Ik val wel mee

Af en doe denk ik: stiekem ben ik best wel extreem. Ik ben dagelijks met mijn blog over geld bezig, controleer dagelijks op nieuwe crowdfundingprojecten, vul mijn boodschappenlijstje het liefste met aanbiedingen en koop maar zelden iets wat ik eigenlijk niet echt nodig heb. Eigenlijk ben ik dus altijd met geld en financiën bezig. Maar het kan nog veel erger…

Netflix
Ik ben groot fan van Netflix! Met grote regelmaat zit ik een serie te kijken of lekker onderuit bij een goeie film. Maar, voor iedereen die wat series en films betreft Netflix al heeft uitgespeeld (of toe is aan wat anders), kijk eens naar de beschikbare documentaires. Er zijn er behoorlijk wat in allerlei genres. En dus ook, je raadt het of niet, in het financiële genre. Leven van een euro per dag, minimalisme en ga zo nog maar even verder. De documentaire die ik gezien heb heet “The Ultimate Guide To Penny Pinching“.  Nooit gedacht dat ik echt nog eens een documentaire ging kijken op Netflix..

Typisch
Ik moet zeggen, het is wel een standaard docu hoor. Lekker Brits, er worden een aantal stelletjes gevolgd en het switched lekker op en neer. Omdat ik het toch wel leuk vond om te kijken, hierbij 10 redenen om je toch over te halen om deze docu eens te bekijken.

1: In 45 minuten weet je zeker dat jij wel meevalt
2: Schaam je je ervoor dat je extreem kort douched om water en energie te besparen? Het kan altijd erger.
3: Het is altijd leuk om te zien hoe anderen het doen. Hoe staan ze in het leven, hoe besparen zij en wat vinden anderen van hen.
4: Ben je binnenkort van plan te gaan trouwen…? Er is ook een budgetbruidspaar! Zij trouwen voor slechts 7% van de kosten wat een gemiddelde bruiloft kost. En geloof het of niet: Het zag er nog best geinig uit!
5: Bang om in de winkel een kortingscoupon te gebruiken? Kom van je angsten af. Deze serie bevat een fanatiekeling die voor 60 pond boodschappen doet en welgeteld 6 pond afrekent (ik zei toch, jij valt wel mee…?)
6: Ben jij een echte budget freak en je partner niet (of andersom), die situatie komt ook aan bod!
7: Zit jij af en toe een avondje het internet af te struinen voor leuke aanbiedingen? Dat valt alles mee. Je kan het namelijk ook ELKE avond doen.
8: Vind jij vlees ook zo duur? Koop je het in de eet snel-op-prijs of skip je af en toe het vlees vanwege de kosten? Zo gek is dat nog helemaal niet. Er wordt een man in de serie gevolgd die niks uitgeeft aan vlees, maar toch elke dag vlees eet. In de documentaire voorziet hij zelfs 9 personen van vlees tijdens de barbecue.
9: Voel jij je net zoals mij weleens schuldig om over een product te klagen? Niet doen. In de docu wordt er nog voor het te proeven van een product al geklaagd om het geld terug te ontvangen..
10: Fan van de hamsterweken en schaam je je dat je twee of drie extra verpakkingen meeneemt? Nogmaals: niet doen.

Echt waar, zoals in al die documentaires worden de echte fanatiekelingen gevolgd en blijk jij reuze mee te vallen. Moreel van het verhaal: Afwezig. Er is geen conclusie. Gewoon lekker een 45 minuten genieten hoe gek anderen zijn.

Maar toch
Toch vond ik er twee mooie punten inzitten die ik waardeer en waar ik het volledig mee eens ben.

1: Kinderen hebben totaal geen besef van geld of hoeveel je aan iets uitgeeft. Zij zien niet of jij een stuk speelgoed van €2 of €25 koopt. Een middagje naar het park met een speeltuin vinden ze net zo leuk als een middagje naar een indoorhal met klimrekken en entreegeld. Die kinderen voelen zich echt niet tekort gedaan als je plezier hebt in die speeltuin. Het is veel belangrijker dat je tijd met ze spendeert

2: Sommigen noemen het gierig als je aanbiedingen langsgaat om de goedkoopste aanbieding te kunnen kopen. Eén man verteld daarover: ik noem mezelf niet gierig. Ik zie mijzelf meer als een manager van het geld. Ik heb hard voor mijn geld moeten werken. Waarom zou ik het dan verspillen door een product duurder te kopen dan daadwerkelijk nodig. Dat vind ik echt zonde van het harde werk wat ik ervoor heb moeten doen.

Tja… Is dat dan extreem zuinig / gierig leven, of is het gewoon het maximale uit je geld en het leven halen?

Welke documentaire(s) vind jij dat ik nog meer moet zien? 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.