Hij Komt! Hij komt!

Over precies een week is het zover. De periode waar kinderen extra hun best doen extra lief en vooral ‘braaf’ te zijn. De periode waar kinderharten sneller gaan kloppen. Voor velen de meest spannende en leukste periode van het jaar. Maar, voor anderen is het alleen maar stress. Speelgoedwinkels draaien overuren, webwinkels hopen dat hun stresstest inderdaad voldoende was en de hele commercie rondom die ene man draait OVERUREN! Jawel, over precies 7 nachtjes slapen komt Sinterklaas weer in het land!

Het wonder
Waar de commercie alleen maar dollartekens ziet, zie ik vooral het wonder. De koude decemberdagen komen eraan, het wordt donker en guur en iedereen zit het liefst dicht bij de verwarming. Maar ondertussen veranderen alle kinderen in zenuwachtige donderstenen. Ze hebben nog steeds het kindse kattenkwaad in hun mars, maar zijn ondertussen heel bang dat de alwetende goedheiligman het weet. Het wonder dat hun schoenen weer gevuld zijn na een nachtje slapen en dat Sinterklaas precies weer weet wat ze het liefst zouden willen. Het geloof van die kinderen in al dat wonderlijke vind ik fascinerend en erg leuk. Iets wat we in stand moeten houden.

Duur
Sinterklaas en heel december is een dure periode. Vooral voor mensen met (klein)kinderen. Hoe hou je die donderstenen nou tevreden, doe je ze niet tekort, verras je ze en hou je het ook nog eens leuk voor de portemonnee.
Heel simpel: denk niet in euro’s, maar denk in beleving.

Die beleving
Ik weet het nog heel goed. Samen zingen voor de schoen. Elke zaterdag avond mocht dat. Daar keek je naar uit. Zondag was je extra vroeg wakker om te kijken wat erin zat. Wat strooigoed en soms een klein pakje. Lees dit goed! SOMS EEN KLEIN PAKJE. Een nieuwe telefoon is zeker geen schoencadeautje. Eerder een adventskalender met elke dag een chocolaatje. Of een chocoladeletter. Een pakje stiften, stickers of iets anders kleins. Ik was er de hele zondag blij mee en keek de zaterdag erna alweer uit wat er de volgende ochtend in mijn schoen zat. Het ging om de beleving!

Nog meer beleving!
Zijn je kinderen nog wat kleiner? Zet dan gewoon YoutTube, Spotify of een cd’tje aan met Sinterklaas liedjes (als ze aan het kleuren zijn ofzo). Er zijn er tegenwoordig vele liedjes die wat leuker zijn dan de te brave kinderkoortjes. Ik was vroeger best fan van de CD van Jochem van Gelder met Wild Geraas.

Een andere opties zijn filmpjes en DVD’s. Wie is er nou niet groot gebracht met de Belgische Dag Sinterklaas. Ik ben dan weer meer van de generatie van de Club van Sinterklaas

Zomaar wat voorbeelden die de beleving van het hele Sinterklaasfeest veranderen. Het gaat veel minder om alle cadeautjes, maar om het wonder dat Sinterklaas heet en de leuke sfeer die daar omheen hangt.

Denk klein
Naast dat het om de beleving gaat, kan je ook klein denken. Niet als in pakjes, maar als in euro’s. Kijk niet teveel naar al die Euro-tekens in de ogen van ondernemers. Al ruim een maand zie je de reclame’s steeds langer worden. Er worden meer poppen en TE GEKKE actie figuren aangeboden. Zij willen dat jouw kind dat wil.
Waar het om gaat, is dat er wat uit te pakken is. Mijn advies: plan! Ik heb ondertussen al een la met wat kleine cadeautjes klaarliggen. Het hele jaar kom je wel dingen tegen voor een leuk prijsje die perfect dienst doen als Sinterklaas cadeautje. Ook kan het goed zijn om eens langs een bazar of kringloopwinkel te gaan. Te gekke spullen die vaak veel minder kosten. Kinderen zien het verschil toch niet. Plus: als het speelgoed al iets ouder is, is de kans klein dat vriendjes of vriendinnetjes het ook hebben. Kunnen ze er nog eens de blits mee maken ook.

Maak er wat van!
Ik kan mij Sinterklaas niet anders heugen als een super leuke periode. Laat je kinderen vooral in het wonder geloven en maak de beleving waar. Laat ze een grote brief van de beste man met hele sierlijke letters vinden. Ga op een zaterdag naar het centrum, want er is grote kans dat je daar Sinterklaas himself tegenkomt. Zulke dingen kosten vrijwel niets, maar maken er toch een geweldig Sinterklaasfeest van!

Hier wat (gratis) materiaal om er alvast in te komen:

 

 

2 gedachten over “Hij Komt! Hij komt!”

 1. Wij hebben op dit moment eigenlijk niet zo veel met het hele sinterklaasgebeuren te maken. Als wij ooit kinderen krijgen denk ik dat wij het inderdaad ook proberen klein te houden en het vooral om de beleving laten draaien. Leuke tips 🙂

  Beantwoorden
 2. Hai, qua leeftijd ben ik 48 jaar oud, maar als het Sinterklaas betreft ben ik net een klein kind hoor.
  En het leuke is, als single vier ik het gewoon in mijn eentje.
  Vandaag (toevallig) wat cadeautjes gekocht (handschoenen, een tijdschrift en wat lekkers) zodat ik a.s zaterdag na binnenkomst zelf iets in mijn schoen kan stoppen.En op de avond zelf ook nog wat leuks heb uit te pakken.
  En het is net wat je schrijft hoor, cadeautjes kopen, een pakketje in mijn schoen zien liggen, gewoon voor de lol een Sinterklaas liedje zingen, dat vind ik heerlijk om te doen.
  Maakt niet uit hoe oud ik ben en dat ik single ben. Ik kijk er nu al naar uit. Jij ook veel plezier!

  Grtjs, Astrid C.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.