Doen de lichtjes van je kinderen het?

We zijn nog steeds onderweg naar de kortste dag van het jaar: 21 december. Als ik van huis vertrek is het donker en als ik op kantoor aankom is het nog steeds donker. Gedurende de dag kijk ik wel eens naar buiten en is het heerlijk licht. Maar, zodra ik weer naar huis ga (en je raadt het al): Donker…
En wij als mensen hebben iets om het donker te bestrijden: LICHT!

De donkere dagen voor Kerst. In alle winkels zijn kerstlichtjes te koop zodat we het heel knus en sfeervol kunnen maken in huis. Het begint buiten wat guurder te worden, dus straks als de kerstboom eenmaal staat en het huis is versierd, wordt het heerlijk thuiskomen!

De APK
Voor degene die een auto bezit is het jaarlijkse kost: de APK. Kijken of de auto nog aan alle veiligheidsstandaarden voldoet. Het is verplicht, dus doen we het. De remmen, veiligheidsgordels, banden en lampen worden gecontroleerd, zodat jij weer met een veilig voertuig de weg op kan. Maar voor diezelfde mensen moet het toch ook een herkenbaar ding zijn als ze in het donker met de auto op pad gaan? Van die fietsers waarvan hun licht het niet doet. Jij komt veilig aan op je bestemming, want je auto is APK gekeurd. Maar die fietsers maakt het niks uit en stappen gewoon op de fiets. Of hun licht het nou doet of niet. En als automobilist zie je die fietsers echt pas op het allerlaatste moment…

Licht op je fiets
Ga bij jezelf maar eens na: Stap jij nog op de fiets als je licht het niet doet? Ik persoonlijk doe dat wel (ook al zou ik graag anders melden). Het komt tenslotte altijd slecht uit en natuurlijk heb je haast om op tijd op je bestemming aan te komen. Er is alleen één verschil met de meesten waarvan het licht het niet doet! Zodra ik weer thuiskom, wordt mijn licht gerepareerd. Vaak is het een kwestie van de batterij vervangen, maar het moet toch even gebeuren. Ik zorg dus dat minimaal in 999 van de 1000 mijn licht het doet. Maar waarom eigenlijk?

Het kost, maar het scheelt ook geld
Goede verlichting kost geld. Ik heb zelf een best dure lamp op mijn fiets, dus dat was even een investering. Verder moeten er af en toe nieuwe batterijen in, dus kost het mij allemaal gewoon geld. Maar, het scheelt mij ook geld en stress. Bij een politiecontrole mag ik gewoon doorrijden. Dat scheelt toch alweer €55 🙂
Na slechts één politiecontrole heb ik voor de levensduur van mijn fiets de kosten voor de lamp en batterijen er al uit. Aangezien een fiets al snel acht jaar mee kan gaan, komt dit neer op één fietslichtcontrole per acht jaar.

Maar er is meer!
Doet jouw licht het? De mijne wel! Niet omdat ik wil zien waar ik fiets. Ik woon in een stad met meer dan genoeg straatverlichting. Daarvoor heb ik dat lampje niet nodig (hoewel ik het persoonlijk wel prettig vind). Nee… Ik heb licht op m’n fiets, zodat anderen mij zien. Het liefst een grote felle lamp, zodat automobilisten of andere weggebruikers mij  (goed) aan zien komen. Zodat niet alleen die automobilist met een verse APK veilig thuis kan komen, maar dat ook IK veilig thuis kan komen in die donkere periode voor Kerst. Ook al heb je als fietser veel meer rechten in het verkeer dan automobilisten, daar heb ik uiteindelijk niks aan op het moment dat ik in de kreukels op de straat lig omdat een auto mij niet zag.

Terug naar de titel
Doen de lichtjes van jouw kinderen het? Natuurlijk is het ieders eigen verantwoordelijkheid dat het licht op je fiets werkt. Maar soms moet het ook gewoon even tegen je gezegd worden of moet je eraan worden herinnerd. En niet alleen om die boete, maar juist zodat je met z’n allen veilig kan arriveren op het Kerstdiner. Of op de sportclub. Of gewoon op visite. Controleer de lichtjes van de kinderen eens. Zeg dat je van ze houdt en ze nog niet kwijt wilt. Zo vlak voor de sinterklaas is een nieuwe lamp voor op de fiets nog een mooi en nuttig cadeau ook. En daarmee maak je het verkeer ook nog een beetje veiliger. Zijn er nou nog meer redenen nodig om dit te gaan doen? Als je een echte schijnwerper cadeau wil geven moet je zo eentje nemen (en jawel, ik heb hem zelf ook 🙂 ):

Ik heb al eerder geblogd over dit onderwerp. Ik vind verkeersveiligheid namelijk heel belangrijk. Een groot irritatiepunt is dan ook fietsers die willens en wetens geen licht op hun fiets hebben. Vind jij dat ook? Deel dan vooral deze blog. Dan maken we met z’n allen iedereen een stukje bewuster, besparen we ze een hoop boetes en maken we de weg een stuk veiliger 🙂

4 gedachten over “Doen de lichtjes van je kinderen het?”

 1. Het viel mij toevallig afgelopen week nog op hoeveel fietsers er zonder licht fietsten, dit was meer dan 50% tijdens een kort ritje. Ik vind dat hier bij ons in de buurt wel meer op gecontroleerd mag worden.

  Beantwoorden
 2. Mijn dochter fietst veel in het donker en ik vind zo’n fietslampje eerlijk gezegd ook niet voldoende. Ik heb een rol reflecterende tape gekocht en deze in een gestreept patroon op het frame geplakt. Overdag zie je er niets van, maar als er ’s avonds koplampen van een auto op schijnen dan licht de hele fiets op!

  Beantwoorden
 3. Enorm veel fietsers rijden zonder licht. Ik had er laatst bijna eentje onder de auto. Pikkedonker straatje, en die fietser denk vol gas over te kunnen steken. Pas op het laatste moment kon ik een noodstop maken, en dan kreeg ik ook nog een middelvinger… Misschien mag je het niet zeggen, maar sommige mensen verdienen…….

  Beantwoorden
 4. Hier 5 (nu volwassen) kinderen en altijd werd de verlichting gecontroleerd. Nog altijd vraag ik of hun licht het doet als ze weg gaan. Ik heb een lade vol noodverlichting en ook aan vrienden van de kinderen geef ik geregeld een noodsetje mee.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.