Het grote neven en nichten etentje

Ik kom uit een grote familie. Van enkel al mijn moeders kant ben ik één van de zesentwintig kleinkinderen. Een gezellig en groot gezelschap en zo konden wij op een gegeven moment precies het volledige alfabet doen op de verjaardag van oma. Oma is helaas al overleden, maar de familie en verbondenheid is er nog steeds. En nu we allemaal wat ouder zijn (de jongste is 17, de oudste is de 40 al voorbij), is er een paar jaar geleden het neven en nichten etentje in het leven geroepen. Een jaarlijks terugkomend fenomeen.

Het mooiste van het hele neven en nichten etentje, is het aantal mensen die er komen en wie er komen. Neven en nichten spreek je al niet heel vaak, dus het is altijd weer gezellig om eens goed bij te kletsen. Daarnaast vonden ooms en tantes het zo jammer dat ze niet tot de doelgroep behoorden, dat ze uiteindelijk ook uitgenodigd zijn. Een neven en nichten etentje met ooms, tantes en aanhang. Zelfs als nog niet eens de helft komt zijn we met ruim 30 man. Gister avond was dan het jaarlijkse etentje. Veel en lekker eten, gezelligheid en op naar volgend jaar.

Maar waarom blog ik hier nou over?
De grootste vraag: wat is nu de link naar financiën, geld of uitgaven. Eigenlijk is dat heel simpel: uit eten gaan kost geld!
Ik weet zeker dat het ook bij jullie voorkomt. Af en toe ga je eens uit eten. Met je partner, het hele gezin, vrienden of familie. En hoe gezellig de avond ook is, aan het einde van de avond is het altijd weer afwachten hoe hoog de rekening is. Wat ga je doen en hoe zorg je dat de rekening aan het einde niet enorm hoog is?

Kies een geschikt restaurant
De allereerste keuze is natuurlijk het restaurant. Wat is geschikt? Zeker als je wat meer op het budget wil letten, is het misschien wel goed om naar een wat goedkoper restaurant te zoeken. En goedkoop hoeft niet meteen een mindere beleving te zijn! Ik ben in Amsterdam in een Argentijns steakhouse geweest. Compleet menu (steak, frietjes en salade) voor €15. Daarbij werd de steak geserveerd op een mini barbecue op houtskool. Heel gaaf om te zien en een echte beleving. Kortom, een heel geschikt restaurant en zeker niet duur!

Let op wat je erbij besteld
Het klinkt zo eenvoudig, maar alles wat je erbij besteld, kost extra. Een extra sausje, portie frites, salade of noem maar op, zie je aan het einde staan op de kassabon. Dat zijn dan ook de dingen waar (veel) geld aan wordt verdiend en wat uit eten duur maakt. Ook bijvoorbeeld de drankjes drijven de eindprijs op. De gemiddelde kostprijs voor een biertje ligt al snel €0,50 hoger dan in een normaal café.

Neem alleen het hoofdgerecht
Het is echt niet raar om alleen een hoofdgerecht te nemen. Ik zit voor mijn werk regelmatig in het buitenland. Daar wordt ook het eten voor mij betaald, maar zelfs dan sla ik voor- en nagerecht over. Het is namelijk gewoon teveel. Ik slib dicht en mijn broeken passen na een tijdje dan niet meer. Hetzelfde geldt als ik in Nederland ben. Niet eens vanuit financieel oogpunt, maar ook voor mijn persoonlijke gezondheid neem ik hooguit het hoofdgerecht.
Toch nog trek in een toetje? Zoek verderop de lokale ijskraam op. Toetjes in restaurants zijn vaak €5 tot €8. Dat terwijl een ijsje om de hoek voor minder dan de helft kan. Vervolgens (en zeker in de zomer) maak je met het ijsje een fijne wandeling door de stad. Heel romantisch EN goedkoper. Daar gaat het bespaarhart toch ook sneller van kloppen. In de winter kan je ook gezellig in een ander cafeetje een mok warme chocomelk halen met slagroom of haal je nog ergens een warme wafel.

Spreek van tevoren een prijs af
Ons etentje dit jaar was fijn geregeld. Er was met de ondernemer een vaste prijs per persoon inclusief drank afgesproken. Dit houdt het leuk en eerlijk voor iedereen. Ook voor de eigenaar van het restaurant was van tevoren dus al duidelijk wat hij die avond zou verdienen. Natuurlijk kan ook jij dat doen. Er zijn genoeg Indische restaurants met een all you can eat inclusive principe. Een andere (erg lekkere) optie is tapas. Vele restaurants bieden 2 uur lang tapas aan voor een bepaald bedrag. Zeker niet onaardig.

Maak gebruik van acties
De AH heeft regelmatig een tweede 3-gangen menu gratis actie. Ook de Shell en andere ketens doen dit. Maak daar gebruik van! Dat maakt uit eten een stuk aantrekkelijker.

Met een grote groep
De grootste uitdaging met familie etentjes zit hem nog in de grootte van de groep. Maar zelfs dat is allemaal te regelen. Zo zijn we een keer gaan bowlen en hebben daarna daar gegeten. Ook bij restaurants waar onbeperkt gegeten kan worden is het erg fijn om met een grote groep te eten. Ze zijn namelijk gewend aan grote groepen, dus duurt het ook niet te lang voor iedereen z’n eten heeft. Ook hebben we wel eens met de hele groep een workshop pasta maken gevolgd en deze vervolgens opgegeten. De typische groepsarrangementen dus. Een andere (laatste) optie is natuurlijk een eigenaar aanspreken en vragen wat de mogelijkheden zijn. Voor onze familie is het restaurant dicht gegooid en was er alle ruimte. Er stonden gerechten op tafel die normaal niet op de kaart staan, dus voor zowel ons als voor de eigenaar heel leuk en goed geregeld dus.

Uit eten kan voor alle prijzen
Zoals je ziet: Uit eten hoeft geen rib uit je lijf te kosten. Iets verder kijken en rekening houden met de kosten maakt het echt heel leuk om af en toe uit eten te gaan. Af en toe… Want als je elke week uit eten gaat is het niet speciaal meer en wordt het gewoon. Het moet natuurlijk wel speciaal blijven. Het is tenslotte een extraatje die je echt moet kunnen blijven waarderen.

3 gedachten over “Het grote neven en nichten etentje”

 1. Goed stuk weer! Veel mensen verkijken zich op wat eten buiten de deur kost. Zeker als dit vaste prik is en wekelijks of vaker terugkomt.

  Ik hou wel van een hapje in een restaurant, en je moet ook kunnen leven, maar als je probeert je financiën op orde te krijgen is dit een belangrijke kostenpost die flink kleiner kan bij veel mensen.

  Beantwoorden
 2. Zo’n foto. Die hebben we in onze familie ook. 34 kleinkinderen. Gelukt. Wij hebben er meer! Grote gezinnen zijn hecht,
  Maar toch is het bij ons minder hecht geworden de laatste jaren. De gezinnen van de kleinkinderen zijn zelfstandige eenheden. De ouderen gaan krakkemikkig worden. Het delen van echte informatie is beperkt.

  Beantwoorden
  • Dat herken ik ook wel hoor. Maar toch ben ik dan heel blij met etentjes zoals deze. Op die manier spreek je elkaar in ieder geval nog eens. Zeker nadat oma is overleden, zijn er geen vaste dagen dat we proberen met de hele familie samen te komen. Dan is het etentje in november en de familiereünie in mei toch zeker erg welkom.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.