Flitsend

Er is eigenlijk maar één ding leuk aan flitspalen: de jaarlijkse statistieken. Hoeveel mensen zijn er op de bon geslingerd door één van deze monsters? En hoeveel hebben de mensen dan gemiddeld af mogen dragen? En kan je boetes ook voorkomen?

Ergernis
Weer zo’n enveloppe op de mat van het Centraal Justitieel Incassobureau? Altijd weer balen! Waar heb je nu weer te hard gereden? Ook in mijn leven is het een aantal keer voorgekomen dat ik te hard over een bepaalde weg reed. Erg vervelend en zeker even balen. Maar het kwaad is al geschied en dus kan je er niks meer aan doen! En dan nog €9 administratiekosten in rekening brengen!!! Eigenlijk absurd dat die erbij komen, terwijl zij er toch voor kiezen een boete te sturen :). Maargoed… Eerst eens wat cijfertjes:

De harde waarheid
In Nederland staan er 641 vaste flitsers en die zetten zo’n 4,1 miljoen keer een kenteken op de foto in 2017. Gemiddeld zijn dat zo’n 11.000 foto’s per dag.
Waar de cashcow van vorig jaar nog in Hilversum stond, is dat dit jaar in de gemeente Westland. Maarliefst 50.000 bonnen kwamen van deze paal. De beruchte nummer 1 van vorig jaar vult de tweede plaats met 48.902 bonnen en de nummer drie staat, tezamen met nummer 1, op hetzelfde kruispunt in het Westland (maar dan de andere kant op). 2,4% van alle boetes komt dus van slechts 1 kruispunt!!

Besparen
Natuurlijk moet je proberen zoveel mogelijk te besparen op boetes. Het is zonde van je geld en je krijgt er letterlijk niks voor terug. Het is tenslotte een straf, omdat je je niet aan de regels houdt. Om nou op die kosten te besparen, kan je de volgende drie zaken doen:

Hou je aan de regels!
Het klinkt zo simpel, maar je voorkomt de boete door je aan de regels te houden. Rij niet te hard, niet bellen achter het stuur, rij niet door rood en ga zo maar door. Te simpel voor woorden misschien, maar dat is echt de grootste bespaar tip. Zeker als je ook nog eens dat combineert met je brandstofverbruik. Als je harder rijdt, of net even dat dotje gas extra om oranje nog te halen, kost dat verhoudingsgewijs veel meer benzine. Dus naast een besparing op boetes, scheelt het ook nog eens aan de pomp.

Gebruik een app
Sommigen noemen het wellicht vals spelen. Een app gebruiken waarin de snelheidscontroles staan aangegeven. Erg bekende zijn Flitsmeister en Waze. Die laatste is eigenlijk een navigatiesysteem (gratis!!) waar ook alle flitsers in staan. Maar stel dat je nou meestal gewoon op gevoel 50 rijdt (wat ik meestal doe). Lekker met het verkeer mee. De ene keer rij je 47, de andere keer 53. Niet extreem of bewust te hard, maar gewoon lekker met het verkeer mee rijden. Bij 47 km per uur is er niets aan de hand. Maar rij je die ene keer net iets harder, heb je al snel een boete te pakken. Mij is dat al een paar keer overkomen. net die 4 of 5 kilometer te hard. Zonde van je geld en inderdaad, het mag niet. Maar dan is het toch ook gewoon fijn om even gewaarschuwd te worden dat er een flitser staat. Je controleert je snelheid een keertje extra en weet je het gas even los moet laten. En dan heeft zo’n app je toch al snel een paar tientjes bespaard. Ik rij tegenwoordig niet meer zonder.

Rij trajectcontrole op de cruisecontrol
Mijn auto is tegenwoordig niet alleen met cruisecontrol, maar zelfs met snelheidsbegrenzer uitgerust. En die twee combineer ik maar al te graag tijdens de trajectcontrole. Daardoor kan ik stabiel en zonder de maximale snelheid te overschrijden het stuk trajectcontrole door. Zeker als je vaker over een stuk rijdt waar een trajectcontrole is, is dit heel prettig.

Kortom, die flitspalen zijn alleen leuk om even een blogje over te schrijven. Verder moet je ze zoveel mogelijk in de gaten houden en zorgen dat ze je geen geld kosten. Ik heb tenslotte wel betere doelen voor m’n geld 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.