Jezelf anders behandelen dan de rest

Arrogant. Echt anders kan ik het niet noemen. Om de wereld een klein beetje eerlijker te maken, zijn er spelregels gemaakt en is het wel zo leuk als iedereen gelijk behandeld wordt. Nu is zo ongeveer de perfecte wereld, maar ik kan er dan wel slecht tegen als een bedrijf zichzelf voortrekt tegenover andere bedrijven. Dat siert niet en doet een goede naam geen eer aan.

ABN Amro
Ze krijgen het in mijn blog ook wel redelijk te verduren. ABN, mijn huisbank, maakt het af en toe wel bont. Gelukkig zit na twee keer bellen mijn adres nu eigenlijk goed in het systeem. Maar wat ze nu weer deden. Jezelf voortrekken. Niet iets wat ik heel erg waardeer…

Betalen via automatische incasso
Ik betaal vrijwel alles automatisch. Dat is lekker makkelijk, vaak goedkoper en ik vergeet de rekeningen niet. Vaak zo aan het einde van de maand gebeurd het dat mijn rekening bijna leeg is. Niet omdat ik al mijn geld verbras, maar omdat er net een paar betaalverzoeken voor crowdfunding eerder binnen kwamen, uitbetalingen vertraagd waren of dat ik weer wat voor moest schieten. Op zich geen groot probleem, maar je moet het dan wel een beetje plannen.
En dat plannen kan heel makkelijk: een automatische incasso wordt namelijk vooraf aangekondigd en ik weet dus wat er morgen afgeschreven gaat worden. Ik zorg dat er genoeg geld op de rekening staat en op die manier kan ik altijd alles keurig betalen. Verder kan ik niet rood staan. Ik vind het namelijk een dure oplossing, terwijl er ook geld op m’n spaarrekening staat. Als het echt moet, kan ik dat tijdelijk aanspreken. En op deze manier kom ik altijd de maand wel weer door. wat heen en weer geschuif met geld van mijn spaarrekening en terug. En mocht het nou een keer net niet goed gaan, dan blijft de automatische incasso als “in behandeling” staan. Zodra er weer genoeg geld op de rekening staat (vaak de volgende dag al) wordt het alsnog afgeschreven.

Jezelf voortrekken
Maar dan de ABN. Ik moet maandelijks een bedrag betalen voor mijn rekening. Dat vind ik prima en wil ik ook graag doen, want ik heb het gewoon nodig. Afgelopen maand zat ik echter wel heel krap aan het einde van de maand. Het salaris werd een dag later dan normaal gestort en er stond nog €2,68 op de rekening. Er stond echter niets in de lijst met automatische incasso’s, dus dat was verder prima. Gewoon even wachten tot het salaris er weer opstond. Maar, toen ik ’s avonds weer keek, stond er €-0,47 als tegoed. Het blijkt dus dat de ABN het afschrijven van de rekeningkosten niet van te voren aangeeft EN lak heeft aan het feit dat ik niet rood kan staan. Als dit bedrag door een ander bedrijf geïncasseerd had moeten worden, hadden ze dikke pech en was de incasso in de “in behandeling” lijst gekomen. Maar nee hoor, gewoon afschrijven, dan maar in de min. Dit noem ik nog eens een goed voorbeeld van jezelf anders behandelen dan de rest.

ECHT NIET!
Ik ga mijn rekening dus ook even in de gaten houden. Als er straks rente betaald moet worden omdat ik een negatief saldo heb gehad, is mijn reactie “ECHT NIET!”. Als ze gewoon hun normale procedure hadden aangehouden zoals bij alle andere betalingen, was het geld alsnog de volgende dag gewoon beschikbaar. Dikke pech dat zij daar dan geen geduld voor hadden.

8 gedachten over “Jezelf anders behandelen dan de rest”

 1. Afgezien dat je helemaal gelijk hebt, je zat ook wel heel erg krap met je buffer op de betalingsrekening. Dit zou ik niet aandurven, maar nu gaan er bij ons ook flinke en vele (tussen 60-100+ per maand) bedragen heen en weer ivm het vastgoed (denk gemeentelijke belastingen, maandelijkse/jaarlijkse verzekeringen, rekeningen voor onderhoud, etc.) en inkomsten van crowdfunding. Daarom houden we een iets was grotere buffer aan van rond de €1000-1500 op de betaalrekening. Plannen is namelijk (bijna) niet meer te doen.

  Beantwoorden
  • Bij mij is de buffer inderdaad vaak ook ietsje groter dan afgelopen maand, maar nu waren zowel mijn spaarrekening als mijn eerste buffer (de spaarrekening bij ABN) helemaal leeg. Nu heb ik nog een tweede buffer bij een andere bank, maar dat is mijn echte spaarrekening waar ik liever niet aan wil komen en wat een dag duurt voordat ik het heb. En aangezien ik toch de volgende dag geld verwachte, dacht ik dat ik het wel een dagje zou redden. Bij mij komt er daarbij ook zeer onregelmatig geld binnen van de crowdfunding, dus dat neem ik in de planning ook niet mee.

   Beantwoorden
   • Wij hebben nu zowel de betalingsrekening als de beleggingsrekening bij dezelfde bank. Ook niet altijd ideaal (lees relatief duur door de transactie kosten), maar wel makkelijk met schuiven van centen 🙂

 2. Bij mij is het nog vreemder: ik kan officieel ook niet rood staan. Maar als er dan toch iets mis gaat, waardoor er meer wordt afgeschreven dan er op staat, dan gebeurt het wel gewoon. Dan krijg ik een melding dat als ik de rekening niet binnen een paar dagen aan zuiver, het geld weer terug wordt gestort. Maar… in die paar dagen sta ik wel mooi rood en wordt er gewoon rente over geheven. Dat vind ik zo vervelend. Het gebeurt niet vaak, maar heel soms gaat er wel eens wat mis op cashflow-gebied. Ik dacht altijd: 0 is 0. Maar dat werkt blijkbaar toch niet zo.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.