Hoe overleef ik de decembermaand?

Morgen is het zover: december! Traditioneel gezien een van de gezelligste maanden van het jaar. Over een paar dagen is het al Sinterklaas en nog maar een paar weken voordat we Kerst kunnen vieren. Ik vind het heerlijk. Maar voor velen komen er ook de nodige zorgen bij. Hoe voldoe ik aan alle verwachtingen. Ik moet nog cadeautjes kopen. Allerlei zorgen die het een minder leuke maand maken. Maar hoe bereid ik mij nou voor op de decembermaand, hoe kom ik hem door en hoe ga ik 2019 in? Hoe overleef IK de decembermaand?

Op naar december

December staat natuurlijk in het teken van verschillende feestdagen. Feestdagen waar traditioneel gezien de nodige cadeautjes bij komen kijken. De vraag is echter: wanneer koop jij die cadeautjes. Ben jij eind november nog naarstig op zoek naar pakjes voor de goedheiligman? Of bedenk je je half december dat het over een week al Kerst is? Dan ben je te laat! Wat ik doe: ik kijk altijd om mij heen. Zie ik iets leuks voor mijn vriendin of familie, dan neem ik het alvast mee. Dat scheelt vaak al de helft aan moeite en de kosten worden over het jaar verspreid. Wel zo prettig. Daarbij kan je het natuurlijk ook zo gek maken als je zelf wilt. Je kan klaar zijn voor een tientje, maar ook honderden euro’s. Spreek in ieder geval met elkaar een richtlijn af. Dat voorkomt scheve gezichten.

Helaas was ik niet helemaal op tijd…

Natuurlijk moet ik dan, naast het goed bezig zijn, de fouten toegeven. En dit jaar is er ook zo’n fout ingeslopen. Wij hebben namelijk ook bij AliExpress pakjes besteld. Begin november, dus dat zou wel op tijd moeten zijn. Maarja, 5 december nadert en we hebben nog niets binnen. Het is dus maar even hopen dat het pakje er op tijd is! Volgend jaar alvast in oktober gaan bestellen 🙂
Ben je nou ook te laat, net zoals als ik? Dan kan je natuurlijk altijd nog last minute online shoppen. Bijvoorbeeld Bol.com heeft nog voldoende Sint-voordeel Hele grote kans dat je dat op tijd binnen hebt 🙂

De decembermaand zelf

En dan komt december zelf aan de beurt. Naast alle pakjes die je in de voorbereiding al hebt gekocht, komen alle etentjes en extra’s voorbij. Maar laten we even wel wezen: wij hebben meer dan teveel! Een beetje minder kan ook prima. Natuurlijk kunnen we voor onszelf een 7-gangen diner maken, maar worden we daar gelukkiger van? Ik ga altijd voor de sfeer en gezelligheid. Natuurlijk hoort daar een hapje bij, maar dat hapje mag van mij ook best een boterham kaas zijn. Samen zijn met degene waar je om geeft. Een 7-gangen diner is daar (wat mij betreft) niet perse voor nodig 😉

De inkopen

Wil je nou toch iets meer dan een boterham kaas op tafel zetten? Let dan vooral even op de aanbiedingen. Supermarkten weten dat iedereen uit zijn of haar culinaire schulp kruipt en spelen daar op in. Daardoor zijn er voldoende dingen in de aanbieding. Ook kan je gebruik maken van de ‘eet-snel-op-prijzen’. Vlees dat tegen de datum aanzit kan je prima invriezen en met Kerst opeten. Ik ben zelf al enorme fan van die 35% korting stickers 🙂

Geen zin in vrienden of familie?

Dat kan ik mij ook best voorstellen. Het leven is al druk genoeg. Dan heb je eindelijk eens een dag vrij, heb je allemaal (familie)verplichtingen. In die gedachte heb ik wel eens mijn tweede kerstdag ingevuld. Een heerlijke bank, een goed boek en een zak chips. Prima ingrediënten om de tweede kerstdag ontspannen door te komen.

Op naar 2019

En jawel hoor, 2019 treedt ook binnenkort weer aan. Ik heb verschillende plannen klaarliggen om in 2019 uit te gaan voeren. Één van die plannen is, net zoals vorig jaar, niet teveel belasting te betalen. Want waarom zou je? Denk bijvoorbeeld aan de vermogensbelasting. Op het moment dan jij op 1 januari 2019 meer dan €30.360 bezit, moet je over het meerbedrag belasting betalen. Tot ongeveer €100.000 is dat 0,58%. Dat lijkt niet veel. Voor elke €1.000 is dat zo’n €5,80. Maar daar kan ik wel slim gebruik van maken. Zo betaal ik mijn zorgverzekering per jaar. Dat komt neer op zo’n €1.600 (inclusief aanvullende verzekering).Doordat ik per jaar betaal, krijg ik 1% korting. Dat scheelt mij al €16. Betaal ik echter voor 1 januari, dan is mijn vermogen ook nog eens €1600 lager. Daar hoef ik dan ook geen belasting over te betalen, waardoor dit mij ook nog eens  €9,28 scheelt. Ik bespaar dus €25 door het bedrag op tijd en in één keer te betalen.

Voor alle grote rekeningen

Ik probeer op deze manier voor alle grote jaarpremies een betaling te doen voor 31 december. Natuurlijk is het een kwestie van euro’s. Maar elke euro die ik niet onnodig uitgeef, kan ik weer ergens anders aan besteden of investeren. Ik krijg precies dezelfde diensten geleverd en het kost mij niets extra. Zo ga ik in ieder geval financieel voorbereid 2019 in.

Hoe kom jij december door?

1 gedachte over “Hoe overleef ik de decembermaand?”

  1. Ieder jaar neem ik me weer voor om op tijd te beginnen met het inslaan van de cadeautjes. En ieder jaar levert het weer stress op doordat ik tóch te laat begin.
    Eten idem dito. Ik heb helemaal niks met bourgondische maaltijden en urenlang tafelen. Doe mij maar een snelle hap en een leuk gezelschapsspel. Daar denkt de familie toch net iets anders over en dus sta ik ook ieder jaar weer te stressen in de keuken om een deel van het diner op me te nemen.
    En toch… toch heeft het iets, zo’n maand.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.