

  1. De Week van het Geld is een mooi initiatief.
    “Jong geleerd is oud gedaan” gaat ook voor sparen op.

    Trouwens, als je als ouder (ook de rest van het jaar) verstandig met je geld omgaat, geef je je kind een goed voorbeeld mee. Daar kunnen ze later veel plezier van hebben.

    Beantwoorden
    • Dat heb ik ook altijd gedacht Babette. Onze zoon en dochter hebben vanaf dat ze klein zijn zakgeld gekregen, een spaarpot, en hen de klappen van de zweep geleerd. Voor onze dochter is dat tot nu toe erg goed gegaan, maar onze zoon werd 18 en alle potjes waren binnen enkele maanden leeg. Wij hebben de geldzaken weer teruggenomen op zijn vraag hierover. En beginnen weer helemaal opnieuw. Helaas is het dus niet zo dat jong geleerd oud gedaan is.

      Beantwoorden
      • Jammer dat het zo is gelopen. Aan de andere kant heeft hij dus ook ingezien dat hij jullie hulp nog nodig heeft en zal het (hopelijk) de volgende keer anders aanpakken. Wellicht een dure leerschool, maar gelukkig kan dat op je 18e nog. Wellicht goed om zijn financiën niet volledig op je te nemen, maar het samen te doen. Uitleggen voor welk doel een spaarpot is en met welk geld hij wel iets leuks kan gaan doen. Waar jullie dochter de leeftijden 5 en 18 aanhoudt voor jong geleerd, oud gedaan, is bij jullie zoon wellicht 18 en 30 van toepassing 🙂

  2. Jammer dat het bij jullie zoon niet heeft geholpen. De ontwikkeling van de hersenen loopt op die leeftijd nog door. Dus wie weet draait het nog bij. Anders hebben jullie er in elk geval alles aan gedaan.

    Jong geleerd, oud gedaan zal ook wel geen Wet van Meden en Perzen zijn, om maar eens een ander gezegde te gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.